Güncelleme Tarihi:
Varolan hayvan hakları yasasındaki değişiklik onaylanırsa nelere sebep olacak?
- Öyle bir tasarı Meclis’e iniyor ki, bütün hayvanseverleri çok üzecek. Sokaktaki hayvanları tamamen yok etmeyi hedefleyen bir tasarı. Dünya Sağlık Teşkilatı’nın bizim gibi sokak köpeğinin bol olduğu, kırsal kesimlerden sürekli sokağa köpek akan ülkeler için önerdiği bilimsel formül, ‘Kısırlaştır, aşıla, bulduğun yere bırak’ formülüdür.
Şu anda belediyelerin de sözüm ona yaptığı işlem bu değil mi?
- Uygulayan belediyeler sayesinde aslında köpek sayısı dereceli olarak azalıyordu. Bu tasarıda denilense, sokakta hiç hayvan kalmayacak, barınaklarda yer olmadığı için de doğal hayat parklarına alınacaklar.
BARINAKLAR PİSLİK İÇİNDE
Köpeklerin tümünü toplayıp kapatınca sorun çözülecek mi?
- Hayır. Sadece insana yakın, iyi huylu, sevecen köpekleri yakalayabilecekler. Sokak köpekleri çok akıllı ve uyanık.
Kısa sürede olayı çözüp, ekipleri gördükleri anda tüyecekler.
Peki bu büyük maliyetin altına girebilecek mi devlet?
- Belediyeler şu andaki barınaklara bile bakamıyor. Hepsi pislik içinde, köpekler açlıktan, hastalıktan kırılıyor, barınak değil hayvan hapishaneleri bunlar.
Bazı belediyeler köpekleri toplu halde öldürüyor. Acaba bu değişiklikle bu ölümler meşrulaştırılmak mı isteniyor?
- Ölüm meşrulaştırılamaz. Fakat gizli kapaklı yapma imkanı verecek.
Sanırım devlet bu yeni yasayla evdeki hayvan sayısına da müdahale edebilecek, değil mi?
- Yönetmeliklerle belirlenecekmiş. Evinde hayvan besleyenler zaten zor durumda. Komşusu hayvan sevmiyorsa şikayette bulunuyor. Hayvan sahibi de evini değiştiriyor.
Yeni yasanın getireceği en aykırı maddeler neler?
- Yasaklı ırklarla ilgili olanlar. Tehlikeli olarak tabir edilen ırklara bakan kişilere üç ay müddet veriliyor. Köpeklerini barınaklara teslim etmezlerse hapis cezası öngörülüyor. Tahminimize göre bu hayvanların sayısı 50 bin kadar. Yani 50 bin kişi hapse girecek. Çünkü bu insanlar hayvanlarından vazgeçmez.
Yasaklı ırklar tehlikeli mi?
- Davranış bilimine göre, hiçbir ırk doğuştan agresif değildir. Dört ırkı yasaklamışlar. Hangi istatistiklere göre tehlikeli olduğuna karar vermişler, açıklasınlar. Tehlikeli olan insandır. Bu köpekler tehlikeli değil, güçlü. Yoksa gayet uysallar.
BU YASA ETOLOJİYE* UYGUNSA İSTİFA EDERİM
Yeni doğmuş bir köpeğin yanına iki battaniye koyun; insan kokusu olanın üzerine yatar. Çünkü insan dostluğu genetiğine işlenmiş. Tasarıya hayvanın etolojik ihtiyaçlarına uygundur diye bir madde konulmuş. Kime danışmışlar, hangi etoloğa? Bu etolojiye uygunsa ben profesörlüğü bırakıp, istifa edip gideceğim.