Güncelleme Tarihi:
Babasının silahıyla 4 gün önce okulunda intihara kalkışan ve önceki gün beyin ölümü gerçekleşen 14 yaşındaki İbrahim Mehmet Kansu'nun organları, 5 kişiye hayat verecek. Kansu'nun kalbi, bir yıldır kalp yetmezliği olan 22 yaşındaki Mustafa Anuş'a takılacak. Karaciğeri, 9 yıldır siroz hastası olan 49 yaşındaki emekli ebe Hayriye Atak'a nakledilecek. Böbrekleriyle göz korneaları ise, Marmara Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yapılacak operasyonlarla 3 kişinin umudu olacak.
Ailesinin organlarını bağışlama kararı aldığı İbrahim Mehmet Kansu, dün Yoğun Bakım Ünitesi'nden ameliyathaneye alındı. Kardeşinin götürülmesine tanık olan abla Gülay Kansu, ‘‘Gitme kardeşim’’ diye feryat etti. Diğer abla Gülsen Kansu da kızkardeşinin acısını paylaştı. İki kardeş, birbirlerine sarılarak hıçkırıklara boğuldu.
EN UYGUN HASTA
Kalp naklinin yapılacağı Koşuyolu Kalp ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Esat Akıncı, Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği'nin hastaneye yaptığı organ bildirimi üzerine, Mustafa Anuş'u, oturduğu Tokat'tan çağırdıklarını söyledi. Mustafa Anuş'un 3 hasta arasından nakile en uygun kişi olarak seçildiğini belirten Doç. Dr. Akıncı, beklemeli hasta listesinde bulunan 60 hasta arasından en uygununun Anuş olduğuna karar verdiklerini bildirdi. Doç. Dr. Esat Akıncı, ‘‘Kendisini çağırdık. Ön tetkikleri yapıldıktan sonra kalp nakline hazır olarak bekletilmekte. Diğer ekiplerin de koordinasyonuyla saat 12.00 gibi organ naklinin organ alımı prosedürü başlayacak’’ dedi.
20 KİŞİLİK EKİP
Doç. Akıncı, hastane Başhekimi Prof. Dr. Cevat Yakut başkanlığındaki 20 kişilik bir ekiple yapılacak ameliyatın yaklaşık 3 saat süreceğini ifade etti. Ameliyatın hastanelerinde gerçekleştirilecek 18'inci kalp nakli olacağını hatırlatan Doç. Akıncı, kalp transplantasyonu yapılan 17 hastadan 8'inin şu anda hayatta olduğunu söyledi.
Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemiyorum
Ailesinin organlarını bağışladığı İbrahim Mehmet Kansu'nun karaciğeri, 9 yıldır siroz hastası olan 49 yaşındaki emekli ebe Hayriye Atak'a nakledilecek. Haseki Hastanesi'nden 1996'da emekli olduğunu söyleyen Hayriye Atak, sevinci ve hüznü bir arada yaşadığını belirtti. Hayriye Atak, şunları söyledi:
‘‘1991 yılında Hepatit B hastalığına yakalandım. Hastalığım zamanla ağırlaştı, siroza çevirdi. Sakarya Üniversitesi Kimya Fakültesi'nde okuyan kızamla birlikte, Adapazarı'nda yaşıyorum. Organ nakli için, 9 ay önce İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne müracaat ettim. Karaciğer bulunduğunu öğrendiğimde, dünyalar benim oldu. Karaciğerin küçük İbrahim'e ait olduğunu öğrendiğimde ise, sevincim hüzne dönüştü. Organ naklinden sonra İbrahim'in ailesini ziyaret edeceğim. Ailemi, organlarını bağışlamaları konusunda ikna ettim. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyorum.’’
Herkes organ bağışlamalı
İbrahim Mehmet Kansu'nun ameliyatının yapıldığı Marmara Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mithat Erenus, şöyle konuştu:
‘‘5-6 kişiye can ve ışık verecek bir olay gerçekleşiyor. Altını çizerek vurgulamamız gereken konu, organ bağışının önemidir. Türkiye'de her zaman birçok istenmeyen kaza olabiliyor. Bazen çok sağlıklı insanlar hayatlarını kaybetmektedirler. Bu vesileyle organların başka insanlarda yaşamasıyla o insanlara da can verilmektedir. Ülkemizde birçok insan diyaliz merkezlerinde böbrek beklemektedir. Ancak, bizler bu sıkıntıyı yakınımızda biri olduğunda hissetmekteyiz. Fakat sıkıntı hissetmeden bunun önemini bilmeliyiz. Herkes organ bağışını önceden düşünmeli. Yakın ihtiyacı olduğundan önce bunu farketmeli.’’
Organlar nasıl alınıyor
İstanbul Tıp Fakültesi Transplantasyon Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Uluğ Eldegez, transplantasyonun aşamalarını şöyle anlattı:
Organlar, 9 kişilik uzman ekip tarafından, kalp, karaciğer, böbrek ve göz korneaları olmak üzere sırayla alınır. Karaciğer ve pankreas birlikte alınır.
Kalp, karaciğer ve böbrekler, 3'er kişilik ekipler tarafından alınır. Göz kornealarını uzman bir kişi alır.
Organlar ‘‘Perfuzyon’’ adı verilen bir sıvı ile yıkanır.
Alıcıya nakledilmek üzere, içinde kırılmış buz parçacıklarının olduğu, steril naylon torbalarda muhafaza edilir.
Normal şartlar altında, kalp 6, karaciğer 18, böbrekler 48, pankreas 12 saat içinde, mutlaka alıcıya nakledilmek zorundadır.
Organ nakli ne kadar kısa sürede yapılırsa, operasyon o derecede başarılı olur.
Türkiye’de bu konuda bir çok hastanede uzmanlaşmış ekipler bulunuyor. Yeter ki organ bulunsun.