Güncelleme Tarihi:
Uygunsuz sigortalılık belgesi düzenleyen 108 meslek kuruluşu yöneticisi hakkında Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulurken, 104 kurum personeline ise bazıları meslekten çıkarma olmak üzere, disiplin cezası verildi.
Bağ-Kur yetkilileri, yaklaşık 8 milyon kişinin sağlık karnesine sahip olduğunu, yaklaşık 15 milyon kişinin de bu karne ile kurum sağlık hizmetlerinden yararlandığını bildirdiler. Kuruma gelen ihbarlar üzerine başlattıkları soruşturma sonucunda, sağlık karnesini kendisi ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin dışındaki kişilere kullandıran veya kurumu, karne ile suiistimal ederek zarara uğratan 645 kişiyi belirlediklerini anlatan yetkililer, bu kişilerin sigortalılıklarını iptal ettiklerini kaydettiler.
132 hastane ve 15 bin eczane ile anlaÅŸmaları olduÄŸunu, BaÄŸ-Kur sigortalısı, emekli, dul ve yetimlerinin bu kuruluÅŸlardan saÄŸlık hizmeti aldığını belirten yetkililer, kurumun yılda 1 katrilyon200 trilyon lira düzeyinde saÄŸlık harcamasında bulunduÄŸunu ifade ettiler.Â
Yıllık sağlık harcama tutarının en az yüzde 20-25`inin suiistimal ve haksız ödemeye gittiğine dikkati çeken yetkililer, bu haksız ödemelerin bitirilmesi için tüm sigortalıların sağlık karnesi üzerindetitiz bir inceleme sürdürdüklerini belirttiler.
   Â
75 BİN KİŞİNİN EMEKLİ AYLIĞI
       Â
Yetkililer, bu arada uygunsuz sigortalılık belgesi düzenleyen 108 meslek kuruluşu yöneticisini tespit ettiklerini ve bu kişiler hakkında, kuruma yalan bilgi verdikleri gerekçesiyle Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, yine uygunsuz sigortalılık belgesi düzenleyen 104 kurum personeline, bazıları meslekten çıkarma olmak üzere disiplin cezası verdiklerini söylediler.
Bağ-Kur yetkilileri, süresi içinde istenilen belgeleri kuruma veremeyen 75 bin kişinin aylıklarını iptal ettiklerini anımsatarak, bukişilerin belgelerini kuruma iletmeleri halinde, yeniden emekli aylığıalabileceklerini kaydettiler.