Güncelleme Tarihi:
Ölüm müteahhidi Veli Göçer'in hapse girmesinden sonra Yalova'da 4 müteahhit daha tutuklandı. 163 soruşturma dosyası hazırlayan savcılık 15 müteahhit için de arama emri çıkardı.
Yalova'da yıkılan binaların sorumluları hakkında soruşturma sürerken Veli Göçer'den sonra 4 müteahhit daha tutuklandı. Savcılık 15 müteahhit ve sorumlu hakkında da gıyabi tutuklama kararı verdi.
Yalova Cumhuriyet Savcılığı, 163 ayrı soruşturma dosyası hazırladı. Bazı dosyaların incelemesi tamamlanırken, yıkılan binaların sorumlularından müteahhitler Kenan Baş ve Osman Küçük ile kooperatif yöneticileri Asiye Çağlar ve Fatma Şen tutuklanarak Bursa E Tipi Cezaevi'ne konuldu. Müteahhit Kenan Baş'ın DYP'den milletvekili adayı olduğu belirlenirken, Dağgenç Yapı Kooperatifi yöneticileri Çağlar ve Şen'in de kalitesiz malzeme kullandırdıkları gerekçesiyle tutuklandıkları açıklandı. MEB, İHALELERİ DURDURDU
Bu arada Yalova'da hasar gören okulların acilen onarılması için açılan ihaleler MHP, ANAP ve DYP il yöneticilerinin sahibi olduğu firmalara verilince, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gözaltına alındı.
Hafif hasarlı 42 okulun onarımı için açılan ihale, Afet Yönetmeliği gereği davet ussulüyle gerçekleştirildi.
Milli Eğitim Müdürlüğü, ihalelerin depremde zarar gördükleri gerekçesiyle Yalovalı müteahitlere verilmesini benimsedi. Ancak bu müteahitler arasında MHP İl Başkanı Erol Tatar'ın, MHP Belediye Başkan adayı Kazım Karyağdı'nın, ANAP İl Başkanı Özkan Tiryaki'nin kardeşi ve ANAP'lı belediye meclis üyesi Birol Aslan ile bir süre önce vefat eden ve yaptığı site yıkılan DYP Yalova eski Milletvekili Cevat Aydın'ın kardeşinin firmalarının da yer alması tepkilere neden oldu.
Bunun üzerine, Milli Eğitim Müdürlüğü, ihaleleri yeniledi. Ancak kurayla yapılan ihaleyi yine aynı firmalar kazandı. Bu yöntem de ihaleyle ilgili eleştirileri durdurmayınca, Milli Eğitim Bakanlığı, hasar tespiti kesinleşinceye kadar büyük ihaleleri durdu.
TOPLAM DEĞER 240 MİLYAR
23 müteahitlik firmasının katıldığı en büyüğünün 40, en küçüğünün 2 milyar lira bedelli ihalelerin toplam değeri 240 milyar lirayı buluyor. Milli Eğitim yetkilileri, okulların açılması nedeniyle küçük hasar bulunan okulları, Bayındırlık Bakanlığı'nın kesin hasar tesbiti yapılmış olsun veya olmasın ihale ettiklerini belirterek, ihalelerde hiçbir kayırma olmadığını söylediler.
Kardeşi ihale kazanan ANAP İl Başkanı Özkan Tiryaki, ‘‘Benim Yalova'da 16 blokum var. Bir tanesinin çiziği yok. Kardeşimin de böyle. Giren bütün firmalara ihale verildi. Kardeşim de 5 milyar liralık iş almış’’ dedi. Tiryaki, ihale alan tüm firmaların Bayındırlık ve Milli Eğitim Bakanlığı'na iş yapmış firmalar olduğunu da vurgulayarak, ‘‘İhaleye girip de iş almayan hiçbir firma yok. Yargı, her gün tutuklama yapıyor. İhaleyi kazananlar arasında arasında yaptıkları yıkılan var mı, bilmiyorum; ama olmaması lazım’’ diye konuştu. Yalova'daki bu ihaleleri kazanan firmalar şunlar:
Yalova Mühendislik, Haspa İnşaat, Tiryaki İnşaat, Çizgi İnşaat, Ayder İnşaat, Alpan İnşaat, SAT inşaat, Ayça İnşaat, Niyazi Kuyumcu, Akba İnşaat, AFK İnşaat, ATS İnşaat, Altınova İnşaat, Basri Evliyaoğlu, Mazhar Akça, Çakır İnşaat, Kazım Karyağdı, Turgut Yüksel, Akdemir İnşaat, Çuhadaroğlu İnşaat.
