5 gemi bölgede

Güncelleme Tarihi:

5 gemi bölgede
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2011 00:00

Türkiye, Kıbrıs Rum yönetimi ve İsrail’in, Ada’nın 175 kilometre güneyinde doğalgaz sondaj çalışmaları yaptığı Afrodit adı verilen bölgede askeri gücünü artırıyor.

2 firkateyn, 2 korvet ve bir füze gemisi ile Kıbrıs’ın güney batısında konuşlandı. Türk savaş uçakları da bölgedeki uçuşlarını yoğunlaştırdı. Rum Politis gazetesinin haberine göre, Türk deniz ve hava kuvvetleri, Kıbrıs’nın yaklaşık 50 km (27 deniz mili) güneyinde faaliyette bulunacağını bir nota ile duyurdu. İddiaya göre; Türk donanması, Kıbrıs’ın güneyindeki Limasol kentinin 50 km açığına ulaştı. Firkateynlerden biri ise Rumlar adına doğalgaz sondajı yapan Amerikan Noble Energy’ye ait Homer Ferrington Platformu’nu uzaktan takip ediyor. Platformun doğusunda ise İsrail donanmasına ait gemiler bulunuyor. Bölgede 8 Türk savaş uçağının farklı saatlerde İsrail uçaklarının radarlarında görüldüğü iddia ediliyor.

Lübnan’dan sert uyarı

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin sondaj çalışmasına, bölgeye en yakın ülke olan Lübnan da sert tepki gösterdi. Lübnan Enerji ve İletişim Bakanı Cübran Basil, Rumlardan İsrail’le hatadan dönmeleri gerektiğini, durumun ikili ilişkileri tehdit ettiğini açıkladı. Rum Fileleftheros’un haberine göre, Lübnan hükümeti, Rum yönetiminin uyarılmasına karar verdi. Rum yönetimi Mısır’la 2003, Lübnan’la 2007’de münhasır ekonomik bölge anlaşmaları imzalamıştı. Ancak Lübnan parlamentosu anlaşmayı onaylamamıştı.

Norveç gemisi yola çıktı

Türkiye ile KKTC’nin istediği yerde petrol ve doğalgaz araması ile sondaj yapacak olan Norveç gemisi de yola çıktı. Türkiye’nin 20 milyon dolara kiraladığı söylenen sismik araştırma gemisinin birkaç gün içinde bölgeye ulaşması beklenirken, Enerji Bakanlığı yetkilileri gemiyle ilgili ayrıntılı bilgi vermekten kaçındılar.

Göreve hazır

RUM yönetiminin petrol ve doğalgaz arama girişimlerine tekrar başlaması, Türkiye’nin sismik araştırma yapan gemilerini yeniden gündeme getirdi. Petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları (deniz tabanın ve altının incelenmesi) yapabilen Türkiye’nin tek gemisi “K. Piri Reis”, onay verilirse Akdeniz görevine hazır. DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, “15-20 gün aralıksız seyir yapabilme kapasitesine sahip gemimiz, gelişmiş iletişim imkanlarına, oşinografik, biyolojik, jeolojik- jeofizik ekipmanlar ile iyi bir laboratuvara sahip. KKTC Karasuları Ekolojisin Araştırılması Projesini yürüttüğümüz için Kıbrıs açıkları bildiğimiz bir coğrafya” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!