Güncelleme Tarihi:
Türkiye'de ilk kez imalattan halka satış gerçekleştirdiklerini söyleyen Kalekapısı'ndaki işletme sahibi İsmail Hakkı Batmaz, sattıkları yüzüğün 4- 4.5 gram ağırlığındaki 18 ayarlık altın kasası bulunduğunu, taşın da 0.30 karat olduğunu belirtti. Kuyumcular Odası ise teş taşın bu fiyata satılmasının mümkün olmadığını açıkladı.
Kalekapısı Mevkii'nde bir iş merkezinin üçüncü katında mücevher üretimi yapan İsra Mücevherat, gazetelere verdiği ilanda, 18 ayar 0.30 karat tek taş yüzük fiyatını 1400 YTL'den 600 YTL'ye indirdiğini açıkladı. İşletme sahibi İsmail Hakkı Batmaz, gazete ilanıyla gelenlerin bir iş merkezinin üçüncü katında salaş bir mekan görünce çok şaşırdığını, ama sonradan ikna olduklarını kaydetti. Toptancı ve perakendeciyi aradan çıkararak onların karını fiyata yansıttıklarını belirten Batmaz, “Tek taş üretiminde yüzüğün montür dediğimiz kasasını ‘sadekar' adlı sanatçı yapar. Sadekarın ürettiği kasaya ‘mıhlamacı’ adındaki diğer sanatkar taş çakar. Taş oradan parlatmacıya gider. Hazır olduktan sonra toptancıya satılır. Toptancı karını koyup kuyumcuya satar. Kuyumcu da malı alıp karını koyarak ışıltılı vitrininde teşhir eder. Biz aradaki aşamaları ortadan kaldırınca fiyat otomatikman 600 YTL'ye düştü. Biz indirim yapmadık. Aracıların karını fiyata düşürerek yansıttık” diye konuştu.
Bugüne kadar hep kuyumculara çalıştıklarını, 100 YTL için sabahlara kadar uğraşıp kuyumcudan paralarını utana sıkıla istediklerini söyleyen İsmail Hakkı Batmaz, bunun üzerine toptancı ve perakendeciyi aradan çıkardıklarını söyledi. Sattıkları malın sertifikalı ve kaşeli olduğunu söyleyen Batmaz, bu fiyattan yüzük verdikleri için kendilerine yöneltilecek eleştiri ve iftiralardan sakınmak için ürünlerin ayarını daha da yüksek tuttuklarını söyleyen Batmaz, “Bizim gazeteye verdiğimiz ilanda taşın 0.30 karat olduğu yazılıydı. Oysa taşı 0.32 karat kullanıyoruz. Altını da 18 ayar 750 milyemdir. Biz yanlışlık olmasın diye ayarımızı 753 milyemde tutuyoruz. Malzemeden çalmadığımız gibi fazlasını kullanıyoruz” diye konuştu.
‘MESLEĞE İHANET DEĞİL’
Batmaz, “Gelen birkaç kişi daha getiriyor. İşlerimiz şükür ki iyi. Yıllardır bu işin mutfağındayız. 32 yaşındayım. Kapımda paspasım yok. Belki mesleğe ihanet gibi düşünülebilir yaptığımız iş. Ama bununla çok ilgilenmiyorum. Çünkü bu meslek bize çok ihanet etti. Vatandaş ucuz tek taş kullansın” dedi.
‘TAŞLAR KİRLİ OLABİLİR’
Normalde tek taş için toptancıya verilen fiyatın 600 YTL olamayacağını söyleyen Antalya Kuyumcular Odası Başkanı Orhan Tolunay ise, “Üretici ile satıcının verdiği fiyatlar arasında bu kadar uçurum olmamalı. Söylenilen ayarlarda ise üründeki malzeme taşlar kirli olabilir. Bir numune alıp ürünleri inceleteceğiz. O zaman yorum yapabiliriz. Şimdi suçlarsak yanlış yaparız” diye konuştu.