5 yaşta ısrar yok ama kavga var

Güncelleme Tarihi:

5 yaşta ısrar yok ama kavga var
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2012 00:00

AK Parti, ilköğretime başlama yaşını 1 yaş geri çeken düzenlemeden geri adım atmaya hazırlanırken, komisyon dün yine gergindi.

Haberin Devamı

CHP’nin “Konuşma süresi 15 dakika olsun” önerisine rağmen AK Parti oylarıyla süre 5 dakikada tutulunca kavga çıktı.

TBMM’de 5 günde ancak 4 maddesi ele alınan 4+4+4 kesintili zorunlu eğitim teklifinin, komisyon görüşmeleri dün yine gerilimliydi. AK Parti, ilköğretime başlama yaşını 1 yaş geri çeken düzenlemeden geri adım atmaya hazırlanıyor.
Komisyon Sözcüsü ve Alt Komisyon Başkanı Fikri Işık, yaş konusunda bir düzenlemeye giderek okula başlama yaşını eski yasada olduğu gibi, “72 ayı dolduran çocuklar” şeklinde düzenleyebileceklerini belirtti. Işık, yapılan düzenlemenin yanlış anlaşıldığını, en başından beri okula başlama yaşında 6 yaşını kastettiklerini savundu.

CHP de okula başlama yaşına ilişkin bir önerge hazırladı. AK Partili komisyon üyelerine sunulan önergede ilkokula başlama yaşının 72 ayı dolduran çocuklar olarak tanımlandığı öğrenildi. CHP, okul öncesi eğitim için de AK Parti’ye, “Okul öncesi eğitimin ilkokuldan önce 1 yıl zorunlu olmasını kabul edin. Ama uygulamaya geçişte serbest olun. Siz hazır olunca geçin” dedikleri öğrenildi.

Tansiyon düşmüyor

Komisyonda dün CHP’lilerin, konuşma sürelerinin 15 dakika olması için verdiği önerge kabul edilmedi. AK Parti’nin her maddede tek önerge verilebilmesi ve konuşma süresinin 5 dakikayla sınırlandırılması önergesi kabul edilince tartışma çıktı. CHP’li Özgür Özel, Komisyon Başkanı Nabi Avcı’nın oturduğu divana doğru yürüdü. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “Muhalefeti susturamazsınız, sesimizi kısamazsınız. Bunun adı faşizmdir” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, “Milletvekilleri demokratik haklarını kullanırken kürsü işgal ederek bunu yapamazlar. Faşizm asıl budur” karşılığını verdi.
CHP’li Aytuğ Atıcı’nın “Sayın Başkan, kışkırtmalara kulak vermeyin. Siz muhalefetin sesini kısmaya çalışıyorsunuz” dedi. Atıcı’ya karşılık veren AK Partili Osman Çakır, “75 saat konuşulmuş 72 saat CHP’liler konuşmuş, böyle bir şey var mı ya” diye bağırdı.

‘Zorbalık, faşizm’

Tartışmalar uzayınca Avcı, “Nezaketimizi acziyet olarak görmeyin. Gerekirse gizli oturum yaparım” diye konuştu. Gerginliğe tepki gösteren CHP’li Tufan Köse, “Gerekirse divan kürsüsüne uzanacağım” dedi. Oturuma ara verilmek zorunda kalındı. Ardından konuşma süreleri, AK Partinin önergesinin aksine 5 değil, 10 dakika olarak uygulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!