Cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak? 6 Eylül il il cuma namazı vakitleri

Güncelleme Tarihi:

Cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak 6 Eylül il il cuma namazı vakitleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2019 09:43

Eylül ayının ilk cuma gününü idrak edilen milyonlarca Müslüman, öğle saatlerinin gelmesiyle birlikte cuma namazı saatlerine yönelik araştırmalarına hız verdi. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde ikamet eden vatandaşlar, cuma namazı saatlerine Diyanet kaynaklı bilgi almak istiyor. Peki, cuma namazı bugün saat kaçta kılınacak?

Haberin Devamı

İbadetlerin yapılıp ellerin semaya açılacağı Cuma namazı, bugün de huşu içerisine eda edilecek. 81 ilde binlerce camide cemaat eşliğinde kılınacak olan Cuma namazı öncesinde saat bilgisi özellikle çalışanlar için büyük önem arz edecek. Cuma namazı saati bilgisine göre hareket edecek olan binlerce Müslüman, ibadetlerini gerçekleştirecek. Peki, Cuma namazı nasıl ve ne zaman kılınır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler...

CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINIR?

Camilerde cemaatle birlikte kılınacak olan Cuma namazı, bu hafta da saat bilgileri ile araştırılmaya devam ediyor. Camilere doğru yola çıkmadan evvel 'Cuma namazı saat kaçta?' hususunda cevap almak isteyen birçok kişi Diyanet bilgileri doğrultusunda bulundukları illerin Cuma saatini sorguladı. Peki, Cuma namazı nasıl kılınır? İşte, o hususta merak edilen bazı bilgiler 

Haberin Devamı

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre Cuma namazı, bugün bazı illerde şu saatlerde kılınacak;

İstanbul: 13.08
Ankara: 12.52
İzmir: 13.15
Bursa: 13.07
Adana: 12.42
Antalya: 13.01

DİĞER İLLERİN NAMAZ VAKİTLERİNİ GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazı, öğle saatlerine denk gelmesi ve mesai sürecinin içerisinde yer alması dolayısıyla genellikle ilk sünneti ve farzı kılınarak tamamlanmaktadır. Ancak zamanı olan kişiler, Cuma namazının tüm rekatlarını kılabilmektedir. Genelde işi olan ve namazı erken tamamlamak isteyen kişiler, 4 rekat sünnet ve iki rekat farz namazı ile tamamlamaktadır. İşte, Cuma namazının nasıl kılındığı hakkında detaylı anlatım;

Öğle ezânı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının ilk sünneti kılınır.

Niyet ederken:

"Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya" denilir.
Bu namaz aynı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.
Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur.
İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta:

Etteahiyyatü, Allahumma Salli, Allahumme Barik, Rabbena duaları okunur.
Sonra, câmi' içinde, ikinci ezân okunur.
Sonra, İmam hutbe okumak için minbere çıkar. Hutbe okunur.
Hutbe okunurken cemâ'atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.
Hatîb efendi duâ ederken, cemâ'at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir.
Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken de harâmdır.
Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.

Haberin Devamı

Sonra, cemâ'at ile iki rek'at Cum'a namazının farzı kılınır. Bu namaz aynı sabah namazının farzı gibi kılınır.

Niyet şöyle edilir: "Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama"
Sonra, dört rek'at son sünneti, Niyeti şöyledir: "Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya".
Bu sünnetde aynı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle birlikte kılınmış olur.
Son sünnetin ardından zuhr-i ahir, niyetiyle dört rekat daha namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: "Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup da henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına". Bu şekilde niyet edilirse, eğer o günün cuma namaz şartlarında bir noksanlıktan dolayı kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.

Haberin Devamı

Bundan sonra, iki rek'at vaktin sünneti kılınır. "Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine" diye niyet edilir. Cum'a sahîh olmadı ise, bu on rek'at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.

CUMA NAMAZI EN AZ KAÇ KİŞİYLE KILINABİLİR?

Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir.

Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre, en az kırk kişi bulunmalıdır (Nevevî, el-Mecmû’, IV, 487; İbn Kudâme, el-Muğnî, III, 202-203). Mâlikî mezhebine göre ise on iki kişinin bulunması şarttır (Haraşî, Şerhu Muhtasar, II, 76-77).

Hz. Peygamberin (s.a.s.) Medine’ye hicretinden önce Nakîu’l-Hadamat’ta kılınan cuma namazında kırk kişi hazır bulunmuştu (İbn Mâce, İkâmetu’s-Salât, 78). Ancak daha az kişi ile cuma namazı kılındığı da bilinmektedir. Nitekim Hz. Peygamberin (s.a.s.) emri ile Mus’ab b. Umeyr Medine’de 12 kişiye cuma namazını kıldırmıştır (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Resûlullah (s.a.s.), cuma namazını kıldırırken, ticaret kervanının geldiğini haber alan cemaatten on iki kişi dışında hepsinin dışarı çıktığı rivayeti de sahih hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Cumua, 38). Öte yandan Hz. Peygamber (s.a.s.), bir yerleşim biriminde sadece dört kişi bulunsa bile, cuma namazının farz olduğunu bildirmiştir (Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, III, 255).

Görüldüğü üzere Hz. Peygamberden (s.a.s.) gelen rivayetler, biri imam olmak üzere en az dört kişinin bulunduğu yerde cuma namazının kılınabileceğini göstermektedir. Bu da cuma namazının kılınabilmesi için gerekli kişi sayısının alt sınırını belirler.

BAKMADAN GEÇME!