Güncelleme Tarihi:
Manisa'da tarih canlandı, her derde deva mesir macunu 458'nci kez halka saçıldı. Yaklaşık 20 bin kişi şifalı macundan kapabilmek için ellerini göğe açtı, izdihamda kimileri ezilme tehlikesi atlattı. Türkiye'nin süregelen en eski geleneği sayılan Mesir Şenlikleri 4 gün çeşitli etkinliklerle kutlandı. Dün de vilayet önünde toplanan mesir korteji, başlarında Vali Muzaffer Ecemiş, Manisa milletvekilleri Ekrem Pakdemirli, Sümer Oral, Tevfik Diker, Abdullah Akarsu, Rıza Akçalı, Bülent Arınç, Belediye Başkanı Adil Aygül, Tugay Komutanı Tuğgeneral Özcan Nalbantoğlu, Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuna Taner, Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Yavuz Özgün olduğu halde Sultan Camii'ne kadar yürüdü. Yol boyunca halk oyunları ekipleri ve mehter takımı gösteri yaptı. Camide öğle namazının ardından temsili Hafsa Sultan, Merkez Efendi'ye berat verip, ‘‘Bundan böyle, bana şifa veren mesir, her yıl Sultan Camii ve külliyelerinden saçılsın’’ dedi. Cami üzerine çıkan Merkez Efendi ve müridleri, 10 ton mesiri halka saçtı. İnsanlar mesir macunundan kapabilmek için birbirleriyle yarışırken, protokol sıraları da karıştı. Çok sayıda vatandaş ayakkabısını kaybetti. Polis, kalabalıktan yararlanan 55 yankesiciyi gözaltına aldı.
Mehmed Hakkı ÖZBAYIR / MANİSA, hha
MESİR, Darüşifa'nın ilk idarecisi Merkez Efendi'nin, hastalığına çare bulunamayan Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ı iyileştirmek için 41 çeşit baharattan yaptığı macundur. Mesir macunu iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleri yanında, yiyenlerde, o yıl zehirli hayvan sokmalarına karşı bağışıklılık kazandırdığı inancı da yaygındır. Mesirde şu maddeler var: Karanfil, yenibahar, zencefil, galanga, karabiber, krem tartar, kişniş, havlican, kebabe, hindistan cevizi, anason, hıyarşenbe, sakız, safran, tarçın, udülkahr, çöpçini, hardal, mirsafi, iksir, çivit, meyan balı, kameli barit, tiryak, sarı helile, kara helile, raziyane, kimyon, zerdeçup, tarçın çiçeği, hindistan çiçeği, çörekotu, darıfülfül, ravent, limontuzu, kakule, sinameki, vanilya, portakal kabuğu, topalak ve şeker.