Taner ORAL/KONYA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2008 17:45
KONYA’da 6 yıl önce SSK Konya Meram Hastanesi’nde (Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi) kalça çıkıklığı nedeniyle ameliyat olan 6 yaşındaki Sevgi Öz, iddiaya göre anestesi hatası nedeniyle bitkisel hayata girdi.
Halen bitkisel hayatta olan Sevgi Öz’ün babası Muammer Öz, 6 yıl önce ameliyata katılan sağlık görevlileri hakkında dava açtı. Konya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı yeterli bulmayan Muammer Öz, kararı temyize gönderdi. Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi’de yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Baba Muammer Öz, 6 yıldır mahkemenin sürmesine tepki göstererek, “Kızım gözümün önünde eriyip gidiyor. 6 yıldır mahkeme sonuclanmadı. Sonuçlanana kadar da zaman aşımına uğrayacak, Yakında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne müracaat etmeyi planlıyorum” dedi.
Bir sendika da yönetici olan Muammer Öz, kızı Sevgi Öz’ün 14 Ekim 2002 tarihinde o dönem SSK Konya Meram Hastanesi olarak geçen Meram Eğitim Araştırma Hastanesi’nde kalça çıkıklığı nedeniyle ameliyat ettirdiğini belirtti. Baba Öz, iddasında şunları dile getirdi:
“Ameliyat sırasında anestezi hatası yüzünden kızımın 5- 8 dakika kalbi durmuş. Beynine oksijen gitmemesi sonucu bitkisel hayata girdi. O gün bugündür de bitkisel hayattan çıkamadı. Bunun üzerine ben ameliyatta görev olan sağlık görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundum. Yüksek Sağlık Şurası, ‘8/3 anestezi hatası, 8/5’de diğer sebeplerden’ diye karar verdi. Bu karar üzerine Konya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, ameliyatı gerçekleştiren ortopedist İbrahim Baran’ı suçsuz bulmuş, Antestesi Uzmanı Rahime Oran’a 8/2 kusurdan 6 ay hapis cezası verdi. Sonra bu ceza 150 YTL para cezasına çevrildi. Anestezi teknisyeni İlyas Demirci'ye de 8/1 kusur bulunduğundan 3 ay hapis cezası verildi. Bu da 70 YTL para cezasına çevrildi.”
‘BU GİDİŞLE DAVA ZAMAN AŞIMINDAN DÜŞECEK’
8/5 olan diğer sebeplerin açıklanmaması ve verilen cezaların yetersizliği nedeniyle Konya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı 2005 yılında temziye gönderdiğini belirten baba Muammer öz şöyle devam etti:
“Yargıtay, mahkeme başkanının imzası eksik olduğu için kararı iade etti. Aynı karar mahkeme başkanı tarafından imzalanarak yeniden gönderildi. Bu kez yine kararı 2006 yılında temyize gönderdim. Yargıtay 5’inci Ceza Dairesi de geçtiğimiz günlerde yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu. Dava yerel mahkemede yeniden görüşülecek. Fakat bir dava bu kadar uzun sürmemelidir. Yakında zaman aşımı nedeniyle dava düşecek. Kızımın mağduriyeti henüz giderilmedi. Kızımı bu duruma düşüren insanlar cezalandırılmadı. Türk adaletine güveniyorum. Ama bir davanın bu kadar uzun sürmesine artık tahammülüm kalmadı. Yakında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne müracaat etmeyi planlıyorum.”