7. katta 5 kurşun

Güncelleme Tarihi:

7. katta 5 kurşun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2009 00:00

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’den randevu alarak 7. kattaki odasına çıkan Rıza Tunçbilek, ‘175 bin Mark alacağını’ vermediği gerekçesiyle 5 el ateş etti. Çelebi’yi sol bacağından vuran saldırganı, koruma etkisiz hale getirdi. Dün ameliyat edilen ve bugün yoğun bakım ünitesinden çıkarılan Çelebi’nin durumunun iyi olduğu açıklandı.

İŞTE SALDIRGANIN GÖRÜNTÜLERİ - WEB TV  

BİNADAN BÖYLE ÇIKARILDI - FOTO GALERİ 

DEVRİMCİ İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, dün Şişli’deki makam odasında silahlı saldırıya uğradı. Saldırgan Rıza Tunçbilek, “175 bin Mark alacağımı vermedi” dediği Çelebi’nin sol bacağına ruhsatsız silahıyla 5 el ateş etti. Yaralanan Çelebi kaldırıldığı hastanede ameliyata alındı. Çelebi’nin korumasının üzerine atlayıp yakaladığı Tunçbilek gözaltına alındı.

Para istedi

Şişli’deki sendika binasının 7’nci katından dün 14.45 sıralarında silah sesleri duyuldu. DİSK Genel Başkanı Çelebi, randevu verdiği Rıza Tunçbilek tarafından odasında kurşun yağmuruna tutuldu. Saldırı sırasında odada bulunan DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün’ün anlattıklarına göre, 59 yaşındaki Rıza Tunçbilek, randevu alarak Çelebi’nin makam odasına geldi. Tunçbilek, para istediği Çelebi’nin bacağına 5 el ateş etti. Ardından silahını hem Görgün’e, hem de Çelebi’nin korumasına doğrulttu. Koruma, şüphelinin elini bükerek silahını aldı. Yaralanan Çelebi, Avrupa Florance Nightingale Hastanesi’ne kaldırıldı.

2 saat süren ameliyatla Çelebi’nin iki ayağındaki mermi çekirdekleri çıkarıldı ve kırık oluşan sol bacağına platin takıldı. Çelebi’nin sağlık durumun iyi olduğu açıklandı.

DİSK Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Fahrettin Erdoğan da olaydan sonra polislerin geç kaldığını savunarak, şunları söyledi: “5-6 el silah sesi duydum, bunun üzerine odaya girdim. Onun öncesinde herhangi bir bağrışma, kavga veya buna benzer bir şey duymadım. İçeri girdiğimde Başkan’ın koruması saldırganın üzerindeydi. Silah da saldırganın elindeydi. Şahsı daha önce sima olarak tanıyorum. DİSK’e gelip gidiyordu.”

Terör değil

Asayiş Şube Müdürlüğü’nde sorgusu süren saldırganın adının aslında Cahit Tunçbilek olduğu ve kendisinden 3 yıl önce ölen ağabeyi Rıza Tunçbilek’in adını kullandığı iddiaları ise, doğrulanmadı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, yaptığı açıklamada “Olayın siyasi veya terörle ilgili bir boyutu yok. Kişi yakalandı sorgusu devam ediyor. Sahte kimlik söz konusu değil” dedi.

Silahlı saldırıdan sonra DİSK Genel Merkezi, olay yeri inceleme ekiplerince güvenlik çemberi altına alındı. Binaya giriş çıkış yasaklandı. İstanbul Valisi Muammer Güler, şüphelinin üzerinde 2 şarjörün yanı sıra 37 mermi bulunduğunu, tabancasından 5 mermi çıktığını, bunlardan 3 tanesinin Çelebi’ye isabet ettiğini belirtti. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da, “Koruma polisi var. Sürekli yanında. Olay nasıl olmuş anlamıyorum. Araştırılıyor” dedi.

Gül 45 dakika sonra aradı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, olaydan 45 dakika sonra DİSK Genel Merkezi’ni arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, yaptığı açıklamada Çelebi’nin silahlı saldırıya uğramasını vahim bir gelişme olarak değerlendirerek şunları söyledi: “Hassas bir dönemden geçtiğimiz bu günlerde herkesin olayı büyük bir dikkat ve soğukkanlılıkla değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Buradan tüm kamuoyunun şunu kesin olarak bilmesini istiyoruz. DİSK’in ve onun sayın genel başkanının hiçbir konuda hiçbir kimseyle alıp veremediği bir şey yoktur ve olamaz. Bu saldırının gerçek nedenlerinin en kısa sürede açığa çıkarılmasını biz de bekliyoruz. Ve buradan başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz. Herkes tarafından gösterilen bu duyarlılığı bu olayın açıklığa kavuşması için de güvence olarak kabul ediyoruz.”

Tepkiler

Saldırıyla ilgili çeşitli kuruluşlar adına yapılan açıklamalarda şöyle denildi:

DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu: Saldırının hangi amaçla, ne için yapıldığı, kimler tarafından düzenlendiği konusunda şu anda karar verebilecek bilgiler söz konusu değil. Saldırının alacak verecek meselesi ile alakası yok, olay çarpıtılıyor. Olayı yapan kişinin DİSK’e bağlı bir sendikadan üye olması da söz konusu değil.

