Güncelleme Tarihi:
Bu yıl imam hatibe dönüşen İstanbul Bahçelievler Mimar Sinan Ortaokulu’nda 4 okulun öğrencileri bir arada eğitim alıyor. Anaokuluna ve birinci sınıfa giden miniklerle, ortaokul ve lise öğrencileri aynı binada okuyor, aynı bahçede oyun oynuyor. Tuvaletleri de, giriş çıkış kapıları da ortak. Kantinde bile birlikte sıraya giriyorlar. Hepsi derse 09.30’da başlıyor, 17.30’da çıkıyor. Bahçede ise adeta renk cümbüşü yaşanıyor. Çünkü bütün öğrencilerin formaları birbirinden farklı. Aslında 150 olan okul mevcudu misafir öğrencilerle 1000’in üstüne çıktı. Öğrenciler, veliler hatta öğretmenler de durumdan rahatsız.
Mimar Sinan İmam Hatip Ortaokulu’nun ilk misafirleri Yeşilköy’de tam gün eğitim veren 50 yıllık Halil Vedat Fıratlı İlköğretim Okulu oldu. Bu okul çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalınca, öğrencileri misafir olarak kabul etti. Halil Vedat Fıratlı İlköğretim Okulu’nun anaokulu öğrencileri bahçede yer alan ek binada eğitim almaya başladı. İlkokul öğrencileri ikinci katta, ortaokul öğrencileri ise üçüncü katta eğitim alıyor.
Okulun diğer misafiri ise tam karşılarındaki Şehit Samet Kırbaş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi oldu. Bu okulun yaz başında başlayan deprem güçlendirme çalışmaları okulların açılışına yetişemeyince lisenin 11’inci sınıfından 100’e yakın öğrencisi geçici olarak imam hatip ortaokulunun giriş katına yerleşti. Böylece anaokulundan liseye kadar her yaştan öğrenci aynı okulda ama farklı katlarda bir araya geldi. Anaokuluna ve birinci sınıfa giden minikler ile liseli ağabey ve ablaları Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteğinin tam tersine ayrı bahçe ve binalar yerine aynı mekanları paylaşmaya başladı. Miniklerin en büyük şikayeti ise kantin sırasında çok beklemeleri oldu.
Binadaki okullar
- Bahçelievler Mimar Sinan İmam Hatip Ortaokulu ? Bahçelievler Mimar Sinan İlkokulu ? Halil Vedat Fıratlı İlköğretim Okulu ? Kocasinan Şehit Samet Kırbaş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi.
Şebnem ARAT
Veliler endişeli
SEDA Özcan, “Ana sınıflarındaki çocuklar bahçede oyun oynarken, yanında lise öğrencileri maç yapıyor. Teneffüste onlarla vakit geçiriyorlar. Aralarında yaş farkı fazla. Yanlış şeyler öğrenebilir, kötü laflar duyabilirler” dedi. Torunu 1. sınıfa giden Zübeyde Akar ise şöyle konuştu: “Büyüklerin davranışları farklı. Onlardan yanlış hareketler öğrenebilirler. Kantin kuyruğunda sıkıntı çekiyorlar. Ağabeylerinden, ablalarından onlara sıra gelmiyor.” Mimar Sinan İmam Hatip Ortaokulu’nun velileri de çocuklarının farklı okulların öğrencileri ile bir arada eğitim görmesini istemiyor. Durumun değişmesi için imza toplayan anne babalar, Bahçelievler İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de şikayette bulunacaklarını söyledi.
Kısa kısa
- EK YERLEŞTİRME Üniversitelere ek yerleştirme kayıtları dün başladı, 10 Ekim’e kadar sürecek. Bir yükseköğretim programına yerleşen adayların, kayıt olmak için yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı bulunduğu üniversiteye, belirtilen tarihler arasında, kayıt için gerekli belgelerle başvurmaları gerekiyor. Ek yerleştirme ile Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim programlarına yerleştirilen adayların kayıtları da dün başladı. 2012-ÖSYS ek yerleştirme sonucunda, Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemiyle eğitim veren programlarına yerleşen adayların kayıtları, 19 Ekim’e kadar yapılacak. Adaylar kayıtla ilgili ayrıntılı bilgiyi üniversitenin internet sayfasından edinebilecek.
- KPDS BAŞVURULARI Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS), başvuruları başladı. KPDS sonbahar dönemi başvuruları 17 Ekim’de sona erecek. Adaylar, 2012-KPDS Sonbahar Dönemi kılavuzuyla aday başvuru formuna ÖSYM’nin www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilecek.
- DGS BAŞVURULARI Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ek yerleştirme başvuruları 9-12 Ekim, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) ve Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) Sonbahar Dönemi tercihlerinin alınması ise 10-15 Ekim arasında yapılacak.
- LİSELİ İSYANI Liseli Genç Umut adlı öğrenci grubu, ‘İsyan Et’ adlı bir kampanya başlattı. Kampanyanın nedeni ise, grup sözcüsü Bağdaş Çetin’in deyimiyle ‘Piyasacı’, ‘ırkçı’ ve ‘gerici’ eğitime dur demek. Liseliler bugün de twitter üzerinden ‘İsyan Et’ diyecek, #isyanet başlığı ile taleplerini dile getirecek.