50 YAŞINDA, EĞİTİM İÇİN GÜNDE 600 KİLOMETRE YOL

Güncelleme Tarihi:

50 YAŞINDA, EĞİTİM İÇİN GÜNDE 600 KİLOMETRE YOL
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 2011 13:24

Ispartalı işadamı 50 yaşındaki Şükrü Başdeğirmen, gençliğinde okuyamadığı üniversite eğitimini tamamlamak için haftanın 4 günü otomobiliyle 600 kilometre yol katediyor.

Haberin Devamı

50 YAŞINDA ÜNİVERSİTEYE BAŞLADI

Geçen yıl girdiği sınavda Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Kooperatifçilik Bölümü’nü kazanan Başdeğirmen, haftanın dört günü Isparta’dan Manisa’nın Alaşehir İlçesi’ne gidip geliyor.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanvekili ve Süleyman Demirel Üniversitesi Teknokenti Başkan Yardımcısı Şükrü Başdeğirmen, 1980 öncesi Ankara Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni kazanmasına rağmen, o dönemki olaylar nedeniyle ailesi göndermedi. Üniversite eğitimini hayatında hep büyük bir eksiklik olarak hisseden evli ve 2 çocuk babası Şükrü Başdeğirmen’i, eşi Şadiye Başdeğirmen geçen yıl ÖSS başvurusunu onun adına gizlice yaptı. Sınav tarihini gösteren belgeyi postadan alan Şükrü Başdeğirmen, eşinin yaptığı sürprizin yarım kalmasını istemedi ve geçen yıl girdiği üniversite sınavında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Alaşehir Meslek Yüksekokulu Kooperatifçilik Bölümü’nü kazandı ve kaydını yaptırdı.

Bu yıl birinci sınıfta öğrenim gören işadamı Başdeğirmen, çocukları yaşındaki öğrencilerle aynı sıraları paylaşıyor. Haftanın dört günü Isparta’ya 300 kilometre uzaklıktaki okulu için saat 06.00’da otomobiliyle yola çıkan Şükrü Başdeğirmen, öğleden sonra dersleri bittiğinde de Isparta’ya dönüyor. Eğitimi için haftada 2 bin 400 kilometre yol kateden Başdeğirmen, hem derslerindeki başarısıyla, hem de gösterdiği azmiyle tüm okulda öğrenciler için örnek gösteriliyor.

ÖĞRENCİLER ÖĞRETMEN ZANNETTİ

Okulun ilk günü sınıfa girip sıraya oturduğunda, kendisinden sonra gelen öğrencilerin kapıdan geri döndüklerini anlatan Başdeğirmen, ilk günlerde çok yadırgandığını belirtti. Önceleri sınıf arkadaşlarının kendisini öğretmen zannetiklerini kaydeden Bağdeğirmen, şunları anlattı:

"İlk gün ben geldim oturdum sıraya, beni gören dışarı çıktı, ’hoca girmiş, ondan sonra girmeyelim’ diye. Sonra ben çıkıp dışarıdan ’gelin ben de sizin gibi öğrenciyim’ diye çağırdım arkadaşları. İlk zamanlar herkes bana bir hoca gibiymişim gibi baktı. Çünkü herkes benim gibi ilk defa başlıyor. Birde ’50 yaşına gelmiş nasıl okuyor bu insan?’ diyenler oldu. Ama zamanla alıştık arkadaşlarla ve şimdi hepimiz aynı sınıfta, aynı sıralarda oturuyoruz ve sınıf arkadaşıyız."

TEKNOKENT’TEKİ GÖREV ARKADAŞLARININ TÜMÜ PROF.

Türkiye’nin sürekli geliştiğini ve toplumun büyük bir kısmının üniversite mezunu olduğunu belirten Şükrü Başdeğirmen, iş hayatında lise mezunu olarak yaşadığı zorluğu şöyle anlattı:

"Belki insanlar sizi rencide etmiyor ama siz rahatsız oluyorsunuz. Örneğin, yenilikçi ve önemli bilimsel çalışmaların yapıldığı SDÜ Teknokenti’nde başkan yardımcısıyım. Başkanı SDÜ Rektörü, diğer başkan yardımcısı MAKÜ Rektörü ve diğer tüm üyeler de profesör. Aralarında tek ben varım lise mezunu. Bazen toplantıyı benim yönetmem gerekiyor. Herkes profesör ve o yüzden bu eğitimi almam ve üniversiteyi bitirmem gerektiğini düşünüyorum. İşime de uygun olan kooperatifçilik bölümü Isparta’da olmadığı için burayı tercih ettim."

ÖĞRENCİLERE ÖRNEK OLUYOR

Kayıt sırasında tanıştığı sıra arkadaşı Emrah Çiftçi, Şükrü Başdeğirmen’in çocuğunu kayda getirdiğini zannettiğini ve bunun kendisi için güzel bir anı olduğunu söyledi. Çiftçi, "Şükrü Bey bu yaştaki azmiyle tüm sınıfa örnek oldu. Benim bu kadar azmim yoktu, ’iki yıllığı bitirdikten sonra ne olacak’ diye takıntılarım vardı ama, gösterdiği çabayı görünce bizim daha da da çok çalışmamız gerektiğini düşünmeye başladım" dedi.

Başdeğirmen’i ilk gördüğünde çok şaşırdığını belirten sınıf arkadaşlarından Afra Karaca da, "Ama şu an kendimle yaşıt hissetmeye başladım. Bende tereddütlerle gelmiştim ve Şükrü ağabeyi gördükten sonra 3 saatlik yolu gelip- gidiyor ve bizden fazla azim gösteriyor" diye konuştu.

Kamu Maliyesi dersinin öğretim görevlisi Hüseyin Atalay ise, Şükrü Başdeğirmen’in gayet başarılı bir öğrenci olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTE EŞİNİN SÜRPRİZİ OLDU

Gıda Mühendisliği Bölümü’nü yarıda bırakan eşi Şadiye Başdeğirmen, üniversite eğitimi için ilk müracaatı eşinden habersiz kendisinin yaptığını söyledi. Şadiye Başdeğirmen şöyle dedi:

"Üniversite eğitimi, iş hayatındaki yoğunluk nedeniyle eşimin yıllardır ertelediği bir istekti. Gerçekten içinde bir heves olarak yatıyordu. İmkanlar doğmuşken Şükrü beyin haberi olmadan müracaatını ben yaptım ve büyük bir sürpriz oldu. Kayıt yaptırmaya birlikte gittik. Büyük bir mutlulukla, yeni ilkokula başlamışlar kadar mutlu oldu. İlk günlerinde ilköğretime yeni başlayan öğrenciler gibi sevinçli ve heyecanlıydı. Vize ve final sınav dönemlerinde birlikte gidiyoruz. Okul bitinceye kadar arkasında olacağım."

KIZI ÜNİVERSİTEDE OĞLU KOLEJDE

İnşaat şirketleri bulunan Başdeğirmen’in kızı 21 yaşındaki Mürüvvet Ankara Başkent Üniversitesi’nde, oğlu 16 yaşındaki Celal ise Ankara Doğa Koleji’nde öğrenim görüyor. Başdeğirmen çifti, Isparta’da birçok ilköğretim okulu ve lisenin yapımına da hayırsever olarak katkı sağlıyor.

Haberin Devamı




DHA-Genel-Eğitim - Türkiye-Isparta - Mehmet ÇINAR
2011-03-11 11:41:55

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!