Güncelleme Tarihi:
Bu öğrenciler kura çekip, 300-600 gün arasında görev yapacakları yerlere gidecekler. Bunların başında ise Hakkari, Ağrı, Muş ve Şırnak geliyor.
SAĞLIK Bakanlığı Ağrı, Hakkari, Muş, Şırnak’taki sağlık ocaklarında ihtiyaç duyduğu 28 sağlık personeli için 30 Eylül’de mecburi hizmet kurası düzenleyecek. Kuraya bu yıl 52 tıp fakültesinden mezun 4500 doktor adayının katılması gerekiyor. Ancak sadece Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun 15’i kız, toplam 20 genç girecek. Çünkü diğer tüm fakülteler öğrencilerini şimdilik bu yükümlülükten ‘kurtardı’. Bunu, mecburi hizmeti düzenleyen yeni kanun yürürlüğe girmeden öğrencilerini mezun etme yoluyla, ya da isimlerini bakanlığa zamanında bildirmeyerek yaptı. Bu durumda, yılda taksitle 16.2 milyar TL, peşin 14.5 milyar TL para ödeyerek özel Kadir Has Tıf Fakültesi’ni bitiren 20 öğrenci kura çekerek, 300-600 günlük süreler için, doktor açığı olan Ağrı, Hakkari, Muş ve Şırnak’a gidecek. Bu 20 genç tıbbiyeli, Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanındaki genç öğretmen gibi Anadolu’da görev yapmış olacak.
KURTULDULAR
Sağlıkta mecburi hizmet koşullarını yeniden düzenleyen 5371 sayılı Devlet Hizmeti Yükümlülüğü Hakkında Kanun, 5 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlülüğe girdi. Kanun, bu tarih ve sonrasında yurt içinde veya yurt dışında öğrenimlerini tamamlayarak doktor, uzman doktor diploması alanları devlet hizmeti yükümlüsü ilan ediyor. Sağlık Bakanlığı bu yıldan itibaren, ihtiyaç doğrultusunda yılda en az beş kez mecburi hizmet kurası düzenleyecek.
DAVA AÇARIZ
Bu yılın ilk kurası 30 Eylül’de gerçekleştirilecek. Kanunun çıkacağını önceden haber alan bazı tıp fakülteleri ders programlarını bu yıl erken tamamladı. Mezun öğrenci listesini kanunun yürürlüğe gireceği 5 Temmuz’dan önce bakanlığa bildirdi. Kimileri ise mezun listesini bildirmeyi geciktirdi. Böylece mezunlar ilk kurada ‘devlet hizmeti yükümlüsü’ olmaktan kurtuldu. Kadir Has Tıp Fakültesi ise bunu reddetti. Eğitim programını değiştirmedi ve mezun listesini 5 Temmuz’dan sonra gönderdi.
Çocuğu yeni mezun olan velilerden biri, Kadir Has Üniversitesi’ni önceden uyardıklarını mezuniyeti erkene almalarını istediğini söyledi. İsmini açıklamak istemeyen veli şöyle konuştu: ‘Dekanlık bu talebimiz kabul etmedi. Bakanlık niye bu tarihi koydu anlamıyoruz. 2004-2005 öğrenim yılında mezun olanlar ibaresi bulunsaydı tek mağdur biz olmayacaktık. Bizim çocuklarımızın günahı ne? Birkaç günle diğer fakülte mezunları avantaj sağladı. Dava açmayı düşünüyoruz.’
2. KEZ LİSTE
Öte yandan İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı İrfan Papila, İstanbul ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri’nin 5 Temmuz’dan sonra mezun olan toplam 623 öğrenciyi bakanlığa bildirdiklerini açıkladı. Bakanlık ise bu fakültelerin isim bildirmediğini, bu yüzden de mezunlarının isimlerinin listede yer almadığını bildirdi. Önümüzdeki günlerde yayınlanacak bir genelgeyle tıp fakültelerinden mezunlarının listesini bildirmeleri ikinci kez istenecek.
OLMADAN OLMUYOR
Kanuna göre tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastaneleri, mezun verdikleri doktor ve uzman doktor listelerini, mezuniyet tarihinden itibaren 15 gün içinde Sağlık Bakanlığı’na bildirmek zorunda. Doktorlar, devlet hizmeti yükümlülüklerini yerine getirmeden mesleklerini icra edemiyor. Yeni kanuna göre doktorlar görev yaptıkları şehirlerde 300-600 gün arasında zorunlu hizmet yapacaklar.
Neden sadece Kadir Has?
Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurasını bakanlığın http://personel.saglik.gov.tr sitesinden takip eden Kadir Has Tıp Fakültesi öğrencileri listede sadece kendi isimlerini görünce şoke oldu. Hürriyet’i arayan bir öğrenci, ‘İstanbul, Cerrahpaşa ve Bolu İzzet Baysal Tıp Fakülteleri de 5 Temmuz’dan sonra mezun verdi. Buralardan mecburi hizmete gitmek isteyen öğrencilerin olduğunu da biliyoruz. Neden sadece biz gönderiliyoruz’ diye sordu.
Antalya- Muğla olsun istiyorlar
PROF. DR. RECEP AKDAĞ (Sağlık Bakanı) Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye, nüfusa göre hekim sayısında Avrupa’daki 52 ülke arasında maalesef sonuncu sırada. Bunun yanında mevcut doktorlarımızın bölgelere göre dağılımında sorunlar yaşıyoruz. Hekimlerimiz, genellikle sadece Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerle Antalya, Muğla gibi tatil için tercih edilen yerlerde görev almak istiyor. Bakanlığımızın her türlü özendirici tedbirine ve meslek örgütleri nezdinde yaptığı girişimlere rağmen bu durum maalesef bugüne kadar değişmedi.
Programı uyguladık
PROF. DR. YÜCEL YILMAZ (Kadir Has Üniversitesi Rektörü) Çıkacak yasayı gözönüne alarak eğitim programımızda değişiklik yapmadık. Diplomaları hemen hazırlayıp onay için Sağlık Bakanlığı’na gönderdik. Hemen onaylandı. İsimleri ilk biz gönderdiğimiz için öğrencilerimiz kura listesine girdi.
İşte o doktorlar
Kuraya girecek Kadir Has Tıp mezunu öğrenciler:
1 ECE HATTAT
2 AYŞE SERRA UÇAR
3 ENGİN HÜSNÜ UĞUR
4 LERZAN ŞENTÜRK
5 ELİF KÜÇÜK
6 NURİ EMRE ALBAYRAK
7 FERİHA YURTTAŞ
8 FERİDE İPEK KOMŞUOĞLU
9 YELDA SARAÇOĞLU
10 MÜGE NURAL
11 ONURALP KARAASLAN
12 ERTUĞRUL AKBAŞ
13 PINAR BAŞAR
14 BİLGE YILMAZ
15 İREM TEZER
16 ESEN ERTUR
17 GÜNEŞ YARIMAY
18 ANLAYIŞ AKSU
19 GÖKTEN KORKMAZ
20 CEMİLE MERVE YILMAZ