Güncelleme Tarihi:
TBMM Başkanvekili Kamer Genç, Meclis inşaat maliyetinin 38 milyon dolardan, 20 milyon dolara indirilmesi için Emlak Konut'la anlaştıklarını belirtirken, Başkan Hikmet Çetin, ‘‘Bu iddia, araştırma tamamlanmadı’’ dedi. Emlak Konut'un son hak edişi 1.6 trilyon lira ise bankaya yatırıldı ama bloke edildi.
TBMM Genel Kurulu inşaat maliyetinin 38 milyon dolardan, 20 milyon dolara indirme çabaları, yeni bir tartışma başlattı. TBMM Başkanvekili Kamer Genç, Meclis'in zararını tazmin etmek için Emlak Konut'la anlaştıklarını belirtirken, TBMM Başkanı Hikmet Çetin, indirim yapılacağı sözlerinin iddiadan ibaret olduğunu söyledi. Emlak Konut'tan sorumlu Devlet Bakanı Refaiddin Şahin ise ‘‘Müteahhit firma indirirse olur’’ dedi.
EMLAK KONUT'LA ANLAŞTIK
Genç, Genel Kurul'un yapımında maliyetinin çok yüksek gösterildiğini kaydederek, ‘‘Bana göre 20 milyon dolar fazlalık var’’ görüşünü savundu. Hedeflerinin, fiyatı gerçek rakama indirmek olduğunu anlatan Genç, şunları söyledi:
‘‘Bu konuda Emlak Konut'la anlaştık. Emlak Konut, yüklenici firma ile bir araya gelerek, sözleşmenin elverdiği şartlarda indirim yapılmasını sağlayacak. Emlak Konut'la yüklenici firma arasında anlaşma olur veya mahkemeye gidilir, bunu bilemem. Ama bugüne kadar devletten aldıkları işlerle zengin olan firmalar, gereken kolaylığı göstermeli. Firmalar, gelecekteki itibarları için artık ayyuka çıkan bu iş karşısında gerçek fiyata inmeli. Burada Meclis'in itibarı da önemli. Bu mekânı şaibeden arınmış bir eser olarak bırakmalıyız. Herkes hatasını kabul etsin, gereken katkıyı yapsın.’’
URAL ISRARLI
TBMM Genel Kurul salonunun projesini yapan ve keşif bedelini ortaya koyan firmanın sahibi İbrahim Ural, fiyatların şişirildiğine ilişkin iddiasını yineledi. Keşif bedelinin 12 milyon dolar olduğunu, fiyat artışlarıyla birlikte işin 20 milyon dolara mal edilebileceğini belirten Ural'ın, TBMM'de oluşturulan altkomisyona verdiği ifadede ise fiyatların şişirildiği konusunda Meclis'i uyardıklarını, ancak bunun dikkate alınmadığını bildirdiği öğrenildi. Ural'ın, ‘‘Proje gereği denetim sorumluluğumuz da var. Bunu yaptığımızda ise parasal konulara karışmamamız istendi’’ dedi.
İNDİRİM İDDİA
Hikmet Çetin, dün Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyareti sırasında, Genç'in Genel Kurul maliyetinin en az 18 milyon dolar daha aşağı çekileceği sözleri karşısında temkinli konuştu. Çetin, bir indirim yapılacağı yönündeki açıklamaları, iddia diye nitelendirdi. Görevlendirdiği arkadaşlarının, bu aşamada iddiaları ortaya koyduklarını kaydeden Çetin, ‘‘Araştırma henüz tamamlanmadı. Kesinleşmiş olsaydı, Meclis'in bu konuda 2'nci bir araştırma yapmasını istemezdik’’ dedi.
Çetin, ‘‘Siz yeterli bilgiye sahip olmadığınızı söylüyorsunuz ama yardımcılarınız her gün yeni açıklamalar yapıyorlar’’ diye anımsatma karşısında ise ‘‘Bende de bilgiler var, ama hem hukuki, hem de mali açıdan şu aşamada açıklanmasını doğru bulmuyorum’’ demekle yetindi.
