Güncelleme Tarihi:
Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, Bilfen Eğitim Kurumları'nın Üsküdar'da eğitim veren okullarını ziyaret etti. Büyük bir coşkuyla karşılanan Sancar, okulda matematik ve fen laboratuvarını gezdi. Sancar'a çalışmalarını gösteren öğrenciler, fen laboratuvarında Sancar'la birlikte DNA testi yaptı.
5 TL’NİN DNA’SI BOZUK
Bu sırada bir basın mensubu Sancar'a, 5 TL üzerindeki DNA sarmalı ibaresi üzerine yaptığı çalışmayı hatırlattı. Sancar, paranın üzerindeki DNA sarmalın olması gerekenin aksine soldan sağa doğru ilerlediğini ve bu yanlışı 5 yıl önce Merkez Bankasına ilettiğini belirtti. Sancar, buna rağmen bu yanlışın hala düzeltilmediğini söyledi. Daha sonra konferans salonuna geçildi, burada Sancar'ın hayatının ve bilimsel çalışmalarının anlatıldığı bir belgesel gösterildi.
“ÖDÜLÜM CUMHURİYET DEVRİMİNİN UZANTISIDIR”
Ardından sahneye davet edilen Sancar, burada öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. Aldığı ödülü Anıtkabir Müzesi'ne teslim ederken ne hissettiği sorulan Sancar, “Bu Atatürk ve Cumhuriyet döneminin ödülüdür. Onların bana verdiği eğitimin ödülüdür, onlar beni buraya getirdi, ben onların bir uzantısıyım. Orada, Anıtkabir'de aslında İstiklal Savaşı'ndan sonrasını anlatan Devrim Tarihi Müzesi var, ödül o devrimin bir uzantısıdır. Türkiye savaştan sonra bilimde ve öteki konularda devrimler yapmıştır ve o müzede sergileniyor. Ödül de o devrimin bir halkasıdır yani o kadar" dedi.
ÇALIŞMADIĞI YERDEN SORU GELİNCE
'Bir çok hastalığın temel sebebi olarak gösterilen stresin, DNA'nın onarım mekanizması üzerinde olumsuz bir etkisi var mıdır?' sorusuna ise bilmediğini bir konuda cevap veremeyeceğini belirten Sancar, “Bildiğimiz konular var, bilmediğimiz konular var. Mesela ben biyokimyada Nobel Ödülü almış bir insanım. Bu her şeyi biliyorum anlamına gelmez, Bu konuda bir şey söylersem bunun faydadan ziyade zararı olur. Stres birçok hastalıklara sebep oluyor ama DNA'ya zarar vermesi konusunda ben bir çalışma yapmadım, o bakımdan bir şey söyleyemem" dedi.
CUMHURBAŞKANI’YLA AYNI MÜCADELEYİ VERMİŞ
Yaptığı çalışmaların kanser tedavisine yardımcı olup olmayacağı sorusunun üzerine Sancar şunları kaydetti: "Bu mutasyonlar nasıl önlenir bizim çalışmalarımın onu gösteriyor. Kanseri tedavi edecek mi diye çok insan sordu, belki bazılarınız medyada görmüşsünüzdür. DNA onarımı 2 yönden önemlidir, biri kanseri önlemek bakımında, öteki kanser tedavisinde. Önlemek bakımından şunu vurguladım, cilt kanserine güneş ışınları sebep oluyor, o bakımdan korunmak lazım. Tabii güneş ışınlarının faydası da var ama bu noktada orantılı yararlanmak lazım. Cilt kanserini pek tehlikeli değildir ama akciğer kanseri, kanserden ölümlerin yüzde otuzuna sebep oluyor. Fakat önlemek çok kolay sigara içmeyin. Ben bunu çoğu ziyaretimde ve televizyonlarda söyledim. Sonradan öğrendim ki Cumhurbaşkanımız da bu konunun önemini anlatıyormuş, bu yönde önlem alınmasını vurguluyormuş. Bana sordular Cumhurbaşkanı’ndan emir mi aldın? Kardeşim ne Cumhurbaşkanı’nın emri, ben bunu 1982'den beri söylüyorum. Ama kimse dinlemiyordu, birden Nobel aldık diye herkes dinliyor şimdi” dedi. Daha sonra Prof. Dr. Aziz Sancar’a günün anısına verilen plaket ve çiçeklerin ardından program sona erdi.