Güncelleme Tarihi:
Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğiyle yargılanmaları gündeme gelen 5’i CHP’li, 58’i HDP’li 63 milletvekili, dün değişikliğin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.
Başvurularda, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamada, olumlu oy veren milletvekillerinin bir kısmının “gizli oy” ilkesine aykırı olarak oylarını kabine girmeden ve izleyicilere göstererek kullandığı, “eylemli içtüzük değişikliği yapıldığı” ve bu nedenle değişikliğin şekil bakımından “anayasa” değil, “karar” olduğu savunuldu. CHP ve HDP’liler Anayasa’nın 85. maddesine dayanarak değişikliğin iptalini talep etti. 85. madde, dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilinin, kararın alındığı tarihten sonra yedi gün içerisinde anayasaya, kanuna veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla kararın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmasına imkân tanıyor.
BİREYSEL BAŞVURU DEĞİL, İTİRAZ HAKKI
Tanrıkulu, AYM’ye dün ilk başvuruyu yapan isim oldu. Tanrıkulu, bireysel başvuruda bulunmadığını, Anayasa’nın 85. maddesi kapsamında dokunulmazlığının kaldırılmasına karşı itiraz hakkını kullandığını söyledi. Tanrıkulu, “Umarım AYM parlamentonun, hukuka, anayasaya, evrensel hukuk kurallarına aykırı olan bu düzenlemeyi inceler ve Türkiye’yi bir siyasi krizden yargı yoluna çıkartır” dedi. Tanrıkulu’nun ardından CHP’li Haluk Pekşen, Tanju Özcan, Namık Havutça ve Ceyhun İrgil de başvuruda bulundu.
ZARRAB YERİNE BİZ YARGILANACAĞIZ
Pekşen, değişikliğin Anayasa’nın “eşitlik” ilkesine aykırı olduğunu ve iptalini istediğini söyledi. Pekşen, “Reza Zarrab, bakan çocukları, bakanlar, belediye başkanları yargılanmayacak, biz yargılanacağız. Bu anayasanın eşitlik ilkesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırıdır” açıklamasını yaptı.
HDP’LİLERDEN ÖNCE TOMA’LAR
HDP’li Mithat Sancar, Meral Danış Beştaş, Ayhan Bilgen, Erol Dora ise öğle saatlerinde AYM’ye, HDP Hukuktan Sorumlu Eş Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ile birlikte geldi. HDP’lilerin gelişi sırasında çevik kuvvet ekipleri ile TOMA’ların AYM’de önlem alması dikkat çekti. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 58 HDP’li, başvurularında CHP’li Tanrıkulu gibi Anayasa’nın 85. maddesi uyarınca itirazda bulundular.
HUKUK DEVLETİ İLKESİNE AYKIRI
ESKİ Adalet Bakanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, AYM’ye başvuruları değerlendirirken, anayasa değişikliğine ilişkin kanunun daha Cumhurbaşkanı tarafından imzalanıp yayınlanmadığını anımsattı. Türk, bu düzenlemeye karşı bireysel başvuru yoluna gidilemeyeceğini, ancak 110 milletvekilinin anayasaya aykırılık iddiasıyla kanunu AYM’ye taşıyabileceğini ya da bir mahkemenin itiraz yoluna gidebileceğini söyledi. Türk, Hürriyet’e şöyle dedi: “Burada yapılan işlem anayasa değişikliği ile dokunulmazlığın toplu kaldırılması. Bu hiç kullanılamayan bir yol. Anayasa 83’e göre dokunulmazlık bireysel işlemle kaldırılabilir. Genel Kurul’da kendisini savunma olanağı vardır, anayasaya göre AYM’de iptal davası açma yolu vardır. Ama bu düzenlemeyle hepsi kaldırılıyor. Parlamenter demokrasi ve demokratik hukuk devleti ilkesine aykırı bir durum. Demokratik hukuk devleti ise Cumhuriyet’in değiştirilmesi teklif dahi edilemez niteliklerindendir. Bu nedenle iptal davası açılması halinde, anayasanın 4. maddesinde teklif edilemezlik kuralına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilebilir.”