500'er koyun alınca ‘Yeşil Kart'ları iptal edildi

Güncelleme Tarihi:

500er koyun alınca ‘Yeşil Kartları iptal edildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2008 16:05

ERZURUM'un merkez Aktoprak Köyünde oturan dar gelirli 3 kişi, veresiye koyun aldıklarına dair noterden sözleşme yapınca, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan kendilerine verilen yeşil kartları iptal edildi.

Erzincan'ın Tercan İlçesi'nde besicilik yapan Cebrail Akkavak, Muhittin Polat ile Battal Polat, toplam 1500 koyunu merkeze bağlı Aktoprak Köyü'nde oturan Hasan Ildız, Ahmet Büyüktaş ve Mahmut Çelik'e sattı. Erzurum 1'inci Noteri'nde yapılan sözleşme ile Hasan Ildız, Ahmet Büyüktaş ve Mahmut Çelik'in 500’er koyun sahibi oldukları tescillendi. Bazı köylüler, 500’er koyunları bulunan Hasan Ildız, Ahmet Büyüktaş ve Mahmut Çelik'in Yeşil Kartlarının iptal edilmesi gerektiğini belirterek Erzurum Valiliği'ne ihbarda bulundu. Köylüler, Noter satış sözleşmesini de belge olarak verdi. Valilik İş İdare Kurulu, 24 Temmuz’da toplanarak ‘sürü sahibi’ oldukları gerekçesiyle Hasan Ildız, Ahmet Büyüktaş ve Mahmut Çelik'in durumunu görüştü. Kurul, Hasan Ildız'ın ailesinden 8, Büyüktaş ve Çelik ailelerinden 4'er kişinin yeşil kartının iptal edilmesine, 24 Temmuz'dan sonra yapılan sağlık giderlerinin geri alınmasını karar verdi.

İl dışından gelen besicilerin yaptıkları bu tür gizli anlaşmalarla Mera Yasağını deldiklerini anlatan bir yetkili, “Aktoprak Köyü'ndeki bu durum, belki diğerlerine ders olur. Yasak, köylünün ortak malı olan yayla ve meraları korumak için getirildi. Başka illerden getirilen hayvan sürülerine yayla ve meraları kiralayarak otlatılmasının önüne geçmek istiyoruz. Ama köylüler, bu tür gizli anlaşmlalarla meraların daha erken tükenmesine katkı sağlıyor” dedi.

Yeşil Kart iptal edilenlerden Hasan Ildız ise, hayvan almanın suç olup- olmadığını sorarken, şöyle konuştu:

“Veresiye koyun almışım, yaylada otluyor. Belki bu hayvanları yetiştirir satarsam, ailemin geçimini temin etmiş olacağım. Ama devlet bizi hep fakir olarak görmek istiyor. 2 yıldan beri zor bela bir Yeşil Kart aldık. Trilyonluk adamların cebindeki yeşil kartlar duruyor. Bu devlete fakir adam mı gerekiyor? Borçlanarak vadeli koyun aldım. Bu işten para kazanırsam, Eylül'de vereceğim. Daha ortada bir şey yok. ‘Sürü sahibisiniz, sizlerin Yeşil Kart’ınız iptal oldu’ dediler. Bu çok büyük haksızlık.”

Mahmut Çelik ise “Çiftçinin hayvan varlığı, İl Tarım Müdürlüğü kayıtlarında görülür. Sorun bakın, Tarım Müdürlüğü kayıtlarında bizim tek hayvanımız yok. Notere gitmişiz, sen bana koyun satmışsın, ben de veresiye almışım. Hani nerede koyunlar? Yeşil Kart için yeniden başvuracağım. Gideceğim, İl Tarım Müdürlüğü'nden tek hayvanım olmadığına dair yazı alacağım. Sonra da yeşil kartımı alacağım. Bu hakkımı kimse elimizden alamaz. Eğer vermezlerse mahkemeye hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağım” diye konuştu.
Erzurum'a 22 kilometre uzaklıkta 80 haneli ve 250 nüfuslu Aktoprak Köyü Muhtarı Cahit Aksoy ise yeşil kartı kırsal alanda yaşayanların sosyal güvencesi olduğunu söyledi. Muhtar Cahit Aksoy, “Veresiye koyun alınca hemen sürü sahibi mi oluyorsunuz? Daha koyunların paraları verilmemiş. Kayıtlarda koyunlar gözükmüyor. Başka köylerden insanların ihbarı üzerine üç dar gelirlinin yeşil kartı elinden alınması haksızlık” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!