7’den 77’ye

Güncelleme Tarihi:

7’den 77’ye
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

10 yıldır zirvede

Hürriyet okurlarının oyları 1997 yılının ‘‘En İyi Çocuk Programı’’ dalında Altın Kelebek Ödülü’nü beşinci kez ‘‘7'den 77'ye’’ programına kazandırdı. Manço, sanatçı kimliğiyle aldığı 12 Altın Kelebek ve onur ödülleri dahil olmak üzere bugüne kadar 25 Altın Kelebek Ödülü aldı. Televizyon çalışmasıyla ilk Altın Kelebeği ‘‘7'den 77'ye’’ programının yayınlandığı ilk yılda alan Manço, ‘‘10'uncu yılında da alıyor olmak çok büyük bir onur. Türk izleyicisinin sağduyusu programın 10 yıl devam etmesini sağladı. Halkımız ratinglerin haricinde gereken özeni gösteriyor’’ dedi.

1988 yılının ekim ayında TRT 1'de çocuk ve aileye yönelik eğitim, kültür ve eğlence programı olarak başlayan ‘‘7'den 77'ye’’, 10 yıl süren yayın süreciyle Türk Televizyonculuğu'nda şimdiye kadar ulaşılamayan bir rekora sahip oldu. ‘‘Ekvator'dan Kutuplara’’ 5 kıtada 100'den fazla değişik yöreye giden Barış Manço ile dinamik ekibi, 600 bin km'ye yakın yol katetti. Programın 10 yıl aralıksız devam etmesini ‘‘insanları adam yerine koymak’’ cümlesiyle açıklayan Barış Manço, ‘‘Sloganımızın bir tanesi bu yüzden ‘Adam olacak çocuk’ oldu. ‘İkinci kahvaltı’ bölümünde 70 yaş üzeri büyüklerimizi konuk ettik. ‘Dönence’ adını verdiğimiz bölümde dünya turları yaparak doğru bilgi aktarmak için yola çıktık. Bunlar istismar edilmesi çok kolay olan konular ve bu duyguları istismar edenler de var. Biz bunu yapmayı düşünmeden yola çıktık ve hiç de yapmadık. Bu yüzden 10 yıldır ödüllendiriyoruz’’ dedi.

Televizyon kanallarının çocuk programı açığına dikkat çeken Manço, ‘‘Çocukların bir yurttaş, vatandaş olduğu gözönüne alınarak, onların istismarından vazgeçilmesi gerekiyor. Çocukların adam yerine konulması gerekiyor, onlar adam zaten’’ diyor. 10 yıldan bu yana aralıksız yayınlanan ‘‘7'den 77'ye’’ mart ayında 350'nci bölümüyle son kez ekranlara gelecek. 1988 yılında ilk programı yaparken koyduğu 10 yıl hedefine ulaştığını belirten Manço, ‘‘Burukluğu yok. Çünkü zirvede bırakmak onuruna eriştik. Ama 10 milyon çocuk yakama yapışırsa o zaman bu kararı gözden geçiririz. Bugün bırakın diyen yok. Hedefi tutturmamız lazımdı’’ diyor.

Türk Etnik-Rock Müziği'nin öncülerinden biri olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi'ndeki öğrencilik yıllarında ilk kez sahneye çıktı. 1958 yılından bu yana grubu ‘‘Kurtalan Ekspres’’ ile Türkiye'de olduğu gibi birçok yabancı ülkede de sayısız konserler verdi. Yüksek öğrenimini Belçika'da ‘‘Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi’’nde tamamlayan Manço, 40 yıla yaklaşan sanat yaşamında 200'ün üzerinde şarkı besteledi, kendisine ait 12 altın ve 1 platin albüm ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Kürtçe, Japonca, İbranice, Fransızca, İngilizce ve Flemenkçe'ye çevrilerek, kendisi ve başka sanatçılar tarafından da seslendirildi. Manço, kendisine layık görülen 300'ün üzerindeki ödülün yanı sıra birçok ünvan da aldı. 1991 yılında Devlet Sanatçısını ünvanı alan Manço’ya Japonya Soka Üniversitesi'nden ‘‘Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü’’, Belçika Devleti'nden ‘‘Lepoid il Şövalyesi nişanı’’, Fransa Devleti'nden ‘‘Edebiyat ve Sanat Şövalyesi nişanı’’, Belçika Liege Prensliği'nden ‘‘Onursal Hemşehrilik Beratı’’ verildi. Japonya’da konserler dizisinin canlı kayıtlarından oluşan son albümü ‘‘Barış Manço Live in Japon’’ Temmuz 96'da müzikseverlerin beğenisine sunuldu... Bu yıl sanat yaşamının 40'ıncı yılını dolduran Barış Manço, hayranlarına birçok sürpriz hazırladı. Sanatçı ‘‘Kaplumbağa'nın Dönüşü’’ adını verdiği yeni şarkılardan oluşan bir albümün ardından, 12 albümünden seçtiği 60 şarkıyı 4 CD'lik bir arşiv olarak hayranlarına sunacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!