Güncelleme Tarihi:
TBMM önünde toplanan bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri de yasa teklifini protesto etti. TBMM Bulvar kapısı önünde toplanan Haklı Kadın Platformu üyelerine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil ve CHP milletvekilleri Gülsün Bilgehan ile Dilek Akagün Yılmaz da destek verdi.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, gruptakiler adına yaptığı açıklamada, teklifin ilgili tüm taraflarca bilimsel veriler değerlendirilerek, TBMM'de karara bağlanması gerektiğini söyledi.
Daha sonra Meclis'in Dikmen kapısı önüne geçen gruptakiler, burada açıklama yapan Eğitim-İş Sendikası üyelerine destek verdi.
Sendika Genel Başkanı Veli Demir, teklifin yasalaşması halinde Öğretim Birliği Yasası'nın ortadan kalkacağını, eğitimin paralı hale dönüşeceğini, eğitim yükünün velilerin sırtına yükleneceğini, çocuk işçiliği ve istismarının artacağını ve kız çocukların okullaşma oranının düşeceğini öne sürdü.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Güler de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifin yasalaşması için “Bu işi bitirin” talimatı verdiğini savunarak, “Başbakan yürütmenin başıdır. Yasama organı TBMM'ye emir veremez. Başbakan TBMM Başkanına emir veremez” dedi.
Teklifin geri çekilmesi talebiyle topladıkları imzaları TBMM Başkanlığı'na sunan eylemciler, daha sonra CHP'nin mitingine katılmak üzere Tandoğan Meydanı'na yürüdü.
TÜM TÜRKİYE'DE PROTESTO EDİLDİ / Foto Galeri
İZMİR’DE ÖĞRETMENLERDEN 4+4+4 SİSTEMİNE TEPKİ
İzmir’de, Eğitim- İş Sendikası’na bağlı öğretmenler iş bırakıp, TBMM Başkanlığı’na sunulan 4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim Yasa Teklifi’ni protesto etti. Öğretmenler, "Bu yasa Meclis’ten çıkmayacak" sloganı attı.
"GERİCİ BÖLÜCÜ IRKÇI EĞİTİM İSTEMİYORUZ"
Eğitim-İş Sendikası İzmir Şubesi’nin düzenlediği protesto eylemine, üye öğretmenlerin yanı sıra CHP, DSP, İP temsilcileri, sivil toplum örgütleri de destek verdi. Konak Pier karşısındaki SGK önünde bir araya gelen öğretmenler, polisin Valilik önüne kadar yürümelerine izin vermemesi üzerine Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı. Yürüyüşte ’Bu yasa Meclis’ten çıkmayacak’, ’Cumhuriyet değil, AKP yıkılacak’ sloganları atıldı. Eğitim- İş üzerlerinde ’4+4+4 yasa teklifini istemiyoruz’, ’Gerici, bölücü, ırkçı eğitim sistemi istemiyoruz’ yazılı pankartlar taşıdı.
Müzik eşliğinde halay çeken öğretmenler, daha sonra Atatürk ve şehit düşen öğretmenler anısına bir dakika saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından Türkiye Gençlik Birliği İzmir Başkanı Ezgi Sercan, eyleme katılanlara hep bir ağızdan Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okuttu.
Eğitim-İş İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, basın açıklamasında, Ak Parti’nin oldu bittiyle komisyondanki 4+4+4 Kesintili Zorunlu Eğitim Yasa Teklifini TBMM’ye sevk ettiğini söyledi. Eğitim işkolunda örgütlü sendikalar, bilim insanları, akademisyenler ve kamuoyu tarafından tasarının yeterince tartışılmadığını belirten Değirmenci, AK Parti’nin tüm itirazlara kulağını tıkadığını dile getirdi. Tasarının komisyonda yangından mal kaçırır gibi kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Değirmenci, "TBMM’ye ve demokrasiye karşı vahim bir saldırı gerçekleşti. Başbakan, yasama organını baskı altına almıştır" dedi.
Prof. Dr. Ömer Lütfi Değirmenci, tasarının yasalaşması durumunda Öğretim Birliği (Tevhid- i Tedrisat) Yasası’nın ortadan kalkacağını söyledi. Mektep- medrese ikileminin yeniden yaratılacağını belirten Prof. Dr. Değirmenci, "Kamusal eğitim sermayenin emrine sunularak paralı hale getirilecek, eğitimin yükü velilerin sırtına yüklenecektir. İkinci kademeye tefsir, fıkıh gibi dini seçmeli dersler konularak ortaokullar imam hatip haline getirilecektir. Süreç içinde kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrılarak karma eğitimden vazgeçilecektir. Çocuk işçi sayısı ve çocuk istismarı artacaktır" dedi.
ANTALYA’DA ÖĞRETMENLER YARIM SAAT İŞ BIRAKTI
Antalya’da Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Şubesi, 12 yıl kesintili zorunlu eğitim yasa teklifine karşı yarım saat iş bırakma eylemi yaptı.
Antalya’da Eğitim-İş Şubesi’ne üye öğretmenler, 12.30’da başlayan öğle mesaisinden yarım saat önce Büyükşehir Belediyesi önünde toplanmaya başladı. Buradan Kalekapısı’na doğru yürüyüşe geçen öğretmenlere siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve çeşitli sendikalar da destek verdi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı eylemde öğrenciler de öğretmenleriyle birlikte yer aldı. Eyleme katılan öğrenciler, ’Tayyip Amca Tasarruflu Ol Her Yıl Yeni Kitap Basma’ ve ’Dört Dörtlük Çoçuk İşçiliğine Hayır’ yazılı dövizler taşıdı.
Kalekapısı’nda grup adına açıklama yapan Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, 12 yıl kesintili zorunlu eğitim yasasının bir yıkım yasası olduğunu savunarak, yasanın hazırlık sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın dahi yok sayıldığını öne sürdü. İktidarın tüm itirazlara kulağını tıkadığını kaydeden Şube Başkanı Balık, tasarının yasalaşması halinde mektep- medrese ikileminin yeniden yaratılacağını savundu.
Konuşması sık sık sloganlarla kesilen Mehmet Balık, "AKP iktidarının bilimsel, demokratik, laik ve kamusal eğitimi yok sayarak gerileştirmesine ve piyasalaştırmasına karşı geleceğimize, iş güvencemize, ülkemize ve emeğimize sahip çıkmak için üretimden gelen gücümüzü kullanıyor, iş bırakıyoruz" diye konuştu.
Öğretmenlerin eylemi, öğle mesaisinin bitimi olan saat 13.30 sıralarında sona erdi.