6.2 öncü mü artçı mı

Güncelleme Tarihi:

6.2 öncü mü artçı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2013 17:02

Uzmanlar, Saros Körfezi açıklarında meydana gelen ve Ege ile Marmara 'da hissedilen 6.2 büyüklüğündeki depremi hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Haberin Devamı

Prof Dr. Celal Şengör "Bu deprem bölgede bekleniyordu ve oldu. 7 büyüklüğüne kadar çıkması normal. Ama katiyyen bir öncü mü artçı mı olduğu söylenemez. Bundan sonra da depremler devam edebilir ve çevresindeki daha küçük fay hatlarını tetikleyebilir" dedi.

"ÖNÜNÜMDEKİ 1 YILA KADAR ARTÇILAR OLABİLİR"

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof Dr. Şerif Barış "Bu bir ana depremdir. Önümüzdeki 1 yıla kadar artçıları olabilir. Ama bundan daha büyük bir deprem olup olmayacağı konusunda birşey söyleyemeyiz. Bu depremler Türkiye'nin bir depremler ülkesi olduğunun altını çiziyor. Denizde bir deprem olduğu için fazla hasar vermesi beklenmez" diye konuştu.

"İSTANBUL DEPREMİNİ ETKİLEMEZ"

Prof. Dr. Naci Görür ise 6.2 büyüklüğündeki deprem için şöyle konuştu: Ege'de mevcut bildiğimiz fay sistemi üzerinde meydana gelen küçük bir deprem. Şuandaki verilere göre moment büyüklüğü 5.8 gözüküyor. Derinliği ise 10 km. Muhtemelen Kuzey Doğu- Güneybatı doğrultulu bir fayın üzerinde. Bu tür faylar karada da mevcut. Kuzey Anadolu fay kuşağının içerisinde yer alan bir fay değil. Ona paralel ama muhtemelen onun daha kuzeyinde. Bu tür depremler beklenebilir.

Haberin Devamı

Ege Denizi'nin içerisinde olan fay hatları, da Batı Anadolu'da gördüğümüz fay sistemi ile aynı. Dolayısı ile böyle bir deprem olabilecek bir deprem niteliğinde. Bu depremin, Kuzen Anadolu Fayı ile bağlantısı yok  Dolayısı ile İstanbul depremini tetikleme durumu söz konusu değil.”

“BÜYÜK DEPREMİN DEVAMI DEĞİL”

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ)  Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aydın  Büyüksaraç, Ege Denizi'ndeki 6.2 şiddetindeki depremle ilgili, “Bu deprem  beklenilen büyük depremin devamı değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de  değil” dedi.

Doç. Dr. Büyüksaraç, yaptığı açıklamada, son yaşanan  depremi “rutin” olarak nitelendirdi. “Ege Denizi'nde rutin beklenen bir deprem” diyen Büyüksaraç, şöyle  konuştu:“Deprem, karadaki fayların denizdeki uzanımları üzerindeki şekliyle  görünüyor. Depremin yaşandığı bölge, özellikle çokça üzerinde durduğumuz, Edremit  Körfezi ve Saros Körfezi'nin tam olarak köşegenlerine karşılık geliyor.  Çanakkale'nin güneyindeki illerde de hissedildi. Artçıları devam edebilir. Bunun  dışında 40-50 dolayında, bundan daha küçük büyüklükte deprem bekliyoruz. Bir  kaçını aynı şekilde hissedebiliriz. Bu deprem beklenilen büyük depremin devamı  değil. Bağımsız bir deprem, öncü bir deprem de değil.”

Haberin Devamı

"BEKLENMEDİK BİR ŞEY DEĞİL"

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin beklenen depremlerden biri olduğunu belirterek, “Bilinmedik, beklenmedik bir şey değil. Artçılar şeklinde devam edecek” dedi.
Erdik, Ege Denizi'ndeki depreme ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, 6.2 büyüklüğündeki depremin, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Yunanistan'a doğru uzantısında, Bozcaada'nın yaklaşık 50 kilometre güneybatısında meydana geldiğini hatırlattı.

Mustafa Erdik, “Herhangi bir hasara yol açması mümkün değil çünkü karada yarattığı şiddet en çok 6-7 civarında. Buralarda herhangi bir hasara yol açması beklenmez. Ama tabii deprem salladığı için tedirgin olunmuştur. Beklenen depremlerden bir tanesi. Bu fay hattı üzerinde olabilecek depremlerden biri. Bilinmedik, beklenmedik bir şey değil. Artçılar şeklinde devam edecek. Deprem başta Çanakkale olmak üzere çevre illerde hissedildi” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

“6.2'lik deprem fay hattında bir rahatlamaya yol açar mı, 6.2'nin de üzerinde bir deprem beklentisi var mı?” sorusu üzerine de Erdik, “Zor tabii. 6.2 ile 7.2 arasındaki fark 30'dur. 30 tane 6.2'lik deprem ancak bir tane 7.2'lik deprem yapar. Bu deprem fay hattını bir miktar rahatlatır ama çok fazla etkisi olmaz. İleride bu fay hattında 6.2 şiddetinde ve daha büyük depremler bekleyebiliriz. Bu bölge 1. derece deprem bölgesi” yanıtını verdi.

"TETİKLEYECEK NİTELİKTE DEĞİL"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise Ege Denizi'ndeki depremin, Türkiye'deki depremleri tetikleyecek nitelikte olmadığını söyledi. Gündoğdu, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Telaş etmeyi gerektirecek bir deprem değil. Bunun arkasından başka bir deprem gelebilir tabii ki. Ancak o deprem, bu deprem oldu diye olmaz. Farklı bir deprem olur. Kuzey Anadolu fayının güneyinde bir yerde meydana gelmiş bir deprem. Kendi halinde olmuş bir deprem. Diğer depremlerle ilişkili değil.”


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!