Güncelleme Tarihi:
Batığa dalış yapan eski sünger avcılarının anlattıkları ve o tarihte 12 yaşında çocuk olan görgü tanığının yardımıyla yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından, 51 yıldır unutulan uçağın yerini tespit eden 3 dalgıç, enkazın dalış turizmine kazandırılmasını amaçlıyor.
23 Ağustos 1958'de Balıkesir'deki üssünden kalktıktan bir süre sonra düşen uçağın ve Hava Pilot Teğmen Erol Fercan'ın şehit olduğu kazanın hikayesini araştıran Ayvalık Diving Center'ın sahibi ve eğitmeni Ferdi Yüksel ile dalgıçlar Melih Derneli, uçağın enkazına 16 metrede ulaştı ve görüntüledi.
Üzerinden yarım asır geçmesine rağmen uçak enkazının kokpit bölümü ve pilot koltuğunun bütünlüğünü koruduğu, kanat ve gövde bölümlerinin ise küçük parçalar halinde etrafa yayıldığı gözlendi.
DALIŞ TURİZMİNE KAZANDIRILACAK
Ferdi Yüksel, bir şehidin hatıralarının bulunduğu uçağın enkazını eski sünger avcılarının anlattıkları ve uçağın düşüşünü gören kişinin ifadelerinden yola çıkarak yaklaşık bir aydır aradıklarını söyledi.
Yüksel, uçağın enkazına 16 metre derinlikte ulaştıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Deniz çayırlarının üzerine yayılan enkaz yaklaşık 4 parçadan oluşuyor. Kanadı, kokpiti ve uçağın arka tarafından oluşan büyük üç parça ve döküntülerinden oluşan bir uçak batığı. Bu uçak 1950'li yıllarda düşen F-84G modeli bir jetmiş. Türkiye'nin ilk jetlerindenmiş. Uçağın bu bölgede olduğu tahminen söyleniyordu. Dalış merkezi olarak enkazı bulmayı bir görev olarak üstlendik.”
Batığı bularak dalış turizmine kazandırmak için çalıştıklarını ve bunu başardıklarını ifade eden Yüksel, dalışseverleri batığı görmeleri için Ayvalık'a beklediklerini bildirdi.
Dalgıç Melih Derneli de daha önce eski süngercilerden öğrendikleri koordinatlara geldiklerini ve ekip çalışması yaptıklarını söyledi.
Birkaç gün dalış yaparak enkazı aradıklarını ve sonunda ulaştıklarını kaydeden Derneli, “50 yıldır suyun altında kalan bir tarihi bulmuş olduk. İçinde bir askerimiz şehit olmuş. Sonradan batırılmış bir uçak olmadığı için şu anda Türkiye'de tektir” dedi.
12 YAŞINDAYKEN KAZAYA TANIK OLDU
12 yaşındayken, 1958 yılında uçağın düşme anına tanık olan Yakup İçten ise o günü hala unutmadığını söyledi.
Yakup İçten, kaza anını şöyle anlattı:
“Deniz kenarındaki Gümüşlü fabrikasının önünde bir arkadaşımla oyun oynuyordum. O arada 3 uçak Kaz Dağları tarafından gelip Ayvalık istikametine gitti. 15 yahut 20 dakika sonra bu 3 uçak geri geldi. Uçaklardan bize göre en soldaki düz bir şekilde uçarken sağdaki iki uçak 90 derece yukarı havalandı. Birkaç saniye sonra bu uçak denize kuvvetli bir şekilde vurdu ve tekrar havalandı. Tahminime göre bir bina yüksekliğinden daha fazla havalandı. Daha sonra büyük bir gürültüyle patladı. Parçalara bölündü, 4 parça halinde denize gömüldü. Denize gömüldükten bir süre sonra denizin içerisinden alevler yükseldi. Bizim burada askeri bir gemi ve bir de Altındiş'in (Altındiş lakaplı balıkçı) bir teknesi vardı. Bunun içinde dalgıç teşkilatı da vardı. 'Selam ağabey' dediğimiz süngerci buraya daldı. Pilotu paraşütüne sarmışlar ve çıkarmışlar.”
ŞEHİT HAVA PİLOT TEĞMEN FERCAN
Öte yandan, şehit Hava Pilot Teğmen Erol Fercan, 1936 yılında Antalya'da doğmuş, ilköğrenimini Balıkesir'in Edremit ilçesinde yapmıştı. Fercan, Kuleli Askeri Lisesi'nin ardından Hava Harp Okulu'nu bitirmiş ve 1956-1958 yıllarında Kanada'da görev almıştı. 1958 yılından itibaren 9. Hava Üssü 192'nci Filo'da görevlendirilen Erol Fercan'ın cenazesi, İstanbul'daki Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verilmişti.