Yapı Denetim Yasası hazır
Deprem felaketinin boyutunun büyüklüğü, nihayet devleti yapı denetimi konusunda harekete geçirdi. Yapı denetimini özel teknik şirketlere bırakan ve onları da sigorta şirketleri aracılığıyla denetlemeyi zorunlu kılan Yapı Denetim ve Sorumluluk Yasası çıkarılıyor. Bayındırlık Bakanlığı öncülüğünde yerel yönetim ve inşaat uzmanlarından oluşan 20 kişilik bir komisyonun hazırladığı taslak şöyle:
PİLOT İLLER Tasarı öncelikle pilot illerde uygulanacak. Bakanlar Kurulu'nun çıkaracağı kararnamelerle zaman içinde, diğer illere de yaygınlaştırılacak. Pilot iller; deprem felaketini yaşayan Bolu, Yalova, Kocaeli, İstanbul ve Sakarya ile Bursa, Antalya, Erzurum, Çanakkale, İzmir, Aydın, Denizli olacak.
TEKNİK ŞİRKETLER Yapıların denetimini özel teknik şirketler yapacak ve bu şirketler ağır sorumluluk taşıyacak. Bayındırlık Bakanlığı tüm bu şirketler için sicil dosyası açacak, müteahitler gibi karne verecek. Şirketlerin hem cezai, hem hukuki, hem de sicil sorumluluğu bulunacak. Belli sayıda hata yapan şirketler sorumluluk altına girecek; belgesi geçici veya tamemen iptal edilirken hataları çoğalanlar elenecek.
ÇİFTE DENETİM Yapıları denetleyecek olan teknik şirketler, mesleki hata ve hasarlara karşı sorumluluk sigortası yaptırmak zorunda olacak. Sigorta şirketleri güvenilir olanlar arasından seçilecek. Teknik şirketler bir yandan bu sigorta şirketleri, diğer yandan da Bayındırlık Bakanlığı Fen Kurulu tarafından çifte denetime tabi tutulacak.
Komisyon ayrıca İmar Yasası, Devlet İhale Yasası ve Afet Yasası üzerinde çalışmaya başladı.
12 Eylül, talihsiz bir silahlı ayaklanmadır
Fazilet Partisi Lideri Recai Kutan, 12 Eylül'ün yıldönümünde yaptığı değerlendirmede, ‘‘12 Eylül, demokrasiyi içine sindiremeyenler tarafından yapılan silahlı bir ayaklanmadır. Büyük bir talihsizliktir’’ dedi.
FP Ankara İl Hanımlar Komisyonu'nun düzenlediği ilk öğretim çocuklarını giydirme ve okul ihtiyaçlarını karşılama programına katılan Kutan, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin 12 Eylül'ün yıldönümü olduğunu hatırlatması üzerine Kutan, Türkiye'de son yaşanan depremin dışında çok çeşitli depremler olduğunu belirterek, şunları söyledi:
‘‘Epeydir Türkiye'de siyasi depremler oldu. İlki 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat'tır. Gerçek anlamda bir depremdir. Demokrasiyi içine sindiremeyenler tarafından yapılan silahlı ayaklanmadır. 12 Eylül büyük talihsizliklerden biridir.’’
8 yıllık zorunlu eğitimin, geri kalmış bir uygulama olduğunu ifade eden Kutan, ‘‘Eğitimi mahfettiler. 8 yıllık eğitim Kuran kurslarının önünü kesmek için yapılan bir politikadır. Milletimiz gelecek seçimlerde onlara gereken dersi verecektir. Hiç şüpheniz olmasın’’ diye konuştu. İstanbul Üniversitesi Rektörü'nün, ‘‘Bir numaralı göreviniz irticayla mücadeledir’’ diye konuştuğunu belirten Kutan, ‘‘Bu çağdışı zihniyet üniversitelere hakimdir’’ dedi.