Güncelleme Tarihi:
Dikey Geçiş Sınavı'na başvurular başlıyor
Üniversitelerin 2 yıllık programlarında okuyan ve mezun olan onbinlerce öğrencinin heyecanla beklediği ‘Üniversite 2. Giriş Sınavı’ başvuruları bugün başlıyor. Başvurular, 8 Mayıs'a kadar sürecek ve sınav 3 Eylül'de yapılacak.
ÖN lisans mezunlarının, 4 yıllık üniversite diploması sahibi olmalarına olanak tanıyacak Dikey Geçiş Sınavı DGS-2000, 3 Eylül 2000'nde üniversite rektörlüklerinin bulunduğu iller ile Lefkoşa'da yapılıyor.
DGS başvurusu yapmak isteyen adaylar, herhangi bir meslek yüksek okulu, AÖF bürosu veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliğinden başvuru evrakını 1,5 milyon lira karşılığında alabliyor. Sınav için 12 milyon yatıracak adaylar, başvuru belgesiyle birlikte banka dekondunu, evrakı aldıkları yere teslim edecekler.
Türbanlı fotoğrafın yanısıra, sınavda da türban yasak olacak. Sınav sonucunda devlet üniversitelerinde ayrılan 3 bin 665, vakıf üniversitelerinde 799 ve KKTC'deki üniversitelerde 610 olmak üzere toplam 5 bin 74 öğrenciye lisans tamamlama hakkı verilecek.
Sınava, meslek yüksek okulları ve açık öğretim önlisans programlarından mezun olanlar ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirenler başvurabilecek. KKTC Meslek Yüksek Okulları'nın son sınıf öğrencileri ve mezunları ile Türkiye'de meslek yüksek okulu adını taşımayan, ancak bir mesleğe hazırlayan 2-3 yıllık önlisans programlarından mezun olan ve aynı koşullarda yurtdışından mezun olup denkliğini kabul edilenler de bu haktan yararlanabilecek. Sınava üniversitelerin özel yetenek sınavı ile öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyenler de başvurabilecek.
Sınav koşulları şöyle:
YARIDA BIRAKAN GİREMEYECEK
Yönetmelik uyarınca eski mezunların en fazla 3 kez girebileceği sınava Açıköğretim dahil, 4 ve daha fazla yıllık programları yarıda bırakıp, ön lisans diploması alanlar başvuramayacak.
EN FAZLA 3 SINAV HAKKI
Başvuru koşullarını taşıyanların DGS'ye girme hakkı en fazla üç olacak. Üç kez sınava girip de başarı gösteremeyenler, üniversite okuma hakkını yitirecek.
TERCİH VE PUAN ESAS OLACAK
En fazla 8 tercihte bulunabilecek adaylar, tercihleri, yerleştirme puanları ile lisans programlarının kontenjan ve koşulları gözönünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilecek. Boş kalan kontenjanlara ise ek yerleştirme yapılmayacak.
1.5 YIL HAZIRLIK
Sınavı kazanıp lisans tamamlama hakkı elde eden öğrencilere, üniversiteler tarafından ‘Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı’ uygulanacak. Öğrenim süresi en çok üç yarıyıl olacak bu programı başarıyla tamamlayan öğrencilerin, üniversite 3. sınıfa kaydı yapılacak. Başarısız olanların ise üniversite ile ilişiği kesilecek.
AÇIKÖĞRETİM'E GEÇİŞ SERBEST
Meslek yüksekokulları ile açıköğretim ön lisans programlarından mezun olup, kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına devam etmek isteyenlerin önü açık olacak. Adaylar, doğrudan kendi alanlarındaki açıköğretim lisans programlarına kayıt hakkı elde edecekler.