Burak AKBULUT/İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2008 00:00
Vehbi Koç Vakfı’nca (VKV) bu yıl kültür alanında arkeoloji alt başlığında düzenlenen 7’nci Vehbi Koç Ödülü, Marmara Bölgesi tarih öncesi arkeolojisi alanına yaptığı katkılardan dolayı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’a verildi. Prof. Dr. Özdoğan’a ödülünü Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel verdi.
VEHBİ
Koç Vakfı’nca (VKV) bu yıl kültür alanında arkeoloji alt başlığında düzenlenen 7’nci Vehbi Koç Ödülü’nün sahibi, Marmara Bölgesi tarih öncesi arkeolojisi alanına yaptığı katkılardan dolayı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Prehistorya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı gecede, Prof. Dr. Özdoğan’a ödülünü Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel verdi.
Katkıları büyük
Rahmi Koç Müzesi’nde dün akşam düzenlenen ödül törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gelecek sene 40’ncı yılını kutlayacak Vehbi Koç Vakfı’nın geçen süre içerisinde eğitim, kültür ve sağlık alanında Türkiye’ye önemli katkılar yaptığını belirtti. Bakan Günay, tüm bu başarıların maddi ve manevi kurucusu olan merhum Vehbi Koç’u rahmetle andığını ifade etti.
Bakan Günay, Türkiye’nin arkeolojik ve tarihsel zenginliğine kazı, koruma ve restorasyon alanında varlıklı kişi ve kurumların daha fazla katkı yapması gerektiğini söyledi. Vehbi Koç Vakfı’nın başarıyı ödüllendirdiğini de sözlerine ekleyen Kültür Bakanı, "Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusun geleceğe güvenli bakabilmesi için daha çok başarı öyküsü görmeye ihtiyacı vardır. Başarı umudu teşvik eden en önemli etken. Bu genç nüfusun umuda ihtiyacı var. Umudu ancak çoğulcu ve özgürlükçü bir yarışma ortamının içinde ve demokrasi içinde ayakta tutabiliriz diye düşünüyorum" dedi.
Başarıya destek
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da, Vehbi Koç’un Türkiye’nin gelişimi için en çok ihtiyaç duyduğu alanlardan eğitim, sağlık ve kültüre büyük önem verdiğini söyledi. Mustafa Koç, 2002 yılında verilmeye başlanan Vehbi Koç Ödülü’nün çıkış noktasının eğitim, kültür ve sağlık alanında Türkiye’nin önünü açan ve çalışmalarıyla fark yaratan kişi ve kurumları desteklemek olduğunu belirtti. Türkiye’nin ileriye gitmesinin, ekonomi ve ticarette olduğu kadar sosyal ve kültürel alanlarda da gelişmeyi zorunlu kıldığını anlatan Mustafa Koç, Koç Topluluğu olarak bu alanlara önemli kaynaklar ayırdıklarını belirtti.
Konuşmaların ardından Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’ın ödülünü verdi. Prof. Dr. Özdoğan da, ödülü Türk arkeolojisi ve meslektaşları adına aldığını ve ödülü Kırklareli’nde hayata geçirmeye çalıştığı projede kullanacağını söyledi.
Marmaray’da Prof. Özdoğan imzası
Amerikan Bilimler Akademisi’ne üye kabul edilen ikinci Türk bilim adamı olan Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, yer bilimlerinin uluslararası alandaki en önemli kurumlarından Uluslararası Jeolojik Korelasyon Programı (IGCP) ile Karadeniz-Marmara-Ege projesinin yanı sıra İstanbul Yenikapı Marmaray çalışmalarının jeoarkeloji değerlendirme grubunda çalışıyor.
Özdoğan, kültür sektörü ile ilgili olarak 2001 yılında Türkiye Bilimler Akademisi Türkiye Kültür Envanteri ve Kültür Sektörü Biriminin (TÜBA-TÜKSEK) oluşumuna merhum Prof. Dr. Ufuk Ersin ile birlikte öncülük ederek, projenin esasını oluşturan ilklerin ve yapılan çalışmaların ilk arazi uygulaması olan Şanlıurfa Birecik-Suruç pilot projesini gerçekleştirdi.