Güncelleme Tarihi:
Sırtında yavrusunu taşıyan bir dişi goril, kocaman burnuyla yeri eşeleyen bir karıncayiyen, gözlerini size dikmiş bakan bir şempanze, gecenin karanlığında sakin sakin gezinen bir jaguar... Dünyanın en bakir tropik ormanlarında ve doğal yaşam alanlarındaki hayvanların en samimi görüntüleri bunlar.
Bu görüntlerin kaynağıysa vahşi yaşamın korunması alanında uzmanlaşmış Conservation International’ın 2008’de başlattığı Global Camera Trap Mammal Study bir çalışma. Bu çalışma kapsamında Brezilya, Endonezya, Kostarika, Laos, Surinam, Tanzanya ve Uganda’daki vahşi yaşam alanlarına 420 gizli fotoğraf makinesi yerleştirildi. Burada kilit noktalar, makinelerin etrafında hiçbir insanın bulunmaması, bir kamuflajla gizlenmesi ve flaşlarının da görünür bir yerde bulunmamasıydı.
420 gizli fotoğraf makinesi, 7 gün ve 24 saat boyunca vahşi hayvanların fotoğraflarını çekti. Kameraların çektiği fotoğrafları tasnif eden Conservation International uzmanları geçen ay 52 bin karelik bir arşivi kamuya açıp araştırmanın ilk sonuçlarını açıkladılar. Sonuçlar onları tatmin etmişti: Hayvanlar insansız ortamda çok daha rahat hareket etmiş ve en doğal halleriyle fotoğraflanmıştı.
Conservation International ve işbirliği yaptıkları TEAM (Tropical Ecology Assessment Monitoring Network) ekibinin başı Dr. Jorge Ahumada, Pri’s The World radyosuna yaptığı açıklamada gizli kameralar sayesinde ulaştıkları bilgileri şöyle anlattı: “Makineler sayesinde çok ender rastlanan türleri görüntüleyebildik. Örneğin Kostarika’daki dağ tapiri çok ender görülen bir türdür. Tüm hayatınızı onu görmeye adayıp yine de başaramayabilirsiniz. Ormanda kaçarken çıkardığı gürültüyü duyabilir, belki arkadan görebilirsiniz, o kadar. Bu tapir, uzun, filinkine benzese da daha kısa burnu olan bir hayvan. Öyle hayvanlar gördük ki bir kısmını Star Wars filminden çıkma karakterler zannedebilirsiniz.”
Araştırma grubunun diğer bulgusu da hayvan türlerinin sayısı, beslenme biçimleri ve davranışlarını da gözleme fırsatı oldu. Fotoğraflar bu hayvan topluluklarının tüm dünyadaki durumu hakkında bilgi veriyor. Mesela insanların özellikle memeli türleri üzerinde büyük bir etkisi var. Bu türlerin soyu tükenirse önce yaşam alanı ormanlar, sonra da insanlar olumsuz etkilenecek.
Conservation International’ın çalışması gelecek yıllarda da sürecek. Makinelerden elde edilen fotoğraflar sayesinde araştırma ilerleyecek ve bulgular da www.teamnetwork.org web sitesinde ilan edilecek.
ANNE GORİL VE YAVRUSU
Dr. Jorge Ahumada, “Birçok hayvanın en özel anlarını çektik. Beni en çok etkileyenlerden biri Uganda’daki gorillerdi. Fotoğraf makinemiz sayesinde bir anne gorilin yavrusunu kucağına oturttuğu en özel anları çekebildik. Orada sanki günün muhasebesini yapar gibi samimi duruyorlardı” diyor.
Isıya duyarlı fotoğraf makineleri
Araştırmada kullanılan fotoğraf makineleri önce doğal ortamda gizleniyor. Örneğin Kostarika’nın tropik ormanlarındaki bu makine araştırma ekibinin bir çalışanı tarafından (üstte) ağaca monte ediliyor. Her makine ısıya duyarlı. Makinenin önündeki ısı sensörü herhangi bir ısı artışı tespit ettiğinde, örneğin sıcakkanlı bir canlı önünden geçtiğinde uyarı veriyor. Makine de birkaç kare fotoğraf çekiyor. Uzmanlar belli aralıklarla gidip makinedeki fotoğrafları veri tabanına aktarıyor.
İnternet eylemcisi olun
Bİ’ŞEY YAPMALI
Greenpeace kurulduğu günden beri pek çok çevre koruma etkinliğinde başrol oynadı. Ses getiren etkinliklerle adını duyuran örgüte siz de dışarıdan destek verebilirsiniz. Son bir yılda ‘Seninki Kaç Santim’ protestosuyla yavru balıkların soyunun tükenmesine karşı önemli adımlar atan örgüte desteğiniz için sürekli eylemlere katılmanıza gerek yok. Çevreye duyarlıysanız ve örgütün işlerini başarılı buluyor fakat zamansızlıktan katılamıyorsanız Greenpeace İnternet Gönüllüsü olabilirsiniz. Türkiye’de pozitif değişim için çalışan yarım milyondan fazla internet eylemcisine katılmak için www.greenpeace.org/turkey/tr adresine girdikten sonra ‘katılım’ sekmesinden ‘İnternet Eylemcisi Olun’ sayfasındaki formu doldurmanız yeterli. Bundan sonra tek yapmanız gereken size gelen bültenlerden bilgi edinip daha fazla kişiyi bilgilendirmek olacak.
Sprey kullanmıyorum
Başak Sayan Oyuncu
O DA BİR YEŞİL
Kendi üzerime düşen görevlerin pek çoğunu yapıyorum. Örneğin pil kullanmıyorum. Çöp konusunda da hassasım. Çöplerimi ayrıştırıp atıyorum.
En önemlisi de tercihimi geri dönüşümü olan ürünlerden yana kullanıyorum. İster saç spreyi olsun ister deodoran, ozon tabakasına zarar veren spreylerin hiçbirini evime sokmuyorum.