7 ayda bin 118 orman yangını

Güncelleme Tarihi:

7 ayda bin 118 orman yangını
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2001 11:37

İhmal ve dikkatsizlik ormanları yakmaya devam ediyor. Ocak ayından bu yana yaklaşık bin 118 orman yangınında 4 bin hektar alan yandı. En çok orman yangını ise İzmir, Muğla ve İstanbul'da çıktı.

Yangın çıkış nedenleri arasında çoban ateşi, söndürülmeden atılan sigara izmariti ve anız yakma ilk sıralarda yer alıyor.  Orman Genel Müdürlüğü Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Dairesi Başkanlığı verilerine göre, Ocak ayından 30 Temmuz'a kadar olan dönemde Türkiye'de bin 118 orman yangını yaşandı. Yangınlarda yaklaşık 3 bin 950 hektar alan kül oldu. Geçen yılın aynı döneminde ise bin 39 orman yangını çıkarken, 15 bin 599 hektar alan zarar görmüştü. 
ORMAN YAKMANIN CEZASI AĞIR
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü İlhami Alkan, orman yangınlarında para cezası miktarının artırıldığını belirterek, ''Ormanı yakan, yanacak'' dedi. Alkan, 8 Nisan 1995 yılında çıkan 6831 sayılı yasada, ''para cezası miktarı her yıl artırılacak'' hükmünün yer aldığını hatırlatan Alkan, bu yıl kasten orman yakanlara verilecek ceza miktarının 20 milyar liraya kadar yükseldiğine dikkati çekti. Ormanlık alana sönmemiş sigara atan veya ocak yakıp söndürmeyen kişilere 1 yıldan aşağı olmamak üzere hapis ve 189 milyon ila 949 milyon lira arasında para cezası uygulanacağını anlatan Alkan, şu bilgileri verdi: ''Ormanı yakan, bu cezalarla birlikte yanacaktır. Vatandaşlarımız ve köylülerimizi sürekli eğitiyoruz. Orman yangın mevsiminde herkesi çok dikkatli olmaya çağırıyoruz. Ormana 4 kilometre mesafede ve orman köylerinde anız ve bitki örtüsünü yakanlara 1 yıldan aşağı olmamak üzere hapis, 949 milyon ila 5 milyar 694 milyon lira para cezası verilecektir. Ormanı tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yakanlara da 2-5 yıl arasında hapis, 3 milyar 796 milyon liradan 9 milyar 491 milyon liraya kadar para cezası verilecek ve bunlara ilave olarak ormanın söndürülmesi, yeniden ağaçlandırılmasının bedeli de eklenecektir.'' Kasten orman yakanlara 10-15 yıl arası hapis, 9 milyar 491 milyon liradan 18 milyar 982 milyon liraya kadar para cezası verileceğini ifade eden Alkan, yangının 3 hektardan fazla olması durumunda verilen hapis cezasının bir kat arttığını, yangında can kaybı yaşanması durumunda müebbet hapis cezasının uygulanacağını açıkladı. İlhami Alkan, terör amacıyla orman yakanlara ise 24-30 yıl arasında hapis, 34 milyar 910 milyon ila 189 milyar 820 milyon lira arasında ağır para cezası verildiğini dile getirdi. Yanan orman sahasının 1 hektardan fazla olması ve can kaybı yaşanması durumunda, bu suçu işleyen örgüt üyelerine ölüm cezası verileceğini de işaret eden Alkan, ''Beşikten mezara kadar muhtaç olduğumuz ormanlarımız yüzyılların emek ve masrafıyla yetişmektedir. Ormanlarımızı tehdit eden tehlikelerin başında orman yangınları gelmektedir. Bunun için vatandaşlarımızdan çok duyarlı olmalarını istiyoruz'' dedi.


Yangın çıkış nedenleri arasında ilk sırada ''İhmal ve dikkatsizlik'' geliyor. İhmal ve dikkatsizlik sonucu 7 aylık dönemde 544 yangın çıkarken, yaklaşık bin 927 hektar alan tahrip oldu. Bu yangınların nedenleri arasında ise ilk sırada çoban ateşi, söndürülmeden atılan sigara izmariti ve anız yakma geliyor. İhmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan çöplük yangından 278, söndürülmeden atılan sigara izmaritinden 165.5 ve çoban ateşinden kaynaklanan yangınlarda ise 161 hektar orman alanı zarar gördü.  7 aylık dönemde kasıt sonucu 82 orman yangını meydana gelirken, yaklaşık 265 hektar alan da kül oldu. 

Elektrik hatlarının kopması sonucu 33 orman yangını çıkarken, bu yangınlarda toplam 208 hektar alan yandı. Geçen yıl elektrik hatlarının kopması sonucu 71 yangın çıkmış, bu yangınlarda 4 bin 245 hektar alan zarar görmüştü. 

Çıkış nedeni belirlenmeyen (meçhul) yangınlarda 850, yıldırım düşmesi gibi doğal nedenlerden kaynaklanan yangınlarda ise 657 hektar alan zarar gördü. 

EN ÇOK YANGIN İZMİRDE ÇIKTI


Ocak ayından bu yana çıkan orman yangınlarının bölgeler itibariyla en çok orman yangını sırasıyla İzmir, Muğla, İstanbul, Amasya, Balıkesir, Zonguldak'ta meydana geldi.  Yanan alan miktarına göre en çok kayıp Bursa, İzmir, Kahramanmaraşve Balıkesir'de oldu. . 

Orman yangınlarının en çok yaşandığı ve kaybedilen alan miktarı bakımından büyük kayıpların yaşandığı Antalya ise 7 aylık dönemde alt sıralara düştü. Antalya'da bu dönemde 48 orman yangını çıktı ve bu yangınlarda toplam 24.42 hektar alan yandı.  

Orman Bakanlığı yetkilileri, orman yangınlarında yaşanan artışa rağmen kaybedilen alan miktarındaki azlığın en önemli nedenleri arasında orman yangınlarıyla mücadelede sağlanan başarı ile orman köylüsüne verilen eğitimden kaynaklandığını ifade ettiler. Yangınlara kısa sürede müdahale edildiğine işaret eden yetkililer, bu yıl 273 arazöz ile 130 greyderin hizmete girdiğini anlattılar. Bakanlık yetkilileri, orman yangınlarına havadan müdahale çalışmalarının ise Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 4 C-130 ve Türk Hava Kurumu'na ait 10 uçak, Orman Genel Müdürlüğü'ne ait 6 helikopter ve  kiralanan 8 helikopter ile devam edildiğini belirttiler.

Yetkililer, Antalya, Muğla gibi turistik yörelerde çıkan yangın sayısı ve yanan alan miktarında yaşanan düşüşte elde edilen başarıda, turizmin doğa ile birlikte yürütülebileceği konusunda işletme sahiplerinin bilinçli yaklaşımlarının büyük payı olduğuna işaret ettiler. 

Orman Bakanlığı yetkilileri, orman yangınlarının en çok cumartesi-pazar günleri çıktığına dikkati çekerek, geçen hafta sonu Türkiye'de yaklaşık 50 orman yangını meydana geldiğini bildirdiler. 

Yetkililer, hava sıcaklıkları ve buna bağlı olarak nem oranının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin de çıkan orman yangını sayısını ve yanan alan miktarını olumsuz yönde etkilediğine dikkati çekerek, vatandaşların olası orman yangınları konusunda duyarlı olmalarını, orman alanlarında duman görülmesi halinde Alo 177'ye ihbaredilmesini istediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!