5. nitelikli anayasa

Güncelleme Tarihi:

5. nitelikli anayasa
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2016 20:10

Anayasa taslağı hazırlama çalışmalarına hız veren CHP, AK Parti’nin anayasa teklifini yaz aylarında TBMM’ye getirmesi durumunda, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dayalı kendi taslağıyla karşılık verecek. CHP’nin taslak çalışmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin temel niteliklerine ‘özgürlükçülük’ eklendi.

Haberin Devamı

CHP, yeni hükümetin başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığını öncelikleri arasında sıralayan açıklamaları ve MHP’deki gelişmeleri gözönüne alarak, aylardır sürdürdüğü parti tüzüğü çalışmalarını erteledi ve kendi anayasa taslağına öncelik verdi.

CHP, AK Parti’nin anayasa teklifini yaz aylarında TBMM’ye getirmesi durumunda, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dayalı kendi taslağıyla karşılık verecek. CHP Genel Merkezi’nde 3 akademisyen, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve hukuk sorumlusu PM üyesi Sera Kadıgil’den oluşan komisyon, daha önce TBMM’de kurulan uzlaşma komisyonunun mutabık olduğu 60 maddeyi de alarak, akademisyenlerin yazdığı bölümlerle birleştiriyor. Yazım işlemi tamamlandıktan sonra anayasa profesörleriyle bir kez daha değerlendirme yapılarak taslağa son şekli verilecek. CHP’nin önerilerini ay sonunda kamuoyuna açıklanması planlanıyor.

Haberin Devamı

CİNSEL YÖNELİM VURGUSU

Partideki çalışmada, Türkiye Cumhuriyeti, ‘laik, demokratik, özgürlükçü, hukukun üstünlüğüne dayalı, sosyal devlet’ olarak tanımlanıyor. Böylece mevcut Anayasa’daki devletin 4 niteliği ‘özgürlükçülük’ ile 5’e çıkarılıyor. Anayasanın giriş metninde her tür ayrımcılık yasaklanırken ‘dil, din, ırk ve cinsel yönelim’ tanımları yer alıyor. Sosyal devlet boyutu güçlendirilirken, asgari ücretten vergi alınmaması, parasız eğitim ve parasız sağlık hakları düzenleniyor. Türkiye’nin temel ihtiyaçları göz önüne alınarak özgürlükler rejimi, yargı bağımsızlığı, etkin bir hukuk devleti ve güçlendirilmiş parlamenter demokrasi tanımlanıyor.

YARGI SİL BAŞTAN

CHP, şu aralar taslağın yargı bölümünü oluşturuyor. Bu bölümde Anayasa Mahkemesi üzerindeki siyasi etkinin kaldırılması amacıyla üye ve başkanlarının hukukçular tarafından seçilmesi öneriliyor. Ayrıca ‘Hâkimler Kurulu’ ve ‘Savcılar Kurulu’ olmak üzere iki kurul tanımlanırken, hâkim ve savcı atamaları da liyakat esasına dayalı bir sisteme bağlanarak HSYK ve yürütmenin kontrolünden çıkarılıyor. Ayrıca kuvvetler ayrılığını güçlendirecek denetim mekanizması da taslakta yer alacak. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!