DOĞAN HABER AJANSI
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2005 00:00
YEREL Yönetimler Yasası’nda yapılan değişiklikle temmuz ayından itibaren içki ruhsatı verme yetkisini ele geçiren belediyelerin, ‘ruhsat iptali’ ve ‘eğlence vergisi artırımı’ yoluna gitmesi tepkilere neden oldu. Buna bazı yerlerde içkili lokanta ve barları kentlerin dışındaki alanlarda toplama girişimi eklenince, AKP’li belediye başkanlarının yaygın biçimde içki içilmesini ve satılmasını kısıtlama kampanyası sürdürdüğü görünümü ortaya çıktı.
İçki karşıtlığı öğretmenevlerine de sıçradı. Birçok öğretmenevinde içki yasağı uygulaması başlatıldı.
AKP'Lİ BAŞKANLARIN İCRAATLARI
1- Bar veya içkili lokantaya ruhsat yok
2- Eğlence vergisine fahiş zam yapılıyor
3- Bayilerin ruhsatları iptal ediliyor
4- İçkili yerler şehir dışına taşınıyor
5- Yeni ruhsat için güçlük çıkarılıyor
DHA ARAŞTIRDI
Doğan Haber Ajansı muhabirleri yurt genelinde belediyelerin alkol satışı ve içkili yerlerle ilgili uygulamalarını araştırdı. AKP’li belediye başkanlarının görev yaptığı yerler dışındaki yerleşim merkezlerinde eski uygulama devam ederken, bazı yerlerde AKP’li başkanlar, alkol kullanımı ve satılmasını kısıtlayıcı uygulama başlattı. Bunların başında, belediyelere ait sosyal tesislerdeki içki satışı yasakları yer aldı. Buralarda işletmecilerle yapılan sözleşmelere ‘İçki satılamaz’ maddesi konuldu.
Yeni ruhsat vermiyorlar
AKP’li başkanlar yeni yasa çıktıktan sonra genelde içkili lokanta ve bar açma taleplerini karşılamamaya başladı. Ruhsat devir talepleri, çeşitli engeller gösterilerek yerine getirilmiyor. İçkili yerlerin bu şekilde kapatılması yoluna gidilmesi dikkat çekiyor. Konya’da Meram Belediyesi’nin yaptığı gibi, belediyeden aldıkları ve ‘içki satabilir’ şerhi konulan ‘bakkaliye açma izni’ ile faaliyet gösteren Tekel bayilerine, ‘Siz bakkalsınız, neden ekmek satmıyorsunuz’
denilerek işyeri ruhsatları iptal edilmeye başlandı. Bu durumdaki esnaf, ancak idare mahkemelerinden yürütmeyi durdurma kararı alarak faaliyetlerini sürdürme durumunda kaldı.
Vergi kıskacıBAZI belediyeler Adana’da olduğu gibi eğlence vergisini 100 katına kadar artırarak içkili yerlere karşı ‘yıldırma politikası’ uyguluyor. Adana’da Kebapçılar ve Lokantacılar Odası Başkanı Şefik
Aslan, içkili iş yeri açma ruhsatı verme yetkisinin belediyelere geçmesinden bu yana AKP’li belediyelerin ‘katı, kuralcı, hoşgörüsüz’ olduğunu söyledi. Aslan, belediyenin içki satışını doğrudan engellemek yerine dolaylı olarak esnafı yıldırma girişimlerinde bulunulduğunu söyledi, buna örnek olarak da eğlence vergisinin 25-100 kat arttırılmasını gösterdi. Aslan, içkili bir lokantanın aylık kirası kadar vergisi ödemesinin esnafta büyük sıkıntı yarattığını söyledi.
Ruhsatlar iptal edildiKİMİ belediye başkanları da içki bayilerinin satış ruhsatını iptal etme yoluna gitti. Bu uygulamaya gidilen illerden bazıları şunlar:
KONYA Merkez Meram Belediye Başkanı AKP’li Refik Tuzcuoğlu, ağustos ayında tekel bayilerini kapattırdı. Ruhsatları iptal edilen Tekel bayileri, İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi. İçki satışını engellemekte kararlı olan Meram Belediyesi, yürütmeyi durdurma kararına itiraz etti. Hukuki süreç devam ederken, Tekel bayileri diken üstünde.
YASAK ‘ŞART’ OLDU Konya’da Büyükşehir Belediyesi ile merkez Meram, Karatay ve Selçuklu ilçe belediyelerine ait sosyal tesislerde içki satışına izin verilmiyor. AKP’li başkanlar, belediyelere ait tesisleri kiraya verirken de ‘alkol satılmaması’ koşulunu sözleşmeye ekletiyor. Konya’daki öğretmenevlerinde içki satışı yapılmıyor.
BAYBURT Bayburt’ta AKP’li belediye, yıllardır içki ve tütün de satan şarküteri sahibinin işyeri açma ruhsatını, ‘içki satışı beyan edilmiyor’ diye iptal etti. İşyeri sahibi konuyu yargıya taşıdı. Trabzon İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın ardından şarküteri sahibi, işyerinde içki satmaya devam ediyor.
Yasaklama için favori yöntemler
Barlara sürgünAKP’li belediyelerden bazıları da, içkili yerleri, kent ışına çıkarmak için imar planlarında
‘düzenleme’ yapıyor. İşte örnekler:
DENİZLİ Belediye Meclisi, 3 yıllık süreçte içkili işletmelerin kent dışındaki Tabakhane’ye taşınması kararını aldı. Kararın uygulanması halinde Tabakhane dışında içkili işletme açmak isteyene ruhsat verilmeyecek, mevcut işletmesinin devri yapılamayacak.
OSMANİYE Osmaniye Belediyesi’nin içkili işyerlerine ruhsat vermesine karşılık, içkili lokanta ve eğlence yerlerini kentin belli merkezinde toplamak için çalışma yapıyor. Bunun için belediyede bir de komisyon oluşturuldu.
UŞAK 2004 Haziranı’nda AKP’li belediye, şehir içindeki birahanelerin 6 ay içinde toplu olarak şehir dışına taşınması kararını aldı. Yargıya başvuran 13 birahane sahibi, hukuk mücadelesini kazanarak kararı bozdurdu. Uşak Belediyesi, yeni açılacak içkili tesisler için de ruhsat vermiyor.
MANİSA AKP’li belediyenin, içkili yerleri Günlü Kayapınar yolu ve Gediz köprüsü yakınlarında toplama çalışması sürüyor. Yeni ruhsat almak isteyenleri bu iki yere yönlendirme çalışmaları var. Eskilere herhangi bir yaptırım yok.
Güçlük çıkarmakALKOL tüketimini engellemek için AKP’lilerin en sık başvurduğu yöntemlerden biri de ruhsat başvurularını reddetmek veya büyük zorluklar çıkarmak. İşte örnekler:
AKSARAY Belediyeye ait tesisler ile mesire yerlerinde alkol satışı ve içilmesi yasak. AKP iktidarından önce içki verilen Aksaray Öğretmenevi’nde içki yasağı uygulanıyor.
KARAMAN Kentte 8 içkili lokanta, 3 birahane, 60 da tekel bayi bulunuyor. AKP’li belediye, bu işletmeler dışında talep edilen hiçbir yerde alkol satışı için ruhsat vermiyor.
GAZİANTEP Şehitkamil Belediyesi, gayrimenkullerini kiraya verirken ‘hiçbir surette bira dahil alkollü içki satılamaz ve kullandırılamaz’ şartı koyuyor. Öğretmenevinde de AKP iktidarıyla içki yasağı başladı.
KADİRLİ Osmaniye’nin Kadirli İlçesi’nde belediyeye ait Sülemiş Turistik Tesisleri’nde alkol satışı yasaklandı. Belediye, kiraya verdiği bir başka tesiste içki satışı yapan işletmeciyi çıkartmak için dava açtı.
AMASYA Yeni yasadan sonra içki ruhsatı verilmedi. Ruhsat isteyenlerin talepleri, ‘Turizm belgesi alın’ gibi tavsiyelerle geçiştiriliyor. Öğretmenevinde de içki yasağı var.