6 öğrencinin öldüğü Kuran kursu yangınında 'ihmal' tartışması

Güncelleme Tarihi:

6 öğrencinin öldüğü Kuran kursu yangınında ihmal tartışması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 17:35

Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki Kuran kursunda çıkan yangında 6 çocuk hayatını kaybetti. Çocukların, plastik kapının erimesi ve genleşmesi nedeniyle kapıyı açamadıkları için can verdiğinin ortaya çıkması, yanan binanın fiziki şartlarının kurs yönetmeliklerine uygun olup olmadığı tartışmaları yarattı. İlgili yönetmeliklerde bazı standartlar belirlenmiş ancak kullanılacak malzeme ile ilgili bilgi verilmiyor.  

Haberin Devamı

Diyarbakır’ın Kulp İlçesi’ne 17 kilometre uzaklıkta bulunan ve Sarım Çayı yakınlarındaki Karaağaç Köyü’nde bulunan yatılı Kuran kursu binasında yangın çıktı. Yangında 6 çocuk öldü, 6 çocuk da yaralandı.

Kulp İlçe Jandarma Komutanlığı yangınla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Yangının ikinci katta 6 öğrencinin kaldığı odada gece yarısı çıktığı belirlendi. Yangını fark eden öğrencilerin 5’i kaçmak için balkon kapısına yöneldi, 1 öğrenci ise kapıdan çıkarak yangını köylülere bildirdi.

Köylüler, öğrencilerin dışarı çıkmak için gittikleri balkon kapısının plastik olduğunu, yangında erimesi ve genleşmesi nedeniyle dışarıya çıkamadıklarını dile getirdi. Bu durum akıllara bir ihmalin olup olmadığı sorularını getirdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Eğitim ve Öğretimine Yönelik Kurslar ile Öğrenci Yurt ve Pansiyonları Yönergesi’nde ‘yurt ve pansiyonların açılışında aranacak teknik şartlar’ bölümü bulunuyor.

Haberin Devamı

Yönergenin 67’nci maddesinin ‘a’ bendinde “Bina; kârgir, prefabrike veya betonarme olmalı, giriş ve servis kapıları bulunmalı” ifadesi yer alıyor. Ancak yönergede kapının hangi malzemelerden yapılması gerektiği belirtilmemiş. 

Maddenin ‘b’ bendinde “Binanın tamamı Başkanlığa en az beş yıl süre ile tahsis edilmiş olmalı” ifadesi yer alırken ‘c’ bendinde bina içinde olması gerekenler sıralanmış. Bunlar arasında yönetici, ziyaretçi, personel ve çalışma odası gibi bölümlerin yanı sıra, “Yangın merdiveni ve yangın söndürme cihazı ve tesisatı” da var. Ayrıca yönetmelikte “Yurt ve pansiyon binalarının taşıyacağı teknik şartlar Başkanlık internet adresinde yayımlanacak bir yönerge ile belirlenir” deniliyor.

Bakanlar Kurulu Kararı ile 2007’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” de birkaç maddede konuya değiniliyor ancak burada da kapıların malzemesi belirtilmiyor.

Ancak bu yönetmeliğin yatakhaneleri de kapsayan 50. maddesinde şu bent yer alıyor: “Dış koridora açılan kapıların yangına karşı en az 30 dakika dayanıklı olması ve kendiliğinden kapatan düzenekler ile donatılması gerekir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!