Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2008 00:00
Fransız Societe Generale’in 7.2 milyar dolarlık işlemci skandalını inceleyen 3 kişilik bağımsız kurulun raporundan 3 büyük hata çıktı. Raporda banka yöneticileri ’gevşek’ davranmakla suçlanırken, "2 yıldır süren olayları görmemeleri de bu gevşeklikten kaynaklanıyor" yorumu yapıldı.
7.2 milyar dolarlık işlemci skandalıyla gündeme gelen Fransız Societe Generale’deki eksiklikleri inceleyen bağımsız kurul banka yönetiminin ihmallerine dair 27 sayfalık rapor hazırladı. Peugeot’nun eski patronu Jean-Martin Folz’un da içinde yer aldığı üç kişilik komisyonun oluşturduğu rapor banka yöneticilerini ’gevşek’ davranmakla suçlarken, "2 yıldır süren olayları görmemeleri de bu gevşeklikten kaynaklanıyor. 3 temel hataları var" yorumu yapıldı.
CİDDİ YANLIŞLARI DÜZELTİN: Çıkan bu raporla birlikte Societe Generale’in Başkanı ve CEO’su Daniel Bouton’un üzerindeki baskılar bir anda ikiye katladı. komite 7.2 milyar dolarlık kayıpla ilgili olarak bankayı direk suçlama yoluna gitmedi. Ancak, "İşleyişte ciddi yanlışlar var. Bu yanlışlar hiç vakit kaybetmeden, bir an önce 3 düzeltilmeli" vurgusu yapıldı
İLK SUÇLANAN MÜDÜR: Komisyona göre bir ihmaller zinciri sonucunda patlak vermesi sürekli geciken skandalda bankanın 3 büyük hatası var. Bu hatalardan birincisini Jerome Kerviel’in işlemlerinden şüphelenin Eurex’in sorgusuna ve
haber ulaştırmasına karşın, Kerviel’in müdürünün işlemciden gelen açıklamayla yetinmesi ve karşılığında açıklamalarını doğrulayacak herhangi bir belge istememesi oluşturuyor.
DENETİM DE UYUMUŞ: İptal edilen ve değiştirilen işlemlerle ilgili herhangi bir denetim mekanizması bulunmamasının sorunu tetiklediğinin belirtildiği raporda Kerviel’in yönteminin ortaya çıkmaması da denetim görevlileri yapılan değişiklikleri bir üst yönetime bildirmek konusunda ihmalkar davranmış. İşin içinde çok ciddi paralar olsa da bu tüm ayrıntılar es geçilmiş" denildi.
10 KAT PRİM İSTEDİ: Komisyonun belirlediği son ihmal ise Kerviel’e yapılan prim ödemesi ile ilgili olarak gerçekleşti. "2006 yılında 60 bin Euro prim alan Kerviel, 2007’de 600 bin Euro talep etmiş. Burada yöneticilerin bu nasıl olur diye düşünmesi gerekirdi" eleştirisinin getirildiği raporda, Kerviel’in talebine karşın 300 bin Euro ödendiğine de dikkat çekildi.
SORUŞTURMAMIZ BİTMEDİ: Komisyon şimdilik ortaya çıkardıkları spesifik yalnışların bu 3 hatta olduğuna dikkat çekerken, Kerviel ile denetim bölümü ilişkilerinin kontrolünün sürdüğünün de altı çizildi. Kerviel’in neden olduğu zararın ardından Banka dördüncü çeyreği 3.35 milyar Euro’luk zararla kapatmıştı. Societe Generale’in bir önceki yıla ait aynı dönem bilançosunda ise 1.18 milyar Euro’luk kár açıklanmıştı.
Societe Generale’in yaptığı üç hataİşlemci Jerome Kerviel’in bölüm müdürü, Eurex’ten gelen uyarılara karşın Kerviel’in açıklamasıyla yetindi. Resmi belge istemedi.
Denetim bölümü işlemlerdeki büyük çaplı değişiklik ve iptalleri üst yönetime bildirmedi.Yönetim Jerome Kerviel’in bir yıl içinde 10 kat fazla prim istemesinden şüphelenmedi.
