Gülden AYDIN
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2005 01:46
Büyük şehirlerde artan suça karşı Emniyet Genel Müdürlüğü ‘Asayiş Projesi’ hazırlıyor. Bu amaçla şubat ayında Ankara’da 81 ilin Emniyet müdürüyle üç günlük bir toplantı düzenlendi.
Her ilin asayiş sorunları ve suçla mücadeledeki son durumu, sunulan raporlarda tüm ayrıntılarıyla yer aldı. Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, ‘Sokakların güvenliği nasıl sağlanacak?’ sorumuza karşılık şu açıklamayı yaptı:
Ekipler artacak
Özellikle halkımızın yoğun olarak bulunduğu bölgelerde görev yapan yaya ve motorize ekiplerimizin sayısının artırılması.
Suçüstü yapılacak
Suçların yoğun olarak işlendiği banka önlerinde, kalabalık caddelerde, trenlerde, toplu taşım araçları ve duraklarında, minibüslerde, mitinglerde, spor müsabakalarında, sahne gösterilerinde, semt pazarlarında meydana gelebilecek suçları önlemeye ve suçüstü yakalamaya yönelik çalışmaların yapılması.
Sattırmayacağız
Bu suçları işleyenlerin suçtan elde ettikleri ziynet eşyası, cep telefonu vb. maddi değeri olan malları satarak paraya çevirebilecekleri kuyumcular, ikinci el cep telefonu alıp satan işyerlerinin bulunduğu çevrelerde sık sık şok uygulamalar yapılmak suretiyle bilerek ve isteyerek hırsızlık malı satın alanlara karşı çaydırıcı çalışmalar yapılması.
Bilinçlendireceğiz
Suçların önlenmesine yönelik olarak halkın bilinçlendirilmesi amacıyla eğitici broşürler ve bilgilendirici afişler bastırılarak halkın yoğun olarak bulunduğu merkezlerde dağıtımı. Halkın maruz kalabileceği suçlara karşı tedbir alması için internet sitemizde yayınlanmak üzere web sayfaları hazırlandı. Örnek teşkil eden olaylar, basın kuruluşları vasıtasıyla halka duyuruluyor.
Cezalar artacak
Caydırıcı olması için cezaların arttırılması amacıyla ilgili birimlerle görüşmeler ve yazışmalar yapılıyor. Suçların yoğun olarak işlendiği yerlerin suç türlerine göre analiz ve değerlendirme çalışmalarına tabi tutularak alınacak önlemlerin bu değerlendirmelere göre yapılması.
Sokak aydınlanacak
Suçun oluşumuna zemin hazırlayan fiziki etmenlerin ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile koordine kurularak yeniden düzenlenmesi sağlanmalı. Örneğin suçların yoğun olarak işlendiği bazı sokaklarda yapılan incelemelerde bu alanların aydınlatma sistemlerine sahip olmadığı belirleniyor ve ilgili belediyeler ile koordine kurularak yeterli aydınlatmanın yapılması sağlanıyor.