Çetin, sorunun Meclis'i yaralayacak noktaya geldiğini, olayın boyutlarını aşan ölçüde basında yer aldığını ifade etti. Çetin, ‘‘Demokrasilerde hata olmaz değil, ancak hatanın nasıl giderileceği de demokrasi için de vardır’’ dedi.
MÜTEAHHİT İSTERSE OLUR
Emlak Konut'tan sorumlu Devlet Bakanı Refaddin Şahin ise ‘‘Emlak Konut inşaat maliyetinden indirim yapacak mı?’’ sorusuna, ‘‘Yok öyle bir şey’’ karşılığını verdi. Şahin, Emlak Konut'un yaptığı iş karşılığı aldığı paydan bir indirim yapması halinde, bunun devletin zararı haline geleceğini belirtti. Şahin, indirimin ancak müteahhit firmanın kabul etmesi durumunda yapılabileceğini bildirdi. Meclis'in pahalıya malolduğu ve fahiş fiyat verildiği iddialarına da tepki gösteren Şahin, ‘‘Bu tür inşaatlarda keşif bedeliyle gerçekleşen ihale bedelleri arasındaki fark ne kadar oluyor? Bunlar bilinmeden herkes bir iddia ortaya atıyor’’ dedi. İhalenin, 20.8 milyon dolar bedelle verildiğini kaydeden Şahin, ‘‘Burada şu malın bu kadar yüksek, diğerinin şu kadar düşük olduğu önemli değil. Önemli olan Meclis 20.8 milyon dolardan bir kuruş fazla ödeme yapmış mı? Araştırmadan, soruşturmadan iddiada bulunmak doğru değil’’ görüşünü savundu.
SON ÖDEME BLOKE EDİLDİ
Meclis'in kesesinden bugüne kadar 26.8 milyon dolar çıktığı belirlendi. Bu paranın 5.2 milyon doları Emlak Konut'un payı ve KDV olarak ödenirken, 21.6 milyon doları yüklenici firmalara gitti. Son hak ediş olan 1.6 trilyon lira için ise ilginç bir yöntem uygulandı. Meclis parayı önceki gün geç saatlerde bankaya döviz olarak Emlak Konut'a yatırdı, ancak iddialarla ilgili araştırma bitene kadar, bu paranın kullanılması engellendi.
O da 5 bin dolara konuşacak
TBMM'nin renki simalarından Meclis Başkanvekili Kamer Genç, Devlet Bakanı Güneş Taner'i örnek alarak, kendisini ekrana çıkartmak isteyen televizyon kanallarından 5 bin dolar isteme kararı aldı. Genç, Genel Kurul inşaatıyla ilgili usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarını araştırmak üzere Meclis Başkanlık Divanı'nda oluşturulan Alt Komisyon Başkanlığı'na getirilmesiyle, televizyonların ilgi odağı oldu. Genç'e hemen her gün çeşitli televizyonlardan ekrana çıkma teklifi gelmeye başladı. Bu talebin her geçen gün artması üzerine Genç, ekrana çıkmak için televizyonlara ‘5 bin dolar bağış’ koşulu getirdi. Genç, Tunceli'deki ilköğretim okullarına 5 bin dolar bağış yapan her kanala çıkacağını belirterek, ‘‘Amacım Tunceli'de eğitime katkıda bulunmak. Bu parayı kendim için değil, Tunceli'deki çocuklarımızın geleceği, iyi eğitim görmesi için istiyorum’’ dedi.
Güneş Taner, 5 bin dolar koşulunu bir süre uyguladı, ancak daha sonra vazgeçerek birçok kanalın davetini kabul etti. Zonguldak DSP Milletvekili Mümtaz Soysal ise bir televizyon kanalına İstanbul Denizcilik Yüksek Okulu Eğitim Gemisi'nin yapımına yardım yapılması koşuluyla katıldı.