Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de yaklaşık yedi milyon kişi yüksek kalp damar riski grubunda. Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Altan Onat hastalıktan korunmanın yolunun egzersizden geçtiğini söylüyor.
Türkiye’de 35 yaş üstü grubundan 7 milyon kişi kalp-damar riski taşıyor. Bu bireylerin 2 milyonunun kalp-damar hastası. Uzmanlar, kalp-damar hastalıklarından korunmak için başta yürüyüş olmak üzere düzenli egzersiz öneriyor.
30 dakika yeterli
Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Altan Onat, gerek kalp-damar hastalığında gerekse felce tutulma olasılığını azaltmak amacıyla sürekli biçimde uygulanan hafif ile orta dereceli bedeni etkinliğin yeterli olduğunu bildirdi. Fizik aktivitede orta dereceden fazla bir düzeye çıkmanın ek bir yarar sağladığına ilişkin bir ipucu olmadığına dikkat çeken Onat, şöyle dedi:
'Yürüyüş, bahçe işi ve boş zamanlarını doldurmak üzere evde kendi kendine yapılacak hobi tarzındaki bedeni uğraşılar, her gün ya da günaşırı yapıldığında ölüm riskini azaltır. ABD’de uzmanlarca hazırlanan son kılavuzda hergün ya da haftanın çoğu günlerinde en az 30 dakikalık ılımlı fiziki aktivite önerilmektedir. Bu önerilere orta yaşlı kişilerin uyum sağlaması kolaydır. Bedeni hareketlilik kalp-damar hastalıklarında risk faktörü olan kan basıncını azaltır, şeker hastalığı eğilimini düzeltir, kandaki kolesterol düzeyinin düşmesine katkı sağlar, kanın pıhtılaşmasında rol oynayan fibrinojen düzeyini ve şişmanlığı azaltır.'
Alışkanlık haline gelmeli
Prof. Dr. Onat, orta ve ileri yaştakilerin yüksek risk grubuna girip girmediklerini öğrenmek için hekime başvurmalarını önerdi. Onat, 'Yüksek risklilerin sigara kullanımı dahil yaşam tarzı değişikliklerini benimsemeleri, sağlıkları için son derece isabetli olur.
Önlemlerin önemli bir öğesi de bedeni hareketliliktir. Bedeni hareketliliği bir alışkanlık olarak hayat tarzımıza yerleştirelim. Kalbimiz için yürüyelim' diye konuştu. ANKA