400 dakikada 151 kez kalbi duruyor

Güncelleme Tarihi:

400 dakikada 151 kez kalbi duruyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2007 11:36

Kırıkkale'nin Sulakyurt ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Serdal Okçuoğlu'nun kalbi, uyurken 400 dakikada 151 kez duruyor. Ankara'daki çeşitli hastanelerde tedavi olan ve ağır derecede “obstrüktif uyku apne sendromu” teşhisi konulan Okçuoğlu'na Kaymakamlığın imkanlarıyla solunum cihazı alınacak.

Haberin Devamı

Sulakyurt'un Ayvatlı köyünde yaşayan evli ve bir çocuk babası Serdal Okçuoğlu, yaklaşık 10 ay önce uyumama şikayetiyle hastaneye başvurdu.

Kırıkkale'den Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen ve burada muayenesi yapılan Serdal Okçuoğlu'na ağır derecede “Obstrüktif Uyku Apne Sendromu” teşhisi konuldu.
Okçuoğlu'nun yapılan kontrollerinde 400 dakikalık uykusu boyunca 151 kez kalbinin durduğu tespit edildi.

Okçuoğlu'nun hastalığı ile ilgili sağlık kurulu raporunda ise ısıtıcılı nemlendirici solunum cihazı (CPAP)kullanması gerektiği belirtildi.

Maddi durumu iyi olmayan Okçuoğlu, Sulakyurt Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Başkanlığına söz konusu cihazın kendisine alınması için müracaat etti. SYDV yetkilileri, söz konusu cihazın kısa sürede alınarak Okçuoğlu'na verileceğini kaydettiler.

Haberin Devamı

Okçuoğlu, 10 aydır hastanede tedavi gördüğünü ve hastalığına teşhis konulmasının ardından geceleri korkudan uyuyamadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Ancak solunum cihazı kullandığımda rahat uyuyabiliyorum. Maddi durumum iyi olmadığı için vakfa müracaat ettim ve talebim kabul edildi. Artık rahat bir şekilde uyuyabileceğim. İlçe Kaymakamı Mesut Sarıkaya'ya ve öteki yetkilileri teşekkür ediyorum.”

OBSTRÜKTİF UYKU APNE SENDROMU...

Uyku apnesi olan kişilerin uyku sırasında çok gürültülü horlamaları ve gece boyunca tekrarlayan, en az 10 saniye süreli nefes alıp vermede durmaları (apne) olmaktadır. Bu nefes durmaları uyku boyunca üst hava yolunun (burundan soluk borusunun sonuna kadar olan bölüm) daralması ya da tamamen kapanmasına bağlı olarak (obstrüktif) havanın akciğerlere geçişinin engellenmesi ile ortaya çıkar.

Özellikle aşırı kilo, yapısal olarak uygun olmayan burun, boğaz, ağız ve çene yapısı, solunum yolunu daha da dar hale getiriyor. Bu nefes durmaları sırasında kanda oksijen doygunluğu metabolizma için gerekli olan değerlerin altına düşebiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!