6.5-7.5’a senaryo ile hazırlanacağız

Güncelleme Tarihi:

6.5-7.5’a senaryo ile hazırlanacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2005 00:00

ABD’den sonra ilk kez Türkiye için hazırlanan HAZTURK (Tehlikeler-Türkiye) yazılım programı ile İstanbul’da meydana gelebilecek 6.5-7.5 şiddetindeki depremin hasarları ve can kaybı tespit edilecek. Her olasılığa karşı senaryolar hazırlanacak.

İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve TÜBİTAK tarafından ortaklaşa düzenlenen Türkiye Deprem Analizi Program Geliştirme 1’inci Uluslarası Çalıştayı, ABD’de HAZUS isimli deprem hasarları analiz programını hazırlayan uzmanların katılımıyla başladı.

ABD’nin dışında ilk kez Türkiye için HAZTURK (Hazards-Turkey) ‘Tehlikeler-Türkiye’ ismiyle yeniden hazırlanacak olan yazılım sayesinde İstanbul’da beklenen 6.5 ila 7.5 şiddetindeki depremde meydana gelebilecek hasarları ve can kaybının miktarının belirleneceğini belirten Çalıştay Başkanı Prof. Dr. Muhammed Şahin, ‘Bir bakıma her olasılığa karşı felaket senaryoları hazırlayacağız’ diye konuştu.

Amaçlarının öncelikle İstanbul’da özel bir bölgede pilot projeyi geliştirmek olduğunu belirten Şahin, ‘Yazılıma girilen jeolojik ve binaların fiziksel verileri ile ne kadar binanın yıkılabilme ihtimali ve can kaybının ne kadar olabileceğini hesaplamak mümkün’ dedi. Şahin, şöyle devam etti:

‘Bu program risk analizi yaparak insan ve binaları doğal afetten korumayı sağlamaktadır. İnsanlar artık deprem sonrasında başlarına ne gelecek onu dinlemek istemiyorlar. Felaketlerden nasıl korunulabilir onu öğrenmek istiyorlar. ABD’deki modeli Türkiye’de uygulayacağız. İstanbul’da değişik senaryolar var. 25 sene içinde büyük bir deprem bekleniyor. Her deprem büyüklüğüne karşı senaryo hazırlamak istiyoruz. Daha sonra zararlar nasıl azaltılabilir onu belirleyeceğiz.’ 

Depremzedelere Nouma ev bağışladı

BEŞİKTAŞın eski Fransız golcüsü Pascal Nouma dün Bayrampaşa Kızılay Derneği’nin başlattığı Pakistan’da meydana gelen deprem felaketinden sonra ‘sıra sizde’ yardım kampanyasına destek verdi. 4500 YTL değerindeki 1 adet prefabrik ev çekini Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali’ye veren Pascal Nouma şunları söyledi: ‘Beşiktaş’ta oynadığım sürece şampiyonluk kupası kaldıramadım ama burada bağış makbuzunu kaldırmak benim için önemli bir insanlık onurudur’ dedi. Nouma, Başbakan Tayyip Erdoğan, Belediye Başkanı Kadir Topbaş’tan sonra 3. ev bağışlayan kişi oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!