A.A
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2006 14:40
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi İdare Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Özay, 5 Mart'ın, Yargıtay ve Danıştay'ın ayrı kurumlar halinde çalışmaya başlamalarının yıldönümü olduğunu belirterek, “Danıştay'ın kuruluş yıldönümü 10 Mayıs değildir. Bu, ünlü ve yerleşmiş bir yanlıştır” dedi.
İÜ Hukuk Fakültesi İdare Hukuku ve İlimleri Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar Araştırma ve Uygulama Merkezi, Bahçeşehir Üniversitesi, Avrupa Kamu Hukuk Merkezi ve İtalyan Kültür Merkezi'nin ortaklaşa düzenlediği “5 Mart Hukuk Devleti Günü” etkinlikleri, İÜ Rektörlük Binası'ndaki doktora salonunda düzenlenen törenle başladı.
Açılış konuşmasını yapan ve aynı zamanda Hukuk Fakültesi İdare Hukuku ve İlimleri Ord. Prof. Dr. Sıddık Sami Onar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Özay, 5 Mart'ın, Osmanlı İmparatorluğu'nun Tanzimat döneminde bir ölçüde yasama ve en yüksek yargı kuruluşu sayılabilecek “Meclis'i Vala-yı Ahkam-ı Adliyye”nin, 1868 yılında Yargıtay ve Danıştay adıyla ayrı kurumlar halinde çalışmaya başlamalarının yıldönümü olduğunu söyledi.
Yargıtay'ın bu günü kuruluş yıldönümü olarak kutladığını, ancak Danıştay'ın Sultan Abdülaziz'in bir yangın sonucu büyük ölçüde harap olduğu için şimdi artık bulunmayan Babıali'deki Şura-yı Devlet binasının açılışını yaptığı 10 Mayıs'ı kutlama tarihi olarak kabul ettiğini anımsatan Özay, “Danıştay'ın kuruluş yıldönümü 10 Mayıs değildir. Bu, ünlü ve yerleşmiş bir yanlıştır” dedi.
Özay, 5 Mart'ın, 1993'ten bu yana bazı yıllar dışında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin İdare Hukuku ve İlimleri Araştırma Merkezi tarafından “Hukuk Devleti Günü” olarak kutlandığını kaydederek, Ord. Prof. Dr. Sıddık Onar'ın “Türkiye'de idari rejimi”ni anlatırken, 1868 yılını “Türk pozitif hukukunda idari rejimin tamamıyla kabul edilmiş olduğu tarih” olarak gösterdiğini bildirdi.
HOCASINI ANARKEN GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Ord. Prof. Dr. Onar'ı anarken gözyaşlarını tutamayan Özay, ”Onar'ı anarken 'rahmetli' kelimesini kullanmayı sevmediğini, çünkü hala yaşadığını düşündüğünü” söyledi.
Hukuk devletinin gerçekleşmesi yolundaki ilk yapısal değişikliğin yürütme ile yargı erkinin birbirinden ayrılması yönünde olduğunu anlatan Özay, yargılama işlemini yerine getirmek üzere, yürütmeden bağımsız bir mahkeme olarak Yargıtay'ın kurulduğunu ifade etti. Prof. Dr. İlhan Özay, “Böylelikle hukuk devletini oluşturan ve devamını sağlayan yargısal korunmanın önemli bir şartı ve uygun ortamı sağlanmak istenmiştir” dedi.
Özay, Danıştay'ın kurulması ile yapısal değişikliğin tamamlandığını ve hukuk devleti için uygun ortam sağlanması yolunda önemli bir aşama kaydedildiğini söyledi.
Prof. Dr. Özay, uluslararası düzeyde katılım olması dolayısıyla etkinliklerin bugün yapıldığını sözlerine ekledi.
Avrupa Kamu Hukuku Merkezi Müdürü Prof. Dr. Spyridon Flogaitis de idari yargının, demokrasinin ve Avrupa kültürünün önemli bir parçası olarak değerlendirildiğini söyledi.