7 milyar dolar nereye gitti?

Güncelleme Tarihi:

7 milyar dolar nereye gitti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2010 00:30

Dünyanın en büyük Ponzi Oyunlarından birinden, 7 milyar doları cebine indirdi ancak kaderi bir havuzun dibinde ABD’nin en zengin adamlarından biri olarak ölmek oldu. Peki onca para nereye gitti?

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor        

      

Kalp rahatsızlığı bulunan ve Parkinson hastası olan 67 yaşındaki Jeffry Picower, Bernard Madoff’un önderliğinde gerçekleşen ve yüzlerce yatırımcının milyarlarca dolar zarar etmesine neden olan Ponzi Oyunu'ndan en çok kazanan kişi olarak gösteriliyordu.

 

Hastalığı nedeniyle tek başına kahve fincanı bile tutamayan ve yürürken zaman zaman kilitlenip yere düşen Picower, tekleyen kalbi yüzünden karısının kenarında kitap okuduğu havuzda boğuldu. Picower, 1 milyar doları nakit olmakla birlikte henüz değeri tam olarak hesaplanmamış diğer varlıklarıyla, ABD’nin en zengin adamlarından biri olarak hayata gözlerini kapadı.

Haberin Devamı

 

Peki, Picower bütün bu varlığını yasal yollardan mı elde etti?  

 

Uzun yıllardan bu yana Picower’ın avukatlığını yapan William Zabel, yaklaşık 20 yılını Madoff’la birlikte geçiren müvekkilinin net mal varlığının 7 milyar dolar civarında olabileceğini söyledi.

 

Picower, tarihin en büyük dolandırıcılığına imza atan Bernard Madoff’un Ponzi Oyunu'ndan da 7.2 milyar dolar kazanmakla suçlanıyordu. Ölümünün ardından pek çok kişi bu paranın peşine düştü.   

    

PONZİ’NİN YARATICISI MI?  

 

Picower’ın, Madoff’un Ponzi oyunundaki rolü oldukça karışık. Saf bir yardımcı mıydı yoksa dolandırıcının önde gideni miydi? Madoff’un biyografisini yazan Erin Arvedlund gibi düşünenler, Picower’ın Ponzi Oyunu'nun arkasındaki isim olabileceğine yönelik söylentiler ortaya attı. Çünkü bu oyunda, Madoff da dahil bütün oyunculardan daha fazla para kazandı.

 

Eşi ve avukatlarıysa, Picower’ın dolandırıcılık hakkında tek bir kelime bile bilmeyen biri olduğunu ve Madoff tarafından kandırılan diğer bir mağdur olduğunu iddia etti.

Haberin Devamı

 

Öte yandan Picower, ölümünden hemen önce masumiyetini ispatlatmak istercesine eşi, kızı ve Madoff’la birlikte batan vakfına 500 milyon dolar bırakmıştı.

 

Şu anda ise eşi Barbara Picower şimdiye kadar ödenen en büyük miktar olan 2 milyar dolarlık bir tazminatı ödeyerek, New York mahkemesiyle uzlaşmaya hazırlanıyor.

    

İÇİNE KAPANIK BİR HAYIRSEVERDİ

 

Picower’ın tam olarak nasıl bir insan olduğunu en yakınları dahil çok fazla kimse bilmiyor.

 

Kendini, son 22 yıldır Picower’ın en yakın arkadaşlarından biri olarak tanımlayan ve aynı zamanda avukatı olan Zabel bile müvekkili hakkında çok fazla şey bilmediğini belirterek,  “Kendine has bir hayat yaşadı. En büyük ilgi alanı para kazanmaktı” diye konuştu.

Haberin Devamı

 

ABD, Bronx’da orta sınıf bir ailede dünyaya gelen Picower, ülkeye Rusya’dan göç eden bir babanın oğluydu. Gençlik yıllarında kenar mahalleye taşınan Picower burada eşi Barbara’yla tanıştı.

 

Avukat ve danışman olan Picower, adını ilk kez 1976 yılında Broadway yapımcılarından Adela Holzer ile birlikte bir skandala yazdırdı. Kendisi de bir Ponzi oyuncusu olan Holzer, New York’lu yatırımcıları yüzde 50 kâr payıyla sahte girişimlere ortak ediyordu. Bir yıl içinde Picower’ın kendisinden daha fazla kazanç elde ettiğini iddia eden Holzer, 1979’da oyunun ortaya çıkmasının ardından, hayatının geri kalan kısmını cezaevlerinde geçirdi.

 

Picower, Madoff’la ilk kez bu süreçte tanıştı. İkili arasındaki bağın tam olarak nasıl başladığıyla ilgili net bilgiler olmasa da Picower’ın büyük kız kardeşi Emily, Madoff’un kayınbabası Saul Alpern’in avukatıyla evliydi. Ablasının eşinden ayrılma sürecinde Alpern’in muhasebe şirketine geçen Picower, daha sonra Madoff’la iş yapmaya başladı.

Haberin Devamı

 

1989 yılında, eşinin yönettiği 2 milyon dolarlık bir vakıf kuran Picower, kendini hayırseverlik işlerine adadı. Madoff’un Ponzi Oyunu dolandırıcılığının ortaya çıkmasının ardından yapılan araştırmalarda, büyük bir kısmı 2007 yılında olmak üzere vakfa yapılan 64 milyon dolarlık yardımının büyük bir kısmının Madoff mağdurlarından geldiği ortaya çıktı.

 

VASİYETİNİ DEĞİŞTİRDİ

 

Picower, ölümünden 10 gün önce kendini bir zamanlar çok yakın olduğu insanlardan uzaklaştırdı ve vasiyetini değiştirip, daha önce vasilerinden biri olan Madoff’u saf dışı bıraktı.

 

Eşine 200 milyon dolar bırakan Picower, tek çocuğu Gabrielle’ye 25 milyon dolar bırakırken, kız kardeşi Emily’e hiçbir şey bırakmadı. Özürlü kardeşineyse 200 bin dolar bıraktı.

Haberin Devamı

 

Picower Institute for Learning & Memory adlı kuruluşa ev sahipliği yapan Massachusetts Institue of Techonolgy üniversitesine 50 milyon dolar bırakan Picower, servetinin geri kalanı Parkinson hastalığına odaklanan laboratuarlara bıraktı. 

 

*Bu yazı, Forbes dergisinde "Madoff's Mystery Man" başlıklı haberden derlenmiştir.

 

EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet       

 

EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:

http://twitter.com/HurriyetEkonet       

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!