Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2007 00:00
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, öncülüğünü yaptıkları Anayasa Platformu’nun 43 milyondan fazla bir tabanı olduğunu belirtti ve "Hazırlanacak metin bu kitleyi temsil edecek" dedi.
Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD ve DİSK’e de çağrıda bulunduklarını bildirdi. Yeni Anayasa’nın ilkelerinin şekillendirilmesi ve geniş bir uzlaşma temelinde TBMM’ye metin sunulması amacıyla yapılacak çalışmalar ekimde başlatılacak. Hisarcıklıoğlu, Anayasa Platformu’nun 43 milyondan fazla bir tabanı kapsayan örgütlerle oluşturulacağını söyledi.
PLATFORM GENİŞLEYECEK: TOBB öncülüğünde kurulan ve aralarında TİSK, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, TZOB ve TESK’in de bulunduğu platformun genişletilmesi için büyük bir çalışma yürütülüyor. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yeni Anayasa hazırlıklarında, hükümete Türkiye’nin en geniş sivil toplum örgütlerinin katılımıyla oluşturulan bir ilkeler metni sunulması için tüm meslek örgütleriyle bağlantıya geçti. TOBB, bu kapsamda, DİSK, HAK-İŞ, KAMU-SEN, TÜSİAD,MÜSİAD, Türkiye Barolar Birliği, Türk Tabipler Birliği, TMMOB, KESK, Memur-Sen, Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Noterler Birliği’ne çağrıda bulundu. Birlik başkanlarına yapılan çağrıda, Ekonomik ve Sosyal Konsey üyesi kuruluşların başkanlarının bir araya gelerek ortak olarak ne amaçla ve ne şekilde hareket edecekleri konusunda uzlaşmaya varacakları bir platformun oluşturulmasının hedeflendiği bildirdildi. Çağrıda, yapılması planlanan çalışmalar için şu taslak program sunuldu. Buna göre, örgüt başkanları sürdürülecek çalışmalarının çercevesini, usül ve ilkelerini belirleyecek. Kamuoyuna yapılacak deklerasoyonla çalışmalarının başlatılacağı duyurulacak ve bu çalışmanın neden böyle bir girişimle yapıldığı anlatılacak. Platform ayrıca TBMM ve Hükümetle de temasa geçecek ve Meclis bünyesinde anayasa çalışmaları yapması için yeni bir "anayasa komisyonu" kurulmasını önerecek. Bu komisyon mevcut anayasa komisyonundan ayrı çalışacak ve sadece yeni anayasayı çalışmalarını yürütecek. Tüm bu çalışmalar anayasa değişikliği için yeni bir metinin yazılması esasına göre sürdürülecek.
TEPAV KOORDİNATÖR OLACAK: Platform, TOBB ETÜ’ya bağlı Türkiye Ekonomi PolitikalarI Araştırmalar Vakfı (TEPAV)koordinasyonda çalışmalarını yürütecek. Bu kapsamda, Ekim ayında öncelikli olarak iki günlük bir atölye çalışması düzenlenmesi planlanıyor. Atölye çalışmalarında, hukuk ve siyaset bilimi uzmanları ve diğer sivil toplum örgütlerinin katılımıyla, paralel oturumlar düzenlenecek. Atölye çalışmasında, "Neden yeni bir anayasa, nasıl bir süreç ve başka ülkelerden örnekler" ve "Nasıl bir anayasa?" maddeleri tartışılacak. Çalışmalarla eş zamanlı olarak da, bu sürece geniş katılımın sağlanması için, kamuoyuna yönelik olarak "Farkındalık kampanyası" düzenlenecek.