Merkel’den ’vergi cenneti’ Liechtenstein’a vize freniALMANYA’da 5 milyon Euro karşılığında konuşan bir muhbirin ortaya çıkardığı Avrupa’nın vergi cenneti Liechtenstein skandalının yankıları büyüyor. Bir bankaya ait bilgilerin daha ele geçirildiği yönündeki açıklamaların ardından bankanın vergi cenneti ünü ciddi yara alırken, Almanya Başbakanı Angela Merkel AB’nin sınırsız Schengen bölgesine girmeye hazırlanan Liechtenstein’ın bu katılımını desteklemeyeceğini açıkladı.
GİZLİ VERGİ CENNETİ: Alman görevlileri Liechtenstein’da hesabı bulunan 1000 kişi hakkında başlattığı soruşturmadan hemen bir hafta sonra konuşan Merkel, "Liechtein hareket etmeli. zaman hızla ilerliyor" diyerek küçük bölgeye AB tehtidi gönderdi. OECD yetkililileri ise Liechtentein’ın vergi gizliliği konusunda Fas’tan bile daha katı olduğuna dikkat çekti.
SIRA İKİNCİ BANKADA: Deutsche Post’un başkanı Klaus Zumwinkel’in ofisine yapılan baskınla patlar veren skandal Almanya’nın işleciye ödediği 4.2 milyon Euro ile aydınlığa kavuşmuştu. LGT bankasının ardından şimdi de LLB bankasına ait bilgilerin ele geçirildiği söylentileri hızla yayılıyor. müşterilerine ait bilgilerin bir süre önce çalındığına dikkat çeken LLB yetkilileri, "Ele geçirilen bilgilerin arasında bazı Alman müşterilerimize ait olanlar da vardı" açıklamasında bulundu.
100 milyar sterlinlik Northern Rock batağında ’kaybeden ligi’ kurdularMORTGAGE krizini büyük zararla kapatan Northern Rock’ın kamulaştırılmasından kárlı çıkan olmadı diyen İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, bu süreçten en büyük yarayı alan 10 kişi, kurum ve ülkeyi belirledi. Bankanın satılması için aranan özel alıcının bulunamaması sonucunda gündeme gelen devletleştirme operasyonu İngiltere devlet bütçesine 100 milyar sterlin yük getirecek. İşte Northern Rock’ın 10 büyük kaybedeni:
İngiltere: Milli gelirinin yüzde 9.4’ünü finansal servislerin oluşturduğu İngiltere kreatif sermaye görüntüsünü kaybetti.
Gordon Brown (Başbakan): Basiretli görüntüsüyle öne çıkan Gordon Brown, Hazine ve Goldman Sachs’ın tavsiyesine uyarak Northernm Rock’ı kamulaştırma yoluna gitti. FT’nin Brown’a önerisi "İşlerin yolunda gitmemesi durumunda Maliye Bakanı’nı diri diri göm" yönünde oldu.
Alistair Darling (Maliye Bakanı): Maliye Bakanı Lloyds TSB’den gelen ’Borçları üstlenelim’ teklifini kabul etmemişti.
Finansal Hizmetler Otoritesi: Kurum bir süre önce dünyadaki diğer otoritelere oranla hafif müdahale ve denetimleri ile öne çıkıyordu. Ancak, bu son müddahale pek hafif olmadı.
Çalışanlar: Yeni yönetici Ron Sandler’ın mortgage bölümünü daraltması,bankada çalışan 3 bin çalışanın işini kaybetmesine yol açacak.
Hissedarlar: FT’nin özellikle Hegde fonlara önerisi oldukça net: "Üstesinden gelin ve bununla yaşamayı öğrenin"
Sir Richard Branson (Virgin’in Patronu): İngiltere’nin beşinci büyük mortgage kredisi veren şirketi Northern Rock’a talip olduğunu açıklayan Branson’un planına göre Virgin, Northern Rock’ı alıp sermaye koyacaktı. Ancak bu hayal gerçekleşemedi.
Yatırım bankaları: Goldman Sachs, Merrill Lynch, Citigroup, Blackstone ve Greenhill gibi yatırım bankaları Northern Rock sürecinde danışmanlık görevi üstlenmişti.
Lloyds TSB: Northern Rock’a 3 kez teklif vermişti. Ancak ödemelerin garanti edilmesini talep edince Hazine tarafından red edilmişti.
Mervyn King (İngiltere Merkez Bankası Başkanı): Önce piyasalarla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. Ardından da tam bir U dönüşü ile sürece fazlaca dahil oldu.