6 saniyede bir insanı öldüren tehlike

Güncelleme Tarihi:

6 saniyede bir insanı öldüren tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2011 15:01

Dünyada 6 saniyede bir kişi tütünün neden olduğu hastalıklar nedeniyle ölüyor.

Haberin Devamı

Bu sayı AIDS, verem ve sıtma nedeniyle ölenlerin sayısından bile daha fazla. Yılda 6 milyon kişi sigaradan hayatını kaybediyor. Önlem alınmaz ise bu sayı 8 milyona çıkacak. 100 yılın sonunda ise 1 milyara ulaşacak. Sigara içenlerin yarısından fazlası hayatını kaybedecek!

Tütün Ürünlerinin Vergilendirilmesi Taraflar Toplantısı, Ankara’da başladı. Dedeman Oteli’nde yapılan üç günlük toplantının ilk gününde, Dünya Sağlık Örgütü’nden (DSÖ) çarpıcı veriler açıklandı. DSÖ Genel Merkezi Tütünle Mücadele Direktörü Douglas Bettcher, yılda 6 milyon kişinin tütün ve tütünün neden olduğu hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi. 6 saniyede bir kişinin tütün nedeniyle öldüğünü belirten Bettcher, “6 milyon kişi ölüyor. Bu sayı AIDS, verem ve sıtma nedeniyle ölümlerden daha fazla. Tütün kullananların yarısından fazlası hayatını kaybedecek” dedi.

Haberin Devamı

Bettcher, tütün kullanımının hane halkı yoksulluğunun da en büyük nedenlerinden biri olduğunu vurguladı. Tütünle mücadelede önlerinde bazı engeller bulunduğunu; en büyük engelin ise tütün endüstrisi olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin bu alanda gösterdiği mücadelenin altın standartlarda olduğunu belirten Betccher, “Bu bir salgındır. Bunun engellenemeyeceğini söylemek, büyük  bir yalandır. Bu engellenebilir bir salgındır. Türkiye, bu salgınla mücadelede  en yüksek kazanıma sahip ülkelerden biri olmuştur” diye konuştu.

VERGİYİ YÜZDE 173 ARTIRDIK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sigaraya uygulanan yüksek vergileri övünçle anlattı. “Keşke kimse sigara içmese kesemize bir kuruş vergi girmese” dileğinde bulundu. Alınan önlemler sonucunda Türkiye’de sigara kullanımının yüzde 13 oranında azaldığını söyleyen Şimşek, 107.5 milyar paket olan yıllık kullanım miktarının, 93.4 milyar pakete düştüğünü bildirdi.  “Bizim petrol kuyularımız yok, beşeri kaynağımız var. Bu kaynağı korumak zorundayız” diyen Şimşek, sigaradan alınan vergileri nasıl artırdıklarını anlattı.

2002’da Türkiye’de 1 paket sigaranın fiyatının ortalama 2 lira 10 kuruş olduğunu; bugün ise 5 lira 80 kuruşa yükseldiğini belirtti. Sigara fiyatının 8 yılda ortalama yüzde 148 arttığını vurguladı. Aynı dönemde bir paket sigaradan alınan 1 lira 16 kuruşluk verginin ise yüzde 173 oranında artarak 3 lira 20 kuruşa yükseltildiğini övünerek söyledi.  Bir paket sigara fiyatının yüzde 78’inin vergi olduğunu vurguladı. “Bu gerçekten çok yüksek. Ama insan sağlığı söz konusu olduğu için en ufak tereddütümüz yok” dedi.

Haberin Devamı

Ancak Şimşek, sigaradaki vergi artışının kaçakçılığı artırdığına işaret etti. Özellikle İran, Suriye, Irak ve Gürcistan gibi komşu ülkelerde sigara fiyatlarının düşük olması nedeniyle kaçakçılığın cazip hale geldiğini söyledi. Türkiye’de bir paket sigaranın ortalama fiyatının 3 doların üzerinde olmasına karşın; komşularda 1 dolar olduğunu anımsattı. Maliye Bakanlığının kaçakçılıkla mücadelede koordinatör olduğunu, kaçakçılıkla mücadele eylem planı hazırlandığını açıkladı. “Sigara zararlı ama kaçak sigara daha da zararlı” diyen Şimşek, Dünya Sağlık Örgütü’nden sadece Türkiye ve komşularının yer alacağı bölgesel bir toplantı organize etmesini istedi.  Şimşek, sigarayla mücadelede en büyük görevin ailelere, özellikle de kadınlara düştüğünü söyledi.

Haberin Devamı

ALKOLÜ DE GÜNDEME ALIN

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise Türkiye’nin sigarayla mücadelede geldiği noktanın dünyaya örnek gösterildiğini belirtti. Sigara kadar zararlı bir başka konunun ise alkol olduğunu belirten Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü’nden sigara konusundaki kararlılığını alkolle mücadelede de göstermesini istedi. DSÖ’yü sigaradaki gibi atak ve kararlı olmamakla eleştirdi.  Türkiye’nin bu konuda şanslı ülkelerden olduğunu; alkol tüketiminin AB’nin beşte biri kadar olduğunu belirtti.

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!