Güncelleme Tarihi:
1999 yılında kurulan Yeni Dönem ve Türk askeri tarafından kurulan Mehmetçik FM radyolarının kapatılması ardından son olarak 40 yıldan bu yana yayın yapan Prizren Radyosu’nun da kapatılması Kosovalı Türkler tarafından endişeyle karşılandı.
Yaklaşık 7 aydan bu yana haber ve programların kesildiği radyoda şimdilik sadece müzik çalıyor. Arnavutça ve Türk dillerinde yayınların yapıldığı radyo eski Yugoslavya döneminde kurulmuş. 40 yıldan bu yana Türk dilinde de yayınların yapıldığı 88.4 FM frekansındaki radyoda 21 saat Arnavutça, 3 saat Türkçe yayın yapılıyordu. Ülkenin en köklü radyolarından Prizren Radyosu, yaklaşık 40 yıldır Kosovalı Türkler’e, kültür ve eğlence programlarının yanı sıra haberlerle de hizmet veriyordu. Bugüne kadar yayınlarında Kosova’nın önemli konuklarını ağırlayan Prizren Radyosu, Türkiye Cumhuriyeti eski başbakanlarından merhum Bülent Ecevit, eski dışişleri bakanı merhum İsmail Cem, ünlü komedyen Cem Yılmaz, sanatçı Barış Manço ve Emel Sayın’ı ağırladı. 1999 yılına kadar Prizren Belediyesi’nden destek alan radyo, belediyenin desteğini kesmesi ile sıkıntılar yaşamaya başladı. 2000 yılında 30 yıla yakın yayın yaptıkları binadan kilise binası olduğu gerekçesiyle taşınmak zorunda kalan radyo, iş bulma kurumunda 7 yıl yayın yaptıktan sonra binadan çıkartılarak halk pazarındaki küçük bir binaya taşındı.
Arnavut servisinde 8, Türkçe servisinde 2 kişinin çalıştığı radyoda işçiler 7 aydan bu yana maaş almıyorlar. Kosova’da 1999 yılından bu yana görev yapan Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı’nın desteğiyle ayakta duran radyo, desteklerin kesilmesiyle elektik ve maaşları karşılamadığından kapanıyor. Prizren Radyosu Redaktörü Şefayet Berişa, radyonun çok büyük maddi sıkıntı içinde olduğunu belirterek, kapanma aşamasına geldiklerini söyledi. "Uzun yıllar yaptığımız yayınlarla hem Arnavut halkını, hem de Türk halkını bilinçlendirmeye çalıştık" diyen Berişa, 40 yıllık Türkçe ve Arnavutça’nın sesi olan radyonun önümüzdeki günlerde yayınlarını tamamen durduracağını söyledi.
Radyonun Türkçe Servisi Müdürü Mehdi Ülkü Cibo, Prizren Radyosu’nun 35 yıldır Türkçe yayınlarıyla Kosovalı Türklere hizmet yaptığını ve bilinçlendirdiğini aktardı. Radyonun Kosova’nın birçok bölgesinde dinlenebildiğini belirten Cibo, radyolarının özellikle Türk dinleyicileri açısından önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Bugüne kadar Kosova ve Türkiye’den birçok kuruma desteklemeleri için başvuruda bulunduklarını söyleyen Cibo, bu çağrılarına yanıt alamadıklarını ifade etti. Cibo, şöyle dedi:
"8 aydan bu yana maaş almadan çalışıyoruz. Olsun, ama lütfen, 40 yıllık bir radyonun sönmesine izin verilmesini istemiyoruz. Herkesin duyarlı olmasını istiyoruz. Prizren Belediyesi’nin kararıyla 1974 yılında kurulan ve 12 yıl önce yine aynı belediye tarafından terk edilen radyoyu Türk dinleyicisi terk etmesin. Bu radyo Türk varlığının bir parçasıdır. Prizren için ayrı bir önemi olan bu radyoya sahip çıkalım. Radyoya sahip çıkarken, tarihimize, geçmişimize sahip çıkmış olacağız" ifadesini kullanıyor. Cibo, radyonun bir kere kapatıldıktan sonra açılmasının mümkün olmadığını, 40 yıllık bir medya kuruluşunun tarihe gömülmesinin kabul edilmez olduğunu söyledi. 32 yıldır Prizren radyosunda gazeteci sunucu olarak çalışan Kadriye İmam da, Kosova’da Türkçenin son sesi olan Prizren Radyosu’nun kapatılmasının acısını yaşadığını söylüyor. Hiçbir yerden destek almadıklarını anlatan İmam, yetkililere seslenerek Kosovalı Türklerin sesi olan Prizren Radyosu’na sahip çıkılmasını istedi.