7 sorunlu ülkeden 12 müzisyenin barış konseri

Güncelleme Tarihi:

7 sorunlu ülkeden 12 müzisyenin barış konseri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2003 21:13

Siyasi gerilimlerin ortasında kalan 7 ülkeden 12 virtüöz barış için bir araya geldi. 4 Şubat'ta Paris'teki UNESCO merkezinde gerçekleştirilecek özel konser iki gün sonra 6 Şubat'ta İş Sanat'ta tekrarlanacak.

Daha sonra da Erivan ve Hiroşima'da müzikseverlere sunulacak. Fransız, Yunan, Ermeni, Mısırlı, Türk, İsrailli, Japon müzikçileri buluşturan barış konseri İstanbul kökenli iki Ermeni ve bir Türk tarafından kurulan FRAT (Türk Ermeni İşbirliği Örgütü) tarafından organize edildi.

‘‘Amerika karar verdiyse ve Irak'a giriyorsa ya da Hindistan komşusu Pakistan'a nükleer bomba atıyorsa müzisyen olarak yapabileceğimiz tek şey barış için konser vermek. Dualarımızı, iyi temennilerimizi tüm dünyaya iletmek.’’ Barış ve dostluk örgütü FRAT'ın kurucularında piyanist Hüseyin Sermet, Ustalar Barış İçin Buluşuyor başlıklı konserlerin amacını bu sözlerle anlatıyor.

Türk Ermeni İşbirliği Örgütü (FRAT) iki yıl önce Paris'te tanışan İstanbul kökenli üç arkadaşın girişimiyle kuruldu. Örgütün genel sekreterliğini üstlenen Mark Büker reasürans sektöründe çalışıyor. Başkan Yardımcısı Ara Çınar ise medya devi Bertelsmann Grubu'nun Fransa'daki üst düzey yöneticilerinden.

Türk-Ermeni ilişkilerinin gerginleşmesinden rahatsız olan iki arkadaş, 2001'de piyanist Hüseyin Sermet'in yardımıyla müzik ekseninde barış fikrini gündeme getirecek bir etkinlik düzenlemeye karar verdi. Ortak çalışmaları sonucu önce FRAT kuruldu, ardından barış konseri hazırlandı. FRAT yaklaşık 200 civarında Fransız, Türk ve Ermeni barışseveri aynı çatı altında topluyor. Aralarında önde gelen işadamları, hukukçular, doktorlar, sanatçılar bulunuyor.

FRAT'ın başkanı Sorbonne Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi öğretim üyelerinden Patrick Carrale. Başkan yardımcılarından Ali Kazancıgil, UNESCO'da Uluslararası Sosyal Bilimler Geliştirme Merkezi'nin yöneticisi. SIPA'nın kurucusu Gökşin Sipahioğlu, romancı Kenize Mourad, Ermeni tarihçi J.C Kebabdjian, L'Express editörlerinden Christian Makarian da FRAT üyeleri arasında yer alıyor.

Piyanist Hüseyin Sermet, örgütün politikadan uzak durup dostluğu ön plana çıkarmayı amaçladığını anlatıyor. ‘‘Bu arada iki tarafın fanatik temsilcilerini de aramıza almayı deneyeceğiz. Hiç siyaset konuşulmayan bir ortamda birlikte neler yapılabileceğini araştıracağız. Mesela Türk ve Ermeni ressamların ortak sergi açmasını sağlayacağız.‘‘

Konserde Türk ve Ermeni müzikçilerin yanısıra diğer ülkelerden sanatçıları da dinleyeceğiz. Sermet'e göre bunun nedeni yaşadığımız coğrafyadaki tek sorunlu ülkenin Türkiye olmaması. Bu nedenle konserde Fransız, İsrailli, Yunan, Türk, Ermeni, Mısırlı sanatçılar katılacak. Ancak konser için Ermeni sanatçı bulmakta biraz zorlanmışlar. Ermeni diasporasının radikal unsurlarının tepkisinden çekinen sanatçılar projede yer almak istememiş. Barış konserinde Ermenistan'ı Seta Tanyel temsil edecek. Konserin ilginç noktalarından biri de Kutsi Erguner'in bestelediği Nevruz isimli Ermenice ilahiyi hafız Halil Necipoğlu'nun seslendirecek olması.

3 KITADA 5 KONSER

12 virtüözün barış için çalacağı ilk konser 4 Şubat'ta UNESCO'nun Paris'teki merkezinde gerçekleşecek. İkinci konser 6 Şubat'ta İstanbul'da İş Sanat'ta. Sermet Erivan'da bir konser vermek istediklerini, 2004 yılında ise Hiroşima'da çalacaklarını anlatıyor. Bir de hedefleri var; Eğer tüm bu konserler istedikleri gibi başarılı olursa 2005 yılında, 11 Eylül'de New York'ta konser vermek. Sermet ‘‘Barış düşüncesiyle yola çıkan bir derneğin bu tarihte New York'ta konsere çıkması amacımızı geniş kitlelere duyurmak açısından önemli bir fırsat olacak‘‘ diyor.

HÜSEYİN SERMET

Müzisyen olarak yapabileceğimiz tek şey barış için konser vermek

Bugünlerde, yani aralık ayının son günlerinde, dünya basınından görebildiğimiz kadarıyla Irak'a saldırının şubat ayının ortalarında başlaması öngörülüyor. Dilerim hiç başlamaz. Savaş Türkiye'den ve komşularımızdan alabildiğince uzak olur. Yoksa birçok masum insan hayatını yitirecek. Ama Amerika karar verdiyse ve Irak'a giriyorsa ya da Hindistan komşusu Pakistan'a nükleer bomba atıyorsa müzisyen olarak yapabileceğimiz tek şey barış için konser vermek. Dualarımızı, iyi temennilerimizi tüm dünyaya iletmek. İş Sanat'ta dinleyeceğiniz konser siyasetin karşı karşıya getirdiği insanlara, uluslara paylaşabilecekleri ve birlikte zevk alabilecekleri güzellikler bulunduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Bizlerin müzik çevresinde bir araya gelmesi belki yarın siyasileri de etkiler. Birbirleriyle daha rahat konuşabilirler. Buna katkıda bulunabilirsek mutlu oluruz.

Konser programında neler var?

Çalınacak eserlerin çoğu birden fazla solist için yazılmış. Bach'ın ikişer piyanist için yazılmış iki konçertosu yorumlanacak. Ayrıca keman, piyano ve flüt için bestelediği 1044 Köhel sayılı konçertosu seslendirilecek. Rahmaninof'un altı el için yazdığı kısa bir eseri aralarında o akşam orkestrayı yöneten Alpaslan Ertungealp'in de bulunduğu üç piyanist yorumlayacak. Bunların dışında programda Wolff, Haçaturyan, Ravel, Baran ve Erguner'den beş eser daha yer alacak.‘

Konserin yıldızları

YUKO MORİ (JAPONYA)

GEORGE E. LAZARİDİS (YUNANİSTAN)

SETA TANYEL (İNGİLTERE)

RAMZİ YASSA (MISIR)

GEORGES PLUDERMACHER (FRANSA)

ISRAEL KASTORİANO (İSRAİL)

RAPHAEL OLEG (FRANSA)

MUHİDDİN D. DEMİRİZ (TÜRKİYE)

KUDSİ ERGUNER

HAFIZ HALİL NECİPOĞLU
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!