Güncelleme Tarihi:
Deprem tetikledi, kar ve yağmur suyu şişirdi. Sonuç, Büyükçekmece'nin Devebağırtan mevkiinde dört metreye varan bir heyelan. Heyelanın faturası ise İSKİ'ye çıktı. Zarar, 5 milyon dolar.
İSKİ'nin, 1.5 milyon kişiye su verdiği B.Çekmece Devebağırtan mevkiindeki isale hattı, heyelan yüzünden devredışı kaldı. Büyük heyelan nedeniyle B.Çekmece, Avcılar, K.Çekmece ve Bahçelievler bir hafta boyunca susuz kaldı. 2 Şubat çarşamba günü sabah saat 08.15'te meydana gelen heyelanın boyutları çok büyük. Yaklaşık bir milyon metreküplük bir toprak harekete geçti ve dört metreye varan kaymalar oldu. Heyelan nedeniyle İSKİ'nin boru hattında kırılmalar oldu. Binasında ciddi hasarlar meydana geldi. Asfalt yolda birkaç metrelik kayma ve kırılmalar oluştu. İSKİ'nin zararı, beş milyon dolar.
Sazlıdere suyu verildi
İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, dün bir heyetle heyelan bölgesine giderek inceleme yaptı. Eroğlu, bölgeye diğer barajlardan su verildiğini söyledi: ‘‘2 bin metre uzunluğundaki isale hattı ve ara terfi merkezinin tamirini bir ayda tamamlayacağız. Pazar gününden itibaren susuz kalan bölgelere geçen yıl devreye alınan Fatih Sultan Mehmed Han Arıtma Tesisi'nden su vermeye başladık. Yıllardır B.Çekmece Gölü'nün suyunu içen bölgedeki İstanbullular, ilk defa Sazlıdere'nin suyunu içiyor. Su ihtiyacı arttığı için tesise Sazlıdere Barajı'ndan tam kapasite su basıyoruz. Ayrıca 15 gün içinde Terkos-İkitelli isale hattını da devreye sokacağız.’’
Üç ay sonra yedek hat
Bölgenin heyelan potansiyeline dikkat çeken Eroğlu, belirli aralıklarla ölçüm yapıldığını ama önüne geçmenin mümkün olmadığını söyledi. Eroğlu getirecekleri çözümü şöyle anlattı: ‘‘Bölgenin ilerisinde bir dere var. Zeminini inceliyoruz. Orada ikinci bir isale hattı inşa edeceğiz. Üç ayda yedek isale hattını da tamamlamayı planlıyoruz. Burada benzer bir durum yaşanırsa yedek hat devreye girecek ve susuzluğun önüne geçilecek.’’
DEPREM TETİKLEDİ
B.Çekmece sırtlarındaki Devebağırtan mevkii ünlü bir heyelan bölgesi. 1950'lerde meydana gelen büyük çaplı heyelan bugüne kadar birçok yerbilimci tarafından incelendi. Burası, bir başka heyelan bölgesi olan Gürpınar'ın da dibinde. Heyelana neden olan toprak cinsi de Gürpınar formasyonu adıyla anılıyor. Hürriyet İstanbul 17 Ağustos depreminden bir süre önce ‘‘Gürpınar Kayıyor’’ haberiyle bölgedeki tehlikeye dikkat çekmişti. Gürpınar formasyonu denilen bu toprak cinsinin özellikleri şunlar: Yamaç olan bölgelerde su tutuyor. Bu yüzden akışkanlık kazanıyor. Yani heyelan yapıyor. Bu toprak B.Çekmece ve K.Çekmece gölleri arasında görülüyor. Depreme dayanıklı değil. İTÜ'den Prof. Dr. Zekai Şen'in verdiği bilgiye göre, bu yeni heyelanı deprem tetiklemiş. Şen şöyle diyor: ‘‘Kalın bir kil tabakasından oluşan Gürpınar formasyonu adlı bu toprak, suyla birleşince özellikle eğimli arazide akışkanlık kazanıyor. Heyelanı depremin tetiklediği doğru. Ama kış mevsimindeyiz. Devam eden kar ve yağmur sularıyla da bağdaştırmak lazım. Heyelan tehlikesi her zaman var.’’ Bu arada heyelanın meydana geldiği yerin çok yakınında 220 metrelik bir kule inşa ediliyor. Endem İnşaat tarafından yapılan kule Endem yayın merkezi ve televizyon kulesi olacak.