<B>Arzu ÇAKIR</B>
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2004 22:33
Bana bak! I biip youABD'nin RTÜK'ü Federal Komünikasyon Komisyonu, muzır ve küfürlü yayınlara 500 bin dolara varan cezalar kesmeye başladı. Cezalar, bu tür yayınları otomatik olarak sansürleyen ürünleri piyasaya süren şirketleri ihya etti. Aletler hem görüntüleri karartıyor, hem de küfürlü sözcükleri 'bip'liyor.
Justin Timberlake'in CBS'teki canlı yayında Janet Jackson'ın göğsünü açarak neden olduğu 'Nipplegate' (nipple: meme ucu) skandalı, ABD'de TV ve radyolarda yeni bir dönemi başlattı. ABD'nin RTÜK'ü, Federal Komünikasyon Komisyonu (FCC), muzır veya küfürlü yayın yapan radyo ve TV'lere yüz binlerce dolarlık cezalar kesiyor.
Muhafazakar örgütlerin yoğun baskısı altında olan FCC de, hiçbir küfürü sektirmeden cezayı basıyor. Bugüne kadar en fazla 27 bin dolar olan para cezası 10 kat artırılarak, bir defalık suçta 275 bin, tekrarlaması halinde 500 bin dolara kadar çıkabiliyor.
Muhafazakar Ebeveyn Televizyon Konseyi (Parents Television Council - PTC), Bush'un da desteğini arkasına alarak, savaş karşıtlarına bile 'savaş açmış' durumda.
İŞLERİNDEN OLDULARABD'nin en büyük radyo kanallarından Clear Channel Communications, bir DJ'in ahlak dışı konuşmaları nedeniyle ocak ayında 755 bin dolar ceza ödedi. DJ işten atıldı. New York'ta bir radyonun ünlü DJ'i şovmen Howard Stern, programı 495 bin dolar ceza alınca, işini kaybetti.
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'in oğlu Michael'ın başında bulunduğu FCC'nin cezaları, yayıncıları sansür aletlerine yöneltti. İki-üç bin dolara satılan aletlerin üreticileri ise talepleri karşılamakta zorlanıyor.
AirTools 6000 model sansür makinesi, canlı yayınlanan bir programı 20 saniye geriden yayına verebiliyor. Bir tekniker de, istenmeyen kelimeleri vaktinde 'bip'leyebiliyor.
Bu yılki Oscar törenleri 20 saniye gecikmeli yansıtıldı. Ünlü iç çamaşırı üreticisi Victoria's Secret, oto sansür uygulayarak seksi defilesinin CBS televizyonunda canlı yayınlanmasından vazgeçti.
ABD'de satılan tüm televizyon aletlerinde bulunan filtreleme sistemi çocukları istenmeyen yayınlardan koruyabiliyor. Teknolojinin sunduğu filtreleme olanaklarını kullanmayan katı ahlakçılar sayesinde Amerika'da yeni bir iş sektörü doğuyor: Bipçiler.
Guruların gurusu Peter DruckerŞirketler, çoğu zaman yönetim stratejileri konusunda kimlerden ilham aldığını bir sır gibi saklıyor. ABD'li iki araştırmacı bu 'sırrı' açığa kavuşturmak üzere harekete geçti. Bağımsız bir araştırmacı ve danışman olan Laurence Prusak ve Amerikan Yönetim Birliği (AMA) danışmanı Thomas Davenport tarafından yapılan araştırma 'Who are the Gurus' Gurus' (Guruların Gurusu Kim?) adıyla Harvard Business Review'da yayımlandı. Her ikisi de Babson College'de öğretim görevlisi olan araştırmacılar, medyanın ve yönetim çevrelerinin adından en çok bahsettiği 200 yönetim gurusuna, onların gurularının kim olduğunu sordu.
Gelen yanıtlar içerisinde en çok ortak oyu alan gurular listelendi. Guruların seçimlerine bakıldığında aralarında psikologlardan sosyologlara, CEO'lardan istatistikçilere kadar çok farklı isimler yer alıyor.
