Güncelleme Tarihi:
Başbakan Binali Yıldırım, 65’inci Cumhuriyet Hükümeti’nin programını dün Meclis’e sundu. CHP sıralarından sataşmalara esprili karşılıklar veren Başbakan, 7 milyar liralık ihaleyle ilgili sataşmaya, “Herkesin gözü önünde. Merak ediyorsanız Karayolları’na müracaat edin gerekli yanıtı alırsınız. Acele etme, daha siftah yeni başladık. Bekle daha çok muhabbetimiz olacak” karşılığını verdi. Kürsüden inince önce muhalefet sıralarına gidip vekillerle tokalaştı. Hükümet programından bölümler özetle şöyle:
LAİKLİK DEMEDİ
“Gün bugündür. Artık yeni Anayasa, başkanlık sistemi de dahil olmak üzere yeni yönetim sistemini de belirleyecek değişiklik behamahal 26’ncı yasama döneminde AK Parti hükümeti olarak bizim en öncelikli konularımız arasında olacaktır. Sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük etmeye kararlıyız.
NASIL BİR BAŞKANLIK
Bir yandan vesayetçi şekilde kurgulanarak demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, öte yandan yeni Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, başkanlık sisteminin mevcut yapımıza en uygun yönetim modeli olduğuna inanıyoruz. AK Parti’nin başkanlık sistemi önerisi üniter yapıyı esas almaktadır.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Farklılığımız zenginliğimizdir. Yeni anayasal düzenimizin odağında insan hak ve özgürlükleri yer alacaktır. Düşünce, inanç, ifade ve girişim özgürlüğünü sınırlayan yegane unsur, eşit haklara sahip diğer vatandaşların özgürlük alanlarıdır. Hedefimiz, evrensel ölçekte çoğulcu, eşitlikçi ve katılımcı demokrasiyi hayatın bütün alanlarında yaşanır kılmaktır. Herkesin inandığı gibi yaşayabildiği, fikirlerini özgürce ifade edebildiği, refaha katkıda bulunduğu ve refahtan hak ettiği payı aldığı, emniyet, huzur, birlik ve kardeşlik içerisinde yaşayan bir toplum olarak birlikte geleceğe yürüyeceğiz. Bütün işlerin katılımcı ve hesap verebilir bir biçimde gerçekleşmesini temel ilke olarak benimsiyoruz.
YÜKSEK YARGI
Yargı üst yönetimi ile temyiz mahkemelerinin oluşumunda TBMM’nin rolünü güçlendireceğiz. Böylece yargının toplumsal meşruiyetini artıracağız. HSYK’yı yeniden yapılandırarak Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu’nu kuracağız.
SİVİL TOPLUM
Sivil toplumun geliştirilmesi ve güçlendirilmesine dair çerçeve yasa çıkaracağız.
TARİHİ MERKEZLERE METRO
Büyükşehirlerde akıllı sistemlerle desteklenen bütünleşik toplu taşıma sistemlerini hayata geçireceğiz. Elektrikli demiryolu hatlarını yaygınlaştırarak sera gazı emisyonlarını azaltacağız. Trafiğin yoğun olduğu tarihi şehir merkezlerinde trafiği yeraltına alacağız.
AVRUPA BİRLİĞİ VE RUSYA
AB müktesebatına uyum sürecini hızlandıracağız. Hedefimiz Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünü AB üyeliği ile taçlandırmaktır. Rusya ile ilişkilerimizi diyalog kanallarını açık tutarak normalleştirme ve asgari müştereklerde buluşarak ortak menfaatler temelinde geliştirme yönündeki irademizi sürdüreceğiz.”Hükümet programının görüşmeleri cuma günü, güvenoylaması ise pazar günü yapılacak.
İLACIYLA GELDİ
Yıldırım, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Bakanlar Kurulu listesini sunduktan sonra Meclis’e gelişinde bakanlar, parti yöneticileri, milletvekilleri ve partililerce karşılandı. Grup toplantısı salonunu dolduran İzmir ve Erzincanlıların karşılıklı sloganları üzerine, tribünlere dönerek konuşmasına başlayacağını işaret etti.
SESİM ARIZA MODUNA GEÇTİ
Kendisi ve Erdoğan için atılan sloganlar eşliğinde konuşan Yıldırım’ın sesi, konuşmanın hemen başlarında kısıldı. Bunun üzerine koruma polisleri Yıldırım’a bal ve bitki karışımından hazırlanan içecek getirdiler. Yıldırım konuşmasını bu içeceklerden içerek yaptı. Ancak ses sorunu süren Yıldırım, sloganlar nedeniyle konuşmasını yapmakta zorlanınca, “Arkadaşlar bir dakika... Erzincan, İzmir, Anadolu, hepiniz buradasınız, heyecanınızı anlıyorum. Ancak sesim zaten yine arıza moduna geçiyor. Onun için biraz müsaade edin, 10 dakika meramımı anlatayım” diyerek konuşması için izin istedi. (Turan YILMAZ-Gizem KARAKIŞ)