Sefa KAPLAN
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2011 00:00
Çanakkale ile ilgili araştırma yapıp kitap yazan herkesin yıllardır inatla sürdürdüğü, ‘Asıl 57. Alay Şehitliği orası, üzerine otopark yapmayın’ uyarılarını kimse dikkate almadı. Tamamıyla yıkılan 57. Alay Şehitliği için hazırlanan yeni projede de asıl şehitlik otopark olarak kaldı, üstelik üzerine bir de granit taşlar döşeniyor.
ÖNCE, ‘Siperin Ardı Vatan’ kitabının yazarları Şahin Aldoğan ve Gürsel Göncü uyardı. Arkasından, ‘Arıburnu 1915’ kitabının yazarı Prof. Halûk Oral. Daha sonra Çanakkale konusunda ‘Gelibolu’yu Anlamak’ isimli bir internet sitesi açan ve bütün Çanakkale fotoğraflarını yayımlayan Tuncay Yılmazer başta olmak üzere pek çok Çanakkale uzmanı ve hayranı. Ancak kimse dinlemedi.
Asıl çarpışma otoparkta
Sorun, sembolik niteliğiyle öne çıkan 57. Alay Şehitliği’nin yeni düzenlemesi. Bütün uzmanlar, mevcut şehitliğin bulunduğu yerde aslında hiçbir çarpışma olmadığını, dolayısıyla orasının şehitlik kabul edilemeyeceğini, ancak bütün çatışmaların otopark olarak ayrılan yerde yapıldığını söylüyorlar ısrarla. Ne var ki, yeni planda da otopark yerini aynen koruyor. İtirazlar da işte buna.
Mustafa Kemal’e ayıp
Prof. Halûk Oral, otopark konusundaki şaşkınlığını bir kez daha dile getiriyor ve şehitliği ziyaret edeceklere anlamlı bir çağrıda bulunuyor: “2007’de basılan Arıburnu 1915 adlı kitabımda Mustafa Kemal’in Türk askerinin kahramanlığına örnek olarak gösterdiği, her metrekaresine binlerce merminin düştüğü ve mermilerin havada çarpıştığı yerin, şimdi 57. Alay’ın sembolik şehitliğinin otoparkı olduğunu yazmıştım. Aynı gerçek başka kitaplarda da dile getirildi. Bütün bunlara rağmen aynı hatada ısrar ediliyor. Onun için halka seslenmek istiyorum: Ey Türk Halkı: 57. Alay sembolik şehitliğini ziyarete gittiğinizde içinde şehit bulunmayan mezarların başına gidip dua etmeyin, arabanızı, otobüsünüzü park ettiğiniz yerde okuyun Fatihanızı; Çünkü şehitler onların tekerlekleri altında yatıyor.”
‘Bu utancın silinmesi gerekirdi’
NTV Tarih Yayın Yönetmeni Gürsel Göncü ise, “Şehitlik onarılırken en azından otopark rezaletinin ortadan kaldırılması, bu utancın silinmesi gerekirdi” dedikten sonra şöyle devam ediyor: “Çanakkale Dostları ve duyarlı insanlar 2003’te Türk siperleri üzerine bu otopark yapılırken nasıl mücadele ettiğimizi ama gücümüzün yetmediğini hatırlayacaktır. O vakitler yetkililer kamuoyunda oluşan reaksiyonu da azaltmak amacıyla, ‘Bu otopark geçici, bakın taşlarını da sadece çaktık v.s.’ demişlerdi. Şimdi ise otopark granit küp taşlarla kaplanıyor. Yani hepten kalıcı hale getiriliyor bu büyük bir terbiyesizlik.”
‘25 Nisan’a yetişecek’
Gelibolu Tarihi Yarımadası Milli Park Müdürü İsrafil Erdoğan ise yaptığı açıklamada, otoparkı granit küp taşlarla döşeyeceklerini apaçık söylüyor. Yine Müdür Erdoğan’ın açıklamasına göre, bütün bunlar da 25 Nisan’a yetiştirilecek.