MBA’liler yine McKinsey dediMBA (işletme master'ı) yapanların en çok çalışmak istedikleri şirket bu yıl da McKinsey oldu. Araştırma şirketi Universum tarafından ABD’de MBA adayları arasında her yıl yapılan ve Fortune dergisinde yayımlanan araştırmaya göre McKinsey sekizinci defa en popüler işyeri unvanını aldı. McKinsey'i Citigroup takip etti. Genelde bankalar arasında en yüksek reytingleri alan Goldman Sachs ise, üçüncülük koltuğuna oturdu.
Bain ve Boston Consulting Group gibi danışmanlık şirketlerinin listede geriye düştüğü gözlenirken, profesyonel hizmet şirketlerine talebin artması dikkatleri çekti.
Bu arada MBA yapanların iş bulma açısından hiç de güçlük çekmeyecekleri ortaya çıktı. Özellikle de danışmanlık, bankacılık ve finans sektörleri MBA yapanları kapmak için adeta yarışıyor. Kariyer danışmanı Peter Degnan, ‘‘işler açıldı ve şirketlerin beyin gücüne ihtiyacı var‘‘ şeklinde konuşuyor. Bu nedenle Goldman Sachs üniversite kampuslarına giderek işe aldığı elemanların oranını yüzde 30 artırmaya hazırlanıyor.
Batık Enron’un CEO’su ‘delirdi’Enron'da yapılan muhasebe usulsüzlüklerinden sorumlu tutulan eski CEO Jeffrey Skilling'in, hakkındaki davalar nedeniyle ruh sağlığını yitirdiği ileri sürülüyor. ABD'nin en büyük şirket iflası olarak gösterilen enerji devi Enron'ın baş aktörlerinden Skilling, en son toplumsal huzuru bozmak suçundan karakolluk oldu.
Eşi Rebecca'yla geçen hafta New York barlarını turlayan Skilling, içkiyi fazla kaçırınca çevresindeki insanları FBI ajanı olmakla suçlayıp, üzerlerinde gizli kamera aramaya kalkıştı.
New York polisinin açıklamasına göre, Skilling sabaha karşı saat dörtte, aşırı sarhoş halde bir sokak köşesinde yakalandı. Çevrede yaşayanlar polise telefon edip, sokakta bağıran ve huzuru bozan bir kişiden şikayetçi oldu. Skilling'i güçlükle zapteden güvenlik güçleri, zanlıyı hemen hastaneye götürdü. Bir kaç saat kaldığı hastaneden taburcu olan Skilling'e karşı henüz dava açılmadı.
Skilling'in avukatı Daniel Petrocelli ise, müvekkili ve eşinin bir konser için New York'ta bulunduklarını ve iki kişinin tacizine uğradıklarını ileri sürdü.
50 yaşındaki Skilling, 90'lı yıllarda Kenneth Lay'le Teksas merkezli Enron'u yoktan var ederek ABD'nin yedinci büyük şirketi yaptı. Ekonomi profesörleri ve Wall Street, Enron'u alkışlıyor ve 'ekonomik mucize' olarak gösteriyordu. Mucizenin koca bir yalandan ibaret olduğu 2001 yılı sonunda ortaya çıktı, şirket iflas etti. Enron'un üst düzey yönetimi şirketin değerini yapay olarak yüksek göstermek için sahtekarlık ve muhasebe hilelerine başvurmuştu.
Kupanın linsans ortağı BertelsmannBertelsmann AG 2006'da Almanya'da yapılacak olan
Dünya Kupası'nın tüm basılı ürünlerinin lisans ortağı oldu. Almanca konuşulan bölgelerde satılacak kitap, dergi, defter, çıkartma gibi tüm lisanslı ürünleri sadece Bertelsmann üretecek ve satacak. FIFA'yla yapılan anlaşmaya göre Dünya Kupası lisanslı ürünlerin satışına bu sonbaharda başlanacak. 2003'te 16.8 milyar Euro ciro yapan Bertelsmann, 1.1 milyar Euro operasyonel kazanç sağladı. Bertelsmann'ın en çok kazanç getiren grubu 4.45 milyar Euro'yla RTL televizyonu.