6 hâkime ret

Güncelleme Tarihi:

6 hâkime ret
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2011 00:00

Balyoz Planı davası kapsamında tutuklu bulunan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatları, “tarafsız ve bağımsız olmadıkları” gerekçesiyle reddi hâkim talebinde bulundu. Mahkemeye sunulan dilekçede, eski İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Necat Ede’nin “Kurumsal olarak ciddi baskı altındayım” sözleri yer aldı.

BALYOZ davasının tutuklu sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatları, davanın görüldüğü İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ömer Diken, üye hâkimleri Davut Bedir, Murat Üründü, Ali Efendi Peksak ile itirazları değerlendirecek İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimleri Metin Özçelik ve Birol Bilen hakkında tarafsız ve bağımsız olmadıkları gerekçesi ile reddi hâkim talebinde bulundu.

Tartışma, eski üye Ede ile başlamıştı

Doğan’ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz tarafından mahkemeye verilen dilekçede, tartışmanın, eski İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Necat Ede’nin Ergenekon davası sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon’u tahliye etmesiyle başladığı öne sürüldü. “Kurumsal olarak ciddi baskı altındayım” sözleri basında yer alan Ede’nin, alınacak kararların objektif olmayacağını ifade ederek, Ergenekon soruşturmasından çekildiği hatırlatıldı. Necat Ede ile Tolon’un tahliye kararına yapılan itirazın karara bağlayan 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi üye hâkimi Selda Kutluata’nın 2009 yaz kararnamesinde tayinlerini isteyerek, Beşiktaş Adliyesi’ndeki görevlerinden ayrıldıkları belirtildi.

İftar yemeği haberine tutuklama

Beşiktaş Adliyesi’ndeki bazı hâkim ve savcıların emniyet görevlileriyle yedikleri iftar yemeğinin de tarafsızlığı tartışmaya açan olaylardan olduğu öne sürülen dilekçede, bu yemeğin fotoğraflarını yayımlayan gazeteciler Nedim Şener ve Barış Terkoğlu’nun Ergenekon kapsamında tutuklandığı anlatıldı. Dilekçenin devamında ise “Mahkemeniz Üye Hâkimi Ali Efendi Peksak’ın ismi ise kamuoyunda bilinen adıyla Balyoz soruşturması kapsamında Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Karahan ile yediği iddia olunan yemek ile gündeme gelmiş, Peksak bu görüşmeden sonra, aynı gün, 9 muvazzaf askerin tutuklama kararına imza atmıştır” denildi. Dilekçedeki reddi hâkim gerekçeleri arasında, Balyoz sanıklarının tutukluluk halinin devamına ilişkin itirazı karara bağlayan İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Şeref Akçay’ın kararda, “Yazmış olduğum muhalefet şerhlerinden dolayı bir takım meslektaşlarım selam vermeyi dahi kestiler” sözleri de yer aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!