Güncelleme Tarihi:
Meclis Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Atilla Mutman, ‘‘16 Ağustos'a geri dönebilmek için en az 5 yıla ihtiyacımız var’’ dedi. Kızılay Başkanı Kemal Demir'i soru yağmuruna tutacaklarını belirten Mutman, deprem bölgesinde kaos olduğunu söyledi.
TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi'nin Deprem Araştırma Komisyonu Başkanı Atilla Mutman, komisyonun deprem bölgesine yaptığı ziyaretler sonrasında Hürriyet'e içini döktü ve çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bölgenin tam bir kaos ortamında olduğunu belirten Mutman, özellikle Gölcük ve Sakarya'da başıbozukluğun kolgezdiğini, koordinasyonsuzluk yaşandığını dile getirdi. Türkiye'de mevcut yapı stoğunun yüzde 95'inin depreme dayanıksız olduğunu belirten Mutman, ‘‘Deprem öncesine, yani 16 Ağustos'a geri dönebilmek için en az beş yıla ihtiyacımız var’’ dedi. Mutman, Devlet Planlama Teşkilatının 10 milyar dolar zarar çıkardığını ancak, ‘‘Depremle yaşamanın bedeli’’nin de hesap edilmesi halinde bu rakamın 20 milyar doları bulacağını söyledi. Mutman, Kızılay'ın ‘‘yıpratılmaması gerektiği’’ düşüncesine katıldığını söyledi ancak, eleştiri oklarını bu kuruma yöneltti ve Kızılay Başkanı Kemal Demir'in Pazartesi günü komisyona davet edildiğini hatırlattı.
KIZILAY'A SORULAR
‘‘Sayın Demir'e sorularımız olacak’’ diyen Mutman, bu soruları şöyle sıraladı:
- Kızılay'ın afet sonrası yaptığı çalışmalardan vatandaş olarak kalite, hizmet açısından memnun musunuz ?
- Eğer isteyip de yapamıyorsanız, bunu gerçekleştirmek için bizim katkımız ne olabilir ?
- Kızılay'ın içinde bulunduğu maddi olanakların gözönüne alındığında, kurumun faaliyetleri bu olanaklara uygun mudur ?
Atilla Mutman, vatandaş olarak ‘‘Ana kucağı’’ olarak görülen, ‘‘Kötü günün dostu’’ olarak bilinen Kızılay'ı görmek arzusunda olduklarını belirtti ve bu nedenle hataları bulma, eksiklikleri tesbit etme çabası içerisinde olduklarını söyledi ve ‘‘Ancak hayalimizdeki Kızılay'ı bu şekilde yakalayabiliriz’’ dedi. Mutman, çadır kentlerin yönetiminin Kızılay'a devredilmiş olmasının halkta tepki gördüğünü hatırlatarak, bu duyguları değiştirmenin yollarını aramanın gerekliliğini dile getirdi.
TARİHİ İHMAL
TBMM üyesi, üç yıl önce yine kendinin başkanlığını yaptığı ‘‘Doğal Afetler Araştırma Komisyonu’’nun bir raporu bulunduğunu belirtti ve bu raporun TBMM raflarında kalmış olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. ‘‘Biz 3 yıl önce bir rapor hazırlamıştık. Bu raporda çeşitli önlemler öneriliyordu. Eğer bu önlemler üç yıl önce dikkate alınsaydı, ölü sayısı yarı yarıya düşerdi’’ dedi.