Güncelleme Tarihi:
YAŞAR Üniversitesi Müzik Bölümü yüksek lisans fagot öğrencisi Anton Trofimov ile eğitmeni Aşkın Usta, üniversitenin Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi'nin desteğiyle, geçmişi 500 yıl öncesine dayanan klasik Batı müziğinin değişmez tahta üflemeli sazı fagot için devrim niteliğinde bir tasarım gerçekleştirdi. Tasarım ve imalat süreçlerinde ileri teknolojiden faydalanılan yeni 'es borusu' tasarımı sayesinde 500 yıldır akort edilemeyen fagot, artık gerçek anlamda diğer çalgılarda olduğu gibi akort edilebilir hale geldi.
Uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan bir aileden gelen fagot sanatçısı Anton Trofimov, "Bizim tasarımımız sayesinde; belli bir standartta, tüm es borularının yaptığını yapabilen, sürekli es borusu değiştirme ihtiyacını ortadan kaldıran, ara frekansları da elde edebildiğiniz bir es borusu ortaya çıktı. Farklı akortlara tek bir es borusuyla ulaşmayı mümkün kıldık. Fagot için milat olarak adlandırabileceğimiz bu yeni model sayesinde, fagot sanatçıları enstrümanın entonasyonunu kendilerine göre ayarlayabilecek. Fagot, artık gerçek anlamda, diğer çalgılarda olduğu gibi akort edilebilecek" diye konuştu.
FAGOT’UN ÖNEMİNİ ARTIRACAK
İzmir Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Aşkın Usta, "500 yıldır akort edilemeyen fagot, artık gerçek anlamda keman gibi diğer çalgılarda olduğu şekilde akort edilebilir hale geldi. Batı müziğinin değişmez enstrümanı fagot, patenti alınan yeni tasarımımızla ulaştığı ses aralıkları sayesinde artık 500'ün üzerinde makam olan geleneksel Türk müziğinde de kullanılabilecek. Bu buluş, Türkiye'nin ve okulumuzun, evrensel kültüre bir katkısı olacak. Hızlıca akort edilebildiği için hem orkestra, hem de solo olarak fagot daha önemli hale gelecek. Orkestra elemanı olarak kullanıldığında uyum artacak. Fagot sanatçıları olarak tüm bunlar ayrıca mutluluk kaynağımız" dedi.