Türkiye Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu: Saldırıyı şiddetle kınıyor, olayın bir an önce açıklığa kavuşmasını umuyorum.
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu: DİSK Başkanı Çelebi’ye yapılan saldırıyı kınıyoruz.

‘14 yıldır paramı vermiyordu, vurdum’
/images/100/0x0/55eb12f2f018fbb8f8a954fc

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi’yi kurşun yağmuruna tutan Rıza Tunçbilek emniyette verdiği ifadede, Çelebi’nin 1995 yılında verdiği 175 bin mark parayı geri ödemeyi kabul etmemesi üzerine vurduğunu söyledi. Asayiş Şube’de sorgusu süren Rıza Tunçbilek şunları söyledi: “80’li yıllarda Süleyman Çelebi ile birlikte yargılandık. Aynı koğuşta kaldık. Cezaevinden çıktıktan sonra birlikte bir süre halı kilim ticareti yaptık. Daha sonra ben kardeşimle Antalya Lara’da Baran Oteli aldık. 1995 yılında da kardeşimle birlikte oteli 225 bin marka sattık. Bu paranın 225 bin markını Süleyman Çelebi’ye borç verdim. Süleyman Çelebi, 50 bin markını geri ödedi. 175 bin markı ödemedi. Ben de aylardır DİSK’e giderek paramı istedim, ödemeye yanaşmadı. Son olarak dün randevu alarak yanına gittim. Yarım saat paramı istedim. Bana, “Para mara yok. Sana borcum falan yok, benden bir daha para isteme’ demesi üzerine yanımda taşıdığım silahı çıkartarak ateş ettim.”

Arama yapılmadı

Tunçbilek, DİSK’e silahla nasıl girdiği ile ilgili, “Sürekli gidip geldiğim bir yer olması nedeniyle herhangi bir arama yapılmadı. Zaten x-ray cihazı falan da yoktu. Kapıdan girerek Süleyman Çelebi’nin odasının bulunduğu 7. kata çıktım” dedi. Tunçbilek’in olayda kullandığı 7.65 mm çaplı Browning marka silah ve olay yerinde ele geçen 4 boş kovan incelenmek üzere polis kriminal laboratuarına gönderildi.

Eroin kuryesiydi

Rıza Tunçbilek, 24 Nisan 1995’te Dev-Sol’un (bugünkü adıyla DHKP-C) lideri Dursun Karataş’ın talimatıyla eroin kuryeliği yaptığı iddiasıyla yakalanmıştı. Narkotik Şube dedektiflerinin 2 yıl süren araştırmaları sonucunda yurtdışına eroin götürmeye hazırlandığı belirlenen Tunçbilek’in Merter’deki evine baskın yapılmış yarım kiloluk paketler halinde 10 kilo eroin ele geçirilmişti. Tunçbilek’in yakalanma haberi Hürriyet’te ‘Karataş’ın kuryesi yakalandı’ başlığıyla yer almıştı.

Unutulmayacak olaylara rağmen güvenlik zafiyeti

DİSK’in kurucusu Kemal Türkler’in 29 yıl önce Merter’deki evinin önünde kurşun yağmuruna tutulmasına rağmen, sendikanın güvenlik konusunda yeterince önlem almadığı, Süleyman Çelebi’ye yapılan saldırının ardından bir kez daha ortaya çıktı. Sendikanın Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtsever, güvenlik zafiyetini kabul etti. İşte hatalar zinciri:
* Saldırgan, belinde silahıyla, Çelebi’nin 7’nci kattaki makam odasına herkesi atlatarak nasıl çıktı?
* DİSK’in Genel Merkez binasının girişinde X-ray cihazı bulunmuyor.
* Binanın giriş güvenliğini kapıdaki tek bir güvenlik görevlisi, gerek gördüğünde üst araması yaparak sağlıyor.
* Bu olayda, saldırgan Süleyman Çelebi’yi daha önceden tanıyordu. Sık sık sendika binasına gelip gittiği için güvenlik görevlisi tarafından girişte üstü bile aranmadı. Oysa belinde taşıdığı tabanca üst aramasına bile gerek kalmadan, literatürde yoklama olarak geçen bel kontrolüyle bile tespit edilebilirdi.
* Saldırgan, kapıdan girdikten sonra Süleyman Çelebi’nin 7’nci kattaki makam odasına çıktı. Randevusu bulunduğu için sekreteri de kolayca atlattı.

Hastaneye koştular

OLAYIN duyulmasından sonra hastane dolup taştı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, hastaneye gelerek Çelebi’nın sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Çağlayan, “Çok eskiden beri tanıdığım bir dostum. Hayati tehlikesi yok. Böyle bir saldırı sebebi ne olursa olsun kabul edilebilir bir şey değil’’ dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, CHP Milletvekili Mehmet Sevigen, KESK Genel Başkanı Sami Evren, HAK-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve çok sayıda sendikacı da hastaneye gelenler arasındaydı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!