Güncelleme Tarihi:
Emirgan Korusu’ndaki Beyaz Köşk’te düzenlenen lansman ve anahtar takdim töreninde İstanbul, 56 ülkenin ortak kararıyla, ilk ‘İslam Dünyası Gençlik Başkenti’ oldu. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde de tüm partiler tarafından oy birliğiyle kabul edilen ve TC Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın da işbirliğiyle uygulama aşamasına gelen programa diplomat, uluslararası örgüt ve gençlik kuruluşları temsilcileriyle birlikte çok sayıda davetli katıldı. Törende İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Vekili Ahmet Selamet İslam dünyasından gençlere temsili başkent anahtarı takdim etti. Ayrıca Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Metin Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve Başkan Vekili Ahmet Selamet’e de teşekkür plaketi verildi.
MODA FESTİVALİ DE VAR
Geçmişten günümüze birçok medeniyetin yaşadığı İstanbul’un önemini ön plana çıkarmayı ve uluslararası platformlarda İstanbul vizyonunu sunmayı amaçlayan ‘İstanbul-İslam Dünyası Gençlik Başkenti’ programı kapsamında düzenlenecek etkinlikler ana başlıklarıyla şöyle aktarıldı:
“Kayıp Bilimin Peşinde’ (uluslararası TV programı), ‘Kıraat’ın Genç Sesleri’ (Kur’an kıraat yarışması), ‘Medeniyetler Şehri İstanbul’ (kısa film festivali), ‘Gençlerin Objektifinden İstanbul’ (fotoğraf yarışması), ‘Barış Sempozyumu’ (Uluslararası Radikalizm ve İslamofobi ile Mücadele Çalıştayları), ‘Spor Turnuvaları’ (Uluslararası Gençlik Spor Turnuvaları), ‘Osmanlı Hat Çalıştayı’ (hattat gösterileri ve hat sanatı atölyeleri), ‘Rotamız Osmanlı Mirası’ (Osmanlı Mirası Kültür Turları), ‘Gençlik Başkenti Konserleri’ (İslami müzik konserleri), ‘İİT’in Genç Tasarımcıları’ (Geleneksel Moda Festivali)
İSTANBUL’LA GURURLANDIK
“İstanbul’un gençlik başkenti olması bizi gururlandırdı” diyen İstanbul Valisi Vasip Şahin, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Başından beri bütün Müslümanların ideali, hedefi İstanbul’a ulaşabilmek, o müjdeye nail olabilmekti. Hamdolsun buna milletimiz nail oldu. İstanbul’un İslam Dünyası Gençlik Başkenti olmasının bu günlerde ayrı bir anlamı var. Bugün bizim her şeyden daha fazla bir araya gelmeye, birleşmeye, bir olmaya, dertlerimizi birbirimizle paylaşmaya ve sorunları birbirimizle çözmeye her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız var. Bizler yeniden anlayışlarımızı, mefkurelerimizi inşa etmek zorundayız. Paylaşamadığımız, çözemediğimiz ihtilaflar nedir? Salim bir akılla, soğukkanlı bir şekilde ve samimiyetle bunu bir arada ele almak durumundayız. İstanbul’un gençlik başkenti oluşu, inşallah böylesi sembolik bir anlamı ifade eder.”
GENÇLERE YATIRIM YAPILMALI
İstanbul’un İslam Dünyası Gençlik Başkenti olmasıyla ilgili konuşan İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov da “İslam coğrafyası, böylesine zor bir dönemden geçerken gerek bölgedeki radikalizmin önüne geçilmesi gerekse İslam coğrafyasında sağlam bir gelecek tahsis edilmesi için gençlere yatırım yapılması gerekli. İslam dünyasında birlik duygusu oluşturulması ve tüm dünya ile uyum içinde olunması için İİT’nin gençlik stratejisi büyük önem arz ediyor. Projelerin verimli şekilde uygulanabilmesi için tüm tarafları hassasiyetle katkıda bulunması çok önemli” şeklinde konuştu. Tören, “İİT Gençlik Başkenti” projesi onuruna verilen iftar yemeği ve Kuran-ı Kerim’ın okunmasıyla devam etti.