Can Dündar'a 5 yıl 10 ay hapis

Güncelleme Tarihi:

Can Dündara 5 yıl 10 ay hapis
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2016 01:17

MİT TIR’larına ait görüntüleri yayınladıkları gerekçesi ile Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, davanın dördüncü duruşması dün İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Haberin Devamı

Duruşmaya Can Dündar ve Erdem Gül katıldı. Davanın müştekileri Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı avukatları da hazır bulundu. Gizli yapılan duruşmaya sadece Dündar ve Gül’ün eşleri izleyici olarak alındı. Savcı Evliya Çalışkan’ın mütalasının okunmasının ardından söz verilen Can Dündar ve Erdem Gül savunmalarına 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşla anarak başladı. Suçlamaları kabul etmeyen Dündar, “Diliyoruz ki habercilikten ceza almayalım. Bu bütün gazeteciler üzerinde Demokles kılıcı yerleştirir. Suçsuz olduğumuza inanıyoruz” dedi.



‘SUÇLU DEĞİL GAZETECİYİZ’
Gül de “Büyük hukukçu Faruk Erem’in ‘Suçluyu kazıyın, ardından insan çıkar’ sözünü hatırlatmak istiyorum. Buradaki suçluyu kazıyın, altından gazeteci çıkıyor. Biz suçlu değiliz gazeteciyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı


KARAR İÇİN 2,5 SAAT ARA VERDİ
Dündar ve Gül’ün son sözlerinin sorulmasının ardından mahkeme heyeti 17.30’da kararı hazırlamak için duruşmaya ara verdi. Saat 19.50’de yeniden başlayan duruşmada mahkeme kararını açıklamadan önce dosya üzerindeki gizlilik kararını kaldırarak koridorda bekleyen basın mensupları, milletvekillerini de duruşma salonuna aldı.

Haberin Devamı


BAŞKAN, ‘GEÇMİŞ OLSUN’ DEDİ
Duruşma başlamadan önce mahkeme başkanı Canel Rüzgar, duruşma arasında silahlı saldırıya uğrayan Can Dündar’a “Bu alçakça saldırıyı kınıyoruz. Heyet olarak hayretle karşıladık. Şiddetle ve lanetle kınıyoruz” dedi. Duruşma savcısı Evliya Çalışkan da Can Dündar’a “Geçmiş olsun” dedi.

Mahkeme heyeti, varlığı yönünde henüz kesin bir yargı hükmü mevcut olamayan bir örgüte (FETÖ/PDY) yardım etmek şeklinde yüklenen suçtan bu aşamada herhangi bir hüküm kurulamayacağına dikkat çekerek, “Silahlı terör örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan dosyanın ayrılarak yargılamanın devamına karar verdi.

DARBEYE TEŞEBBÜSTEN BERAAT
Dündar ve Gül’ün TIR’ı durduran ve yargılanmakta olan sanıklarla önceye dayalı veya eylem sırasında herhangi bir irtibat ve ilişkilerinin bulunmadığını ifade ederek “Cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan beraatlerine karar verdi.

CASUSLUK İSPAT EDİLEMEDİ
‘Siyasal ve askeri casusluk maksadıyla hareket etmek’ suçun gerçekleşmesi için zorunlu olan ‘Başka bir devletle veya terör örgütü ile anlaşma olgusu’nun hukuk uygun şekilde elde edilmiş delillerle ispat edilemediği belirtildi.
Sanıkların eylemin oluş ve kabulüne göre “Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak” suçlarından değerlendirilmesi gerektiği kaydedildi.

GİZLİ BİLGİLERİ AÇIKLAMAKTAN CEZA
Can Dündar’ın, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak” suçundan alt sınırdan uzaklaşarak 7 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Geçmişi, sabıkasız oluşu ve geleceği üzerindeki etkisini dikkate alarak Dündar’a verilen cezayı 5 yıl 10 aya indirdi. Erdem Güle Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri temin etmek ve açıklamak” suçundan verilen 6 yıl hapis cezası da aynı gerekçelerle 5 yıla indirdi. Gül ve Dündar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağını da kaldıran mahkeme heyeti, karara itiraz yolunun açık olduğunu hatırlattı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!