Güncelleme Tarihi:
Karaman merkeze bağlı Bayır köyünün Muhtarı Abdullah Akın, köy halkı olarak yaklaşık 50 yıl önce açılan yolu kullandıklarını, bunun mağduriyetini yaşadıklarını söyledi.
Yolun 50 yıl önce yangın ve diğer orman çalışmaları için o günün şartlarına göre açıldığını ifade eden Akın, bu yolu yıllardır Bostanözü, Çukur, Ada, Kalaba ve Akçalan köylerinin de kullandığını anlattı.
Yaz aylarında doğa tutkunları için vazgeçilmez olan bu yolun sürekli yaşam için yeterli gelmediğini dile getiren Akın, şunları kaydetti:
“İç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan alternatif, yeşilliğin bol olduğu, güzel bir yol. Ama, Çukur köyü ile Bayır köyünün arasında bulunan 20 kilometrelik alan çok dik ve virajlı. Orman yolu olarak açıldığı için ormana ulaşmak hesaplanmış. Bu 20 kilometrelik yol da kışın araçlar buzdan, yazın da sıcaktan etkileniyor. Yazın yeni araçlar bile aşırı sıcak ve yokuş nedeniyle arıza yapıyor. Bu bölgede üzüm, antep fıstığı, kiraz gibi birçok meyve ve tahıl ürünü yetişir ancak ulaşım zor olduğu için hiç bir tüccar köylerimize gelmez. Ürünlerimizi pazara götürme konusunda nakliyeciler büyük paralar istiyor. Bu yüzden satamıyoruz.”
Akın, bölgeye gelen öğretmen ve sağlık memurlarının ulaşım zorluğu nedeniyle hemen tayin istediğini belirterek, “İç Anadolu'da bu şartlar altında yaşadığımıza bazen kimse inanamıyor. 50 kilometrelik uzaklıkta bulunan Karaman'a normal şartlarda otomobille 2.5 saatte gidebiliyoruz. Kışın bu süre daha da artıyor” dedi.
50 yıl önce yapılan bir orman yolunun bölgedeki köylerin kaderi olduğunu belirten Bayır köyü eski muhtarı Mustafa Ceylan ise 6 köyün muhtarları olarak 2000'li yıllarda Valiliğe ve Karayollarına müracaatlarda bulunduklarını ancak olumlu sonuç almadıklarını söyledi.
Bölgede Yumru Tepe denilen bir yer olduğunu ve Bayır köyünden inerken güzergahın bu tepenin etrafından dolaşması durumunda yolun 15 kilometre kısalacağını anlatan Ceylan, kısalmanın yanı sıra rampa ve virajların kaybolacağını, ulaşımın rahatlayacağını kaydetti.
Ceylan, “Bu yol, bizim kaderimiz olmamalı. Gelişen Türkiye'nin ortasında bu sorunu yaşamamalıyız. Yeni yolun yapılması çok zor değil. Yolun yapılması, bölgede meyve üretiminin yaygınlaşmasına, köy halkının daha fazla gelir elde etmesine imkan tanıyacak. Ayrıca yeni yol ile bölge doğa turizmcilerinin beğenilen uğrak yerlerine arasına girecektir” diye